Trump, Macron'a verdiği yanıtta Erdoğan'ın sözlerini hatırlattı: Türkiye de 'Macron'un kendi beyin ölümü gerçekleşti' dedi

ABD Başkanı Trump, Türkiye'nin IŞİD lideri Bağdadi'nin öldürüldüğü operasyona 'çok yardımcı' olduğunu söyledi

Fotoğraf: AP

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ‘NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti’ açıklamasıyla ilgili “çok saygısızca” yorumunu yaptı.

NATO toplantısı için geldiği Londra'da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le basın toplantısı düzenleyen Trump, “NATO harika bir amaca hizmet ediyor, NATO’ya en çok Fransa’nın ihtiyacı var” dedi.

Fransa’nın Amerikan şirketlerine vergi uygulamasını istemediğini söyleyen Trump, “Vergi uygulayacak biri varsa o da ABD'dir, Fransa değil” sözlerini kullandı.

Macron’un böyle bir açıklama yapmasının çok tehlikeli olduğunu ifade eden Trump, Erdoğan’ın “Macron kendi beyin ölümünü kontrol ettirsin” açıklamasına değinerek, “'Türkiye de 'Macron'un kendi beyin ölümü gerçekleşti' dedi" ifadelerini kullandı.

"Türkiye savaş uçağı için Çin ve Rusya'ya yönelebilir"

Trump, S-400 nedeniyle Türkiye’nin F-35 alımının askıda olduğuna işaret ederek, "Şimdi yapacakları şey, ister Rusya ister Çin olsun başka ülkeye gitmek olacak" dedi.

Trump, Türkiye'nin S-400 almasına ilişkin bir soru üzerine ise Ankara'nın Barack Obama yönetimi döneminde Patriot almak istediğini ancak Obama yönetiminin defalarca iletilen talebe olumlu yanıt vermediğini hatırlattı. 

Bunun üzerine Türkiye'nin Rus sistemine yöneldiğini belirten Trump, Ankara'yla bu konudaki görüşmelerin devam ettiğini vurguladı. 

S-400 nedeniyle Türkiye’nin F-35 alımının askıda olduğuna işaret eden Trump, "Şimdi yapacakları şey, ister Rusya ister Çin olsun başka ülkeye gitmek olacak. Bunu yapmak istemiyorlar. Dünyadaki en iyi savaş uçaklarını almak istiyorlar. Çok sayıda almak istiyorlar ve halihazırda milyarlarca dolar koydular" ifadesini kullandı. 

"Türkiye Bağdadi operasyonuna çok yardımcı oldu"

Türkiye’yi çok sevdiğini ve Erdoğan’la iyi anlaştığını belirten Trump, “Türkiye'yle iyi ilişkilerimiz var. Yeterince uzun süre sınırlarında kaldık, artık sınırlarından çekildik. İyi iş çıkarıyorlar” açıklamasında bulundu.

ABD Başkanı, Türkiye’nin IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin öldürüldüğü operasyonda "ABD’ye çok yardımcı olduğunu” kaydetti. Trump, “Daha iyisini yapamazdı, daha fazla destek veremezdi" şeklinde konuştu.

 

Ajanslar
 

 

DAHA FAZLA HABER OKU