Saudi Aramco 1,7 trilyon dolarla dünyanın en değerli şirketi oluyor

Uluslararası yatırımcıların soğuk karşılamasının ardından Krallık hisse satış planlarında küçülmeye gitti

Suudi Arabistan'ın ulusal petrol şirketi önümüzdeki ay hisselerinin yaklaşık yüzde 1,5'ini satacak (Reuters)

Saudi Aramco'nun 1,6-1,7 trilyon dolar (yaklaşık 9-10 trilyon TL) aralığında hedeflenen piyasa değerine göre yapacağı hisse satışları, şirketi rahatlıkla dünyanın en değerli firması haline getiriyor.

Pazar günü duyurulan fiyat, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın daha önce hedeflediği 2 trilyon doların (yaklaşık 11,5 trilyon TL) biraz altında ancak yine de Microsoft, Amazon ve Apple gibi 1 trilyon dolarla (yaklaşık 5,7 trilyon TL) zirveye ulaşmış diğer firmaların bedelinden daha yüksek.

Suudi Arabistan'ın ulusal petrol şirketi, Riyad'ın Tedavül Borsası'nda işlem yapmayı planladığı önümüzdeki ay hisselerinin yaklaşık yüzde 1,5'ini satacak.

Financial Times'ın haberine göre 100 milyar dolara (yaklaşık 570 milyar TL) kadar çıkma planı önemli ölçüde küçültüldü ve şu andan itibaren hisseler Suudi Arabistan ve diğer Körfez devletleri dışında resmi olarak satışa sunulmayacak. Analistler bunun düşük uluslararası talepten kaynaklandığı konusunda spekülasyonları gündeme getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aramco firmasının, iki petrol tesisine insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırıların da aralarında bulunduğu bir dizi sorunla karşılaşmasının ardından söz konusu satıştan şu anki haliyle yaklaşık 96 milyar riyal (yaklaşık 147 milyar TL) kazanç elde edilmesi bekleniyor.

Toplanan fon, Veliaht Prens'in Suudi Arabistan ekonomisini neredeyse tamamen bağımlı olduğu petrol gelirlerinden uzaklaştırma planına aktarılacak. Bin Selman'ın kendini modernleştirici güç olarak gösterme çabaları, geçen yıl Suudi konsolosluğunda gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle sarsılmıştı.

Aramco'nun astronomik değeri, firmanın gelecekte onlarca yıl boyunca seri halde milyarlarca varil petrol çıkarmaya devam edebilmesine dayanıyor. Çevreci gruplarsa bu durumun iklim değişikliği felaketini durdurma çabasına zarar vereceği konusunda uyarıyor.

 

 

Aramco günlük net değeri bugünün piyasasında 719 milyon dolar (yaklaşık 4,1 milyar TL) eden 11 milyon 600 bin civarı varille herhangi başka bir firmadan daha fazla petrol üretiyor.

İklim Eylem Ağı'na (CAN) göre bu üretim hacmi, Aramco'yu açık ara tarihte herhangi bir şirketten daha fazla küresel emisyondan sorumlu hale getirdi.

Ayrıca geçen yıl 111 milyar dolar (yaklaşık 636 milyar TL) olan ve gelecek yıl 75 milyar dolar (yaklaşık 430 milyar TL) olarak planlanan kar payıyla diğer tüm şirketlerden -Apple'ın 5 kat üstünde- fazla kar ediyor. Yatırımcılar petrol fiyatlarında beklenen düşüşle birlikte olası büyük ödemeleri ve dünya çapında üretimin düşük karbonlu enerji kaynaklarına yönelmesini de hesaba katmak zorunda.

İklim değişikliğini kontrol altına alma hamlelerine karşın petrole talep hala yüksek ve Suudi ham petrolü, çıkarması en ucuz olanlardan, bu yüzden şirketin yakın zamanda üretimi durdurması pek olası değil.

Satış, üzerinde çalışmak zorunda kalan Goldman Sachs, Citigroup, HSBC ve JPMorgan’ın da aralarında bulunduğu 27 bankaya beklenmedik büyük kazançlar getirecek.

 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU