Yahudi Kültürü Avrupa Günü Türkiye’de de kutlandı

Yahudi Kültürü Avrupa Günü, Türkiye’de de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Konserler, belgeseller, kitap tanıtımları, sergiler ve Türk-Yahudi mutfağından lezzetlere yer verilen etkinliklerde temsili düğün töreni ilgi çekti

Neve Şalom Sinagogu'nda temsili düğün töreni düzenlendi / Fotoğraf: AA

Avrupa'nın 35 farklı ülkesinde organize edilen ve 2001'den beri Türkiye'de de kutlanan "Yahudi Kültürü Avrupa Günü" dolayısıyla 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi ve Neve Şalom Sinagogu'nda farklı etkinlikler düzenlendi.

500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi Başkanı Silvyo Ovadya, müzedeki etkinliğin açılışında, İspanya Yahudilerinin, Anadolu’da ve İstanbul'da İspanya göçünden önceki yıllarda da yaşadığını söyledi. 

Ovadya, İspanya'dan gelen Sefarad Yahudilerinin Osmanlı topraklarına gelirken matbaacılık, ipek böcekçiliği, kumaş dokumacılığı gibi iş kollarını da beraberinde getirdiğini belirtti. 

20191124_2_39492430_49757519.jpg
Fotoğraf: AA

 

Osmanlıca bilmemeleri uyumu geciktirdi

Yahudi lisanının 527 yıl boyunca kullanılıyor olmasının Osmanlı'nın sağladığı serbestlikten kaynaklandığını dile getiren Ovadya, şöyle konuştu: 

Yahudiler Osmanlı topraklarına geldikten sonra herhangi bir Osmanlı okuluna gitmek gibi bir mecburiyetleri olmadı. Sefarad Yahudileri diğer Yahudileri de etkisi altına alarak Judas İspanyolca dediğimiz dili konuşmayı sürdürdüler. 527 yıl sürdürdükleri üstelik kovuldukları bir ülkenin lisanını sürdürmeleri gerçekten mucize bir olay. Diğer bir neden de eğitim yetersiz olduğu için bu dil sürdürüldü.

Hiçbir zaman bu lisan okullarda okutulmadı. Bu dil sadece anne babadan çocuklara geçen bir dil olarak kaldı. Okullarda genellikle Fransızca öğretildi. Cumhuriyetten sonra başlayan Türkçe konuşma kampanyalarıyla Yahudi çocukları Türkçeyi daha iyi konuşmaya başlıyorlar ve Judas İspanyol dili tamamen unutuluyor.

Ovadya, Yahudilerin yaşadıkları toplumlardan ciddi bir şekilde etkilendiklerini de vurgulayarak, "Yahudilerin Osmanlı hayatına girmemelerinin en önemli nedeni Osmanlıcayı çok geniş çaplı bilmemeleridir. Bu lisanı kullanmamaları uyumlarını geciktirmiştir" diye konuştu.

20191124_2_39492468_49757651.jpg
Fotoğraf: AA

 

Neva Şalom’da temsili düğün

Programda, Türkiye Yahudilerini yakından tanımak amacıyla "Gelin Tanış Olalım" etkinliği düzenlendi. Yusuf Altıntaş, "Bir Yahudi ile Yüz Yüze" başlıklı söyleşisinde Yahudilikle ilgili merak edilen soruları cevaplandırdı. 

Nüket Franko ve Lina Eskenazi ile "İspanya'dan İzmir'e Yemek Serüveni" ve Gilda Kohen'in "Sefarad Mutfağında Lezzet Yolculuğuna Tanık Olalım" sunumları gerçekleştirildi.

20191124_2_39492430_49757519.jpg
Fotoğraf: AA

 

Halka açık ve ücretsiz olarak yapılan etkinlikte konserler, belgeseller, çeşitli sunumların yanı sıra kitap tanıtımları, sergiler ve Türk-Yahudi mutfağından lezzetlere de yer verildi.

Etkinlikte, Yahudi Kültürü Avrupa Günü kapsamında, Neve Şalom Sinagogu'nda tüm gelenekleriyle canlandırılan temsili düğün töreni ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU