Kara deliklerin etrafında dönen binlerce gezegen olabilir

“Kara deliklerin çevresinde şaşırtıcı ölçekte gezegen sistemleri olabilir”

Süper kütleli bir kara delik etrafında dönen gezegenlerin temsili çizimi (Kagoshima Üniversitesi)

Bilim insanlarına göre kara deliklerin etrafında binlerce gezegen dönüyor olabilir; tıpkı gezegenimizin Güneş çevresinde döndüğü gibi...

Araştırmacılar, gezegenlerin genç bir yıldızın etrafındaki bir diske yerleşen kabarık toz parçalarından oluştuğunu uzun zamandır biliyor. Bu öngezegensel diskler, daha sonra kendi Dünyamız gibi gezegenlere dönüşüyor.

Ancak yeni araştırma, gezegenlerin yalnızca kendi güneşleri etrafında değil, bir kara delik etrafında şekillenmesinin de mümkün olabileceğini öne sürüyor. Çalışmaya göre gezegenler, çok daha ekstrem ortamlarda da oluşabilir ve bir kara delik, binlerce gezegene ev sahipliği yapabilir.

Japonya'daki Kagoshima Üniversitesi'nden Profesör Keiichi Wada, “Doğru koşullar varsa gezegenler, kara deliklerin çevreleri gibi zorlu ortamlarda bile oluşturulabilir” diyor.

Araştırmacılar, normal öngezegensel disklere bakmak yerine, galaksilerin merkezinde yer alan süper kütleli kara deliklerin etrafındaki ağır diskleri araştırdı. Bu diskler inanılmaz derecede büyük olabilir ve dolayısıyla onlardan bir gezegen sistemi de doğabilir.

Japonya'daki Ulusal Astronomik Gözlemevi'nde gezegen oluşumunu çalışan Profesör Eiichiro Kokubo yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Hesaplamalarımız, Dünya'nın kütlesinin 10 katına çıkan on binlerce gezegenin bir kara delikten yaklaşık 10 ışık yılı uzaklıkta oluşabileceğini gösteriyor. (…) Kara deliklerin çevresinde şaşırtıcı ölçekte gezegen sistemleri olabilir.

Araştırmacılara göre süper kütleli bir kara deliğin etrafındaki disklerden sadece biri, toz formundaki Güneş kütlesinin 100 bin katına çıkabilir. Bu, öngezegensel bir diskin kütlesinin bir milyar katına denk geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacıların elde ettiği bulgulara göre bu malzemenin gezegene dönüşmesi, yüz milyonlarca yıl alabilir.

Bir kara delik etrafındaki bu tür gezegen sistemlerini tespit etmenin ve dolayısıyla bu tür gezegenlerin henüz oluşup oluşmadığından emin olmanın bir yolu yok.

Olasılıkları inceleyen ve "Aktif Galaktik Çekirdekteki Süper Kütleli Kara Deliklerin Etrafında Gezegen Oluşumu" başlığını taşıyan makale, Astrophysical Journal adlı bilimsel yayında yer aldı. Makalenin çevrimiçi sürümüne ulaşmak için buraya tıklayın.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU