Suriye Anayasa Komitesi’nde Türkiye açmazı: Rejim heyeti masayı terk etti

Suriye heyeti, Anayasa Komitesi toplantılarına sunduğu yeni gündem maddeleri kabul edilmeyince masadan ayrıldı

Suriye anayasa toplantıları / Fotoğraf: Reuterts

Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde İsviçre'nin Cenevre kentinde başlayan Suriye Anayasa Komitesi görüşmelerinin ikinci turunda Şam rejimi masayı terk etti.

30 Ekim’de BM çatısı altında başlayan Suriye anayasa komitesi toplantıları verilen aranın ardından dün tekrardan BM Cenevre Bürosunda başladı. 

BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen başkanlığında basına kapalı olarak gerçekleşen ikinci tur toplantılarının, ‘muhalif’ kesimlerin rejim’in İdlib’e yönelik saldırılarına dikkat çekmesiyle başladığı bilgisi edinildi.

Suriye heyeti şart koştu

Suriye heyeti başkanı Ahmad Kuzbari, muhaliflerin ardından kabul edilmesi koşuluyla komiteye yeni gündem maddeleri sundu.

Kuzbari anayasa komitesi çalışmalarına devam edilmesi için komiteye, “Suriye toprakları içerisinde terörizmle mücadele edilmesi, Suriye yönelik yaptırımların kaldırılması ve Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye yönelik saldırılarının kınanması ve buna karşı ortak tavır sergilenmesi” gibi 3 temel maddenin kabul edilmesi şartını koştu.

 

Ahmed Kuzbari
Suriye Heyeti Başkanı Ahmed Kuzbari / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Dış güçlerin yönlendirmesini görüyoruz"

Sunduğu 3 maddenin Suriye’nin bağımsızlığı, birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğü korumak amaçlı olduğunu ve maddelerin ulusal nitelikte olduğunu belirten Kuzbari’nin “Bu komitenin tamamı, Suriye halklarının yararına olan bu maddeleri kabul etmeyecekse, burada dış güçlerin yönlendirmesini görürüz” denildiği belirtildi.

Rejim tarafından sunulan 3 temel maddenin, ‘muhalifler’ tarafından kabul görmemesi üzerine, Ahmed Kuzbari başkanlığındaki 15 kişilik rejim heyeti toplantıları terk ederek, Cenevre merkezde kaldıkları otele geri döndü. Muhalifler ise TSİ 18.00’e kadar müzakerelere devam etti.

“Rejim toplantıları politikleştirme çabası içerisinde”

Muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Konseyi Sözcüsü ve Anayasa Komitesi üyesi Yahya el Aridi, BM'den ayrılmadan önce basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Bugün Anayasa Komitesi toplantıları yapılmadı. Bunun nedeni de toplantıda müzakere edilmesi gereken program veya takvimde anlaşma sağlanamaması" dedi.

 

Yahya el Aridi
Muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Konseyi Sözcüsü Yahya el Aridi / Fotoğraf: AA

 

Rejimin ise kendilerinin aksine Anayasa Komitesi toplantılarını "politikleştirme" çabası içinde olduğunu ve medyatik davrandığını dile getiren Aridi, "Rejim heyeti terörizmle mücadele, yaptırımların kaldırılması ve Barış Pınarı Harekatı'ndan dolayı Türkiye'nin kınanmasını içeren üç maddeyi gündeme aldırmaya çalıştı" şeklinde konuştu.

“Şam, zaman çalmaya yönelik taktik uyguluyor”

Komite görüşmelerinin başarıya ulaşması için İdlib'deki saldırıların sona ermesi gerektiğini vurgulayan Aridi, kendi gündemlerinin de Suriye'de 9 yıldır devam eden "trajedinin" bir an evvel sona ermesi için yeni anayasanın hazırlanması olduğunun altını çizdi. 

Aridi, rejimin hamlesinin "zaman çalmaya yönelik taktik olduğu"na dikkati çekerek, yarın yapılacak toplantılara katılmalarını beklediğini sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU