FETÖ sanığı miyop astsubay: Gece lensi sayesinde askeri okula girdim

Gözlük kullanan FETÖ sanığı astsubay ifadesinde, askeri okula girerken sağlık raporunu ‘uyku lensi’ sayesinde aldığını söyledi. Astsubay M.B.’nin ‘Çok şaşırdım. Bu kadar fayda edeceğini düşünmemiştim’ dediği lensleri Prof. Dr. Banu Coşar anlattı

Fotoğraf: AA

İzmir’de görülen FETÖ duruşmasında, sanıklardan Astsubay M.P.’nin ifadesi, askeri okul sınavları öncesi sağlık raporu alabilmek için kullandıkları taktikleri ortaya çıkarttı.

Göz muayenesini lensle atlattı

Kendisine FETÖ elemanı bir öğretmeninin yardımcı olduğunu ileri süren M.P. şöyle konuştu:

Gözümde 3,25 miyop vardı. Kendisi bana 'hiç sorun olmayacağını' söyledi. Sağlık raporu almaya gitmeden bir ay önce İstanbul'da bulunan özel bir hastanenin göz kliniğinden randevu almamı istedi. Doktorun yanına girdiğinde 'Gece lensi taktırmak istediğini söyle' dedi, hatta 'Doktora polislik sınavlarına gireceğini söyle, sıkıntı olmaz' dedi. Ben de doktora 'Polislik sınavlarına gireceğim için bunu taktırmak istiyorum' dedim ve hiçbir sıkıntı yaşamadan lensi bu hastaneden temin ettim. 

Sağlık mülakatına kadar bu lensi kullandım, mülakata girmeden önce lensi çıkardım ve o zaman da çok şaşırmıştım, gözümde yapılan ölçümlerden sonra doktor, 'Bir sıkıntı çıkmadı, geçebilirsin' dedi. Ben bu kadar bana fayda edeceğini düşünmemiştim.

Gün boyu etkisi sürüyor

M.P.’yi şaşırtan ‘bu kadar faydalı olacağını düşünmemiştim’ diye anlattığı lens, yaklaşık 30 yıldır kullanılan bir tedavi yöntemi. Bin 500 liradan başlayan fiyatlarla satılan ve 'gece lensi' ya da  ‘uyku lensi’ diye bilinen mucize aparatı Acıbadem Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Banu Coşar, Independent Türkçe’ye anlattı.

Prof. Dr. Banu Coşar Foto.jpg
Prof. Dr. Banu Coşar / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Gece uyurken takılan lenslerin gözün şeffaf tabakasını (korneayı) geçici olarak şekillendirerek görmeyi düzelttiğini söyleyen Coşar şu bilgileri verdi:

Gece lensleri, uyurken takılan ve gözün şeffaf tabakasını (korneayı) geçici olarak şekillendirerek görmeyi düzelten lenslerdir. Ülkemizde “gece lensi” diye anılan bu lenslerin bilimsel adı “ortokeratoloji lensleri”dir. Bu lensler sabah uyanınca gözden çıkarılmakta ancak gün boyu etkileri sürmektedir. Gece lensleri sert, oksijen geçirgen lenslerdir.

thumbs_b_c_5e95381d63273e8209c067c6e9bef753.jpg
Fotoğraf: AA

 

Gece lensini kullandıktan sonra 1-2 gün boyunca gözlüksüz net görmenin mümkün olduğunu söyleyen Coşar, 'en iyi görüş için, lensin her gece kullanmasının önerildiğini' belirtti.

Miyopinin ilerlemesini durdurabilir

Prof. Coşar, gece lensini kimlerin kullanabileceği konusunda ise şu bilgileri verdi:

Gece lensi genellikle düşük-orta seviyede miyopisi olanlarda ve düşük astigmatı olanlarda kullanılır ancak son dönemde hipermetropi için de gece lensleri üretilmiştir. Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) 6 dereceye kadar miyopi tedavisi için ortokeratoloji lenslerini onaylamıştır. Bu lensler standart kontakt lensleri takamayanlarda ve gözü lazer tedavisi için uygun olmayanlarda özellikle tercih edilmektedir. Ayrıca temas sporları yapanlar ve tozlu ortamlarda çalışanlar da gündüz lens takmaktansa, gece lenslerini kullanabilir. Gece lenslerinin çocuklarda miyopinin ilerlemesini önlediği yönünde de sonuç ve görüşler mevcuttur.   

t 2.jpg
Fotoğraf: AA

 

3 farklı lensle başlanıyor

Lensin yeni kullanmaya başlayanları rahatsız edebileceğini aktaran Coşar, “Zamanla lenslere alışılır. İstenen görme seviyesine ulaşılana dek genellikle peş peşe 3 farklı ölçüde geçici gece lensi kullanılır. İstenen görme seviyesine ulaşılınca her gece aynı ölçüdeki lens takılmaya devam edilir. İstenen görme seviyesine kimi kişiler birkaç günde bile ulaşabilirken, göz dereceleri daha yüksek olanlarda yeterli görüş sağlanması için 2 hafta bazen de daha uzun süre gerekebilir” diye konuştu.

Coşar gece lensi kullananları da “Bu lenslerin en önemli riski gözün şeffaf tabakasında mikrop kapma riskidir. Bu duruma “mikrobiyal keratit” denir ve kalıcı görme kaybına yol açabilen, ciddi bir durumdur” diye uyardı.

Lenslerin yılda bir kez yenilenmesinin önerildiğini belirten Coşar, “Ancak göz doktorunuz lenslerin aşınmadığını onaylarsa daha uzun süre kullanılabilir” dedi.

tedavi.jpg
Fotoğraf: AA​​​​​​​

 

‘Kornea haritası çıkartılır’

Gece lensi ile gözlüklerinden kurtulmak isteyenlere şu bilgileri verdi:

Bu lenslerin kullanımı için göz doktoru “kornea tomografisi” dediğimiz tetkik cihazı ile kornea haritanızı çıkarır. Bu lenslerin kullanabilmesi için korneada bir hastalık olmamalıdır. Ayrıca gözün detaylı bir muayenesi yapılır. Göz bebeği çok geniş olanlara da bu lensler önerilmez çünkü loş ışıkta yeterli görüş sağlanmaz. Korneanın çapı, kornea haritası ve göz derecelerine uygun olarak gece lensi uygulanır. İlk gece kullanımdan sonra ertesi gün göz muayenesi tekrar edilir. Daha sonra da göz kontrollerine devam edilir.

1960’lardan beri uyku lenslerinin kullanıldığını söyleyen Coşar, “Son 30 yıldır yeni malzemeler, yeni tasarımlar, üretim süreçleri, uygulama teknikleri ve korneadaki değişimleri analiz eden cihazların evrimi sayesinde ortokeratoloji de çok gelişmiştir” dedi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU