Basına sızan gizli rapor Çin’in istediği anda tüm Filipinler’in elektriğini kesebileceğini ortaya koydu

Filipinler Enerji Komitesi Başkanı, “Tek bir şalterle evlerimizin, iş yerlerimizin (veya) askeri tesislerimizin hiçbirine elektrik iletilemeyebilir” dedi

Rodrigo Duterte, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'le yakın işbirliği içinde (Filipinler Devlet Başkanlığı)

Filipinler’de parlamento üyeleri için hazırlanan bir iç rapor, Çin hükümetinin “tek bir şalterle” ulusal elektrik şebekesini kapatma gücüne sahip olduğunu ortaya çıkardı.

Bir hükümet kurumu tarafından hazırlanan ve kimliği belirsiz bir kaynak tarafından CNN’e sızdırılan rapor, ulusal güvenliğin “Çin hükümetine, yerel konsorsiyum ortağı tarafından verilen kontrol ve özel erişim hakkıyla tamamen tehlikeye atıldığını” ileri sürdü.

Endişeler perşembe günü Senato’da Enerji Bakanlığı’nın 2020 bütçesine ilişkin oturumda parlamento üyeleri tarafından dile getirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin’in en büyük elektrik üretim ve dağıtım şirketi State Grid Corporation, 2009’dan bu yana Filipinler Ulusal Elektrik Dağıtım Kurumu’nun (NGCP) yüzde 40 hissesine sahip bulunuyor.

Senatör Risa Hontiveros, salı günü Çinlilerin enerji ve internet tedarikine müdahaleleri konusunda uyaran bir karar tasarısı sundu.

Hontiveros, “Denizlerimize ve topraklarımıza izinsiz girip saldırmaktan pişmanlık duymayan yabancı bir ülkenin ulusal elektrik şebekemizi kontrol ettiğini bir hayal edin (…) Seçimlerimizi sabote edebilir, televizyona, internete ve diğer iletişim teknolojilerine erişimimizi kesebilir, ekonomimizin çökmesine neden olabilir ve ulusal güvenliğimizin altını oyabilirler” dedi.

Senato Enerji Komitesi Başkanı Sherwin Gatchalian ise özellikle Çin’den bahsetmemiş olsa da Ulusal Dağıtım Şirketi’nin (TransCo) olası bir “ele geçirme” girişimini manuel olarak geçersiz kılabileceğini belirtti.

Gatchalian, “Bir ele geçirme olabilir fakat teknik kapasitesiyle TransCo bunu manuel olarak daha sonra geri alabilir (…) Tek bir şalterle evlerimizin, iş yerlerimizin (veya) askeri tesislerimizin hiçbirine elektrik iletilemeyebilir” diye konuştu.

 

 

Böyle bir durumun yaşanması halinde şebekenin tam gücüne dönmesi için 24 ila 48 saat arasında bir süre gerekebilir.

Çin’in Filipinler’in elektrik şebekesini kontrol altına alabileceğine yönelik endişeler, Güney Çin Denizi’yle ilgili uzun zamandır süregelen bölgesel anlaşmazlıktan kaynaklanıyor.

Lahey’deki Uluslararası Daimi Tahkim Mahkemesi’nin 2016’da aldığı kararla, Çin’in Güney Çin Denizi’nin geniş alanında tarihi haklar iddia etmesinin yasal bir temeli olduğuna hükmetmesiyle birlikte Filipinler denizdeki bu ihtilafta bir zafer kazanmıştı.

Ancak Pekin davayı boykot ederek mahkeme kararını reddetmişti.

Reuters haber ajansı, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte yönetiminde Manila’nın Pekin’le yakın ilişkiler yürüttüğünü fakat birçok Filipinlinin bu ülkeye şüpheyle yaklaşmayı sürdürdüğünü ve Çin’i hala “güvenilmez komşu” olarak gördüğünü belirtti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU