Maduro dahil 29 Venezuelalı, Amerika kıtasında 15 ülkeye ayak basamayacak

Amerika kıtasındaki 15 ülke salı günü Nicolas Maduro’nun ve yakın dostlarının sınırları içinde seyahat etmesini yasakladı

Amerika kıtasındaki 15 ülkenin diplomatik temsilcileri 3 Aralık'ta Kolombiya'nın başkenti Bogota'da bir araya geldi (Reuters) 

Amerika kıtasındaki 15 ülke salı günü gerçekleştirilen toplantının ardından Nicolas Maduro’nun da aralarında olduğu 29 Venezuelalının sınırları içinde seyahat etmesini yasakladı. Reuters’ın haberine göre bu diplomatik girişimle Maduro’nun istifa etmeye zorlanması amaçlanıyor. 

Toplantıda Amerika Ülkeleri Arasında Karşılıklı Yardımlaşma (TIAR) anlaşmasının imzacıları olan Arjantin’den, Brezilya’dan, ABD’den, Kolombiya’dan, Şili’den ve Peru’dan temsilciler katıldı. Anlaşma, Amerikan Devletleri Örgütü’nün (OAS) üye devletleri arasında karşılıklı savunma taahhüdü içeriyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bahsi geçen ülkeler grubu daha önce kara para aklama, uyuşturucu ticareti ve terörle bağlantılı olduğu iddia edilen mevcut Venezuela hükümetinin önde gelen liderlerinin eylülde kimliklerinin saptanması ve yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya varmıştı. 

Salı günü gerçekleştirilen toplantının ardından 15 TIAR ülkesine seyahat etmesi yasaklananlar arasında Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, Savunma Bakanı Vladimir Padrino, Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez ve iktidardaki Sosyalist Parti’nin iki numaralı ismi Diosdado Cabello gibi Maduro’nun en yakınındaki isimler yer alıyor. 

Toplantıya karşı Karakas’ta gerçekleştirilen mitingin ardından konuşan Cabello, “Emperyalist çabayı ve Kuzey Amerikalı müttefiklerinin Venezuela’nın iç işlerine karışma çabasını reddediyorum. Venezuela saygı talep ediyor” dedi. 

Toplantıya katılan Venezuela muhalefetinin lideri Juan Guaido’nun temsilcisi Julio Borges, Maduro’yla bağı olan yaklaşık 500 kişiye halihazırda çeşitli yaptırımların uygulandığını belirtti. 

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU