Erdoğan: S-400’den vazgeçmeyeceğimizi Trump’a anlattık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump'la Beyaz Saray'da yaptığı görüşmenin detaylarını anlattı

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmenin faydalı geçtiğini anlattı.

Erdoğan görüşmede S-400 konusunun da gündeme geldiğini söyleyerek, “S-400’den vazgeçmeyeceğimizi Trump’a anlattık” dedi.  

Erdoğan partisinin TBMM’deki grup toplantısında gündeme dair açıklamada bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'la görüşmede Türkiye ile ABD arasındaki birçok meseleye kökten bir çözüm getiremediklerini söyleyen Erdoğan, "ABD ile ilişkilerde sıkıntılı bir dönemden geçildiği sır değil" dedi.

Erdoğan Trump'ın sistem ve siyaset baskısı altında olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:

Başkan Trump'la oldukça verimli toplantı yaptık. ABD ile ilişkilerde sıkıntılı bir dönemden geçildiği sır değil. Amacımız bu zor dönemi her iki ülke için kabul edilebilir ve sürdürülebilir şekilde geride bırakmaktır. Türkiye ve ABD'nin çok daha yakın ve birbirini destekleyeceği şekilde olması gerekiyor. İki ülke arasındaki ilişkileri bozmaya yönelik çabaların gerçek mahiyetini en iyi gören sayın Trump'tır. Sistemin ve siyasetin tüm baskılarına rağmen Trump Türkiye-Amerika ilişkileri konusunda insiyatif kullanmaktadır.

"Türkiye'nin S-400 konusunda geri adım atmayacağını Trump'a anlattık" diyen Erdoğan,  "S-400 konusunda çözüm yolları aranması konusunda Trump ile mutabık kaldık. Aşırı ısrarın, Türkiye'nin egemenlik haklarına tecavüz anlamanına geleceğini söyledim" diye konuştu.

"Türkiye, F-35'in ortağı"

F-35 konusunda Türkiye'nin müşteri değil ortak olduğunu tekrarlayan Erdoğan, "1.4 milyar dolar ödediğimizi de yeniden hatırlattık. F-35'te uzlaşmaz tavır sürerse, Türkiye'nin başka arayışlara gireceğini söyledik" ifadesini kullandı. 

Erdoğan görüşmenin detaylarına dair şunları söyledi: 

Suriye meselesi ABD ziyaretimizin en önemli başlıklarından biriydi. Sadece Fırat Kalkanı'nda 3 binden fazla DEAŞ'lıyı etkisiz hale getirdik. ABD tarafından düzenlenen operasyonla öldürülen Bağdadi'nin eşi, kardeşi ülkemiz tarafından yakalandı. Bunlardan çok ciddi istihbarat elde ettik. PKK/YPG Suriye'deki cezaevlerinde ve kamplarda bulunan binlerce DEAŞ'lıyı şantaj yapma malzemesi olarak serbest bıraktı.

AK Partili milletvekillerine uyarı

Erdoğan milletvekillerinden birtakım beklentilerinin olduğunu tekrar ederek, "Kesinlikle her milletvekilimiz kendi seçim bölgesini ihmal etmemeli. Her hafta bölgesine gidecek bölgesinin tüm ilçelerine, mahalle veya köylerine kadar oradaki vatandaşlarımızın hal hatırlarını soracak. Muhtarlarla görüşmelerini yapacak. Bize ulaştırılmasını gerekenleri bize ulaştıracak, bakan yardımcılarımıza ulaştırılması gerekenleri bakan yardımcılarına ulaştırarak bu çalışmaları daha zinde olarak yürüteceğiz" dedi.

Erdoğan, "AK Parti milletvekili olmak demek salı, çarşamba, perşembe Ankara'ya gelmek değil, buraya gelip daha sonra kendi il ve ilçeleriyle koordine etmektir" ifadesini kullandı.
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU