Trump’ın tweet’i Kuzey Kore’yi kızdırdı: ABD Başkanı’yla görüşmek "beyhude"

“Bundan böyle ABD Başkanı’nın eline karşılığında hiçbir şey yapmayarak övüneceği bir malzeme vermeyeceğiz”

Trump ve Kim, iki Kore’yi ayıran askersiz bölgede haziran ayında görüşerek bir ilke imza atmıştı (AFP)

Donald Trump’ın yakında bir araya geleceklerine dair son zamanlarda verdiği mesajlara rağmen Kuzey Kore lideri, ABD Başkanı’yla yeni bir görüşmeye ilgi duymuyor.

Kuzey Kore resmi haber ajansına (KCNA) göre Dışişleri Bakanlığı danışmanı Kim Kye Gwan yaptığı bir açıklamada, Trump’ın pazar gecesi paylaştığı “Yakında görüşürüz!” tweet’inin müşterek bir isteği ifade etmediğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

KCNA’ya konuşan Kim, “Başkan Trump’ın 17 Kasım’da paylaştığı tweet’i DPRK (Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti) ile ABD arasında yeni bir zirvenin işareti olarak yorumladım (…) Bizim için beyhude olacak bu görüşmelerle artık ilgilenmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Trump’ın Kore Yarımadası’na dair meselelerde mesafe kaydedildiği izlenimi vermek istediğini öne süren Kim, ABD Başkanı’nın esas niyetininse süreci ağırdan almak olduğunu savundu.

Kim, “Bundan böyle ABD Başkanı’nın eline karşılığında hiçbir şey yapmayarak övüneceği bir malzeme vermeyeceğiz ve Trump’ın daha şimdiden başarı diye böbürlendiği sonuçların karşılığını ABD’den almak zorundayız” dedi.

Trump pazar günü Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un’un bir anlaşmaya varılması için elini çabuk tutması gerektiğini belirtmiş ve yakın gelecekte yeni bir zirve imasında bulunmuştu.

ABD Başkanı paylaştığı tweet’te, “Çabuk davranmalı, anlaşmayı yapmalısın. Yakında görüşürüz!” diye yazmıştı.

 

 

Trump’ın bu sözleri, Kuzey Kore lideri Kim’in ekim ayında yaptığı açıklamada ABD Başkanı’yla arasındaki “özel” ilişkiyi övmesi ve Washington’la Pyongyang yönetimleri arasında çalışma grubu düzeyinde İsveç'te yapılan müzakerelerin ekim ayı başlarında çökmesine rağmen iki liderin “birbirlerine güveninin” sürdüğünü belirtmesinin ardından geldi.

Trump ve Kim’in askerden arındırılmış bölgede haziran ayında bir araya gelmesi, ABD ve Kuzey Kore liderleri için daha önce eşi benzeri görülmemiş bir adım olmuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU