Endonezya, İslami otelleriyle Müslüman turist çekmeye çalışıyor

Endonezya 2024’te kadar 274 milyar dolara ulaşması beklenen Müslüman turist harcamalarından pay almak için çalışma başlattı. Bunun için İslami oteller açan ülke, buraları tercih eden çiftlerin ise evli olup olmadığını kontrol ediliyor

Endonezya'da bulunan İslami otellerde her odada bir mescid bulunuyor / Fotoğraf: Sofyan Hotel

Muhafazakar turizme yönelik ilgi son yıllarda artarken, bu alandaki en büyük adımlardan birini dünyanın en çok Müslüman nüfusuna sahip ülkesi olan Endonezya attı. 

Ülkede muhafazakar turistlere yönelik oteller açılmaya başlandı. 

 

endo 1.jpg
Otellerin her katında ve her odasında mescid bulunuyor. Farklı yerlere yerleştirilen hoparlörlerden ezan sesleri yükseliyor / Fotoğraf: Sofyan Hotel

 

Arabnews’in haberine göre, Endonezya 2024'te 274 milyar dolara ulaşması beklenen Müslüman turistlerin yaptığı harcamalardan pay almak için bu alandaki girişimlerini hızlandırdı.

İlk etapta da dini hassasiyetlerin ön planda tutulduğu oteller açıldı.

Bu otellerin ikisinde yaşadığı tecrübeyi anlatan Octine Riyantini, kaldığı ilk oteldeki memnuniyetini, “Otelde karşılaştığım herkes beni İslami usullere uygun nazik bir şekilde karşılıyordu” sözleriyle anlattı.

Riyantini, otelin farklı yerlerinde bulunan hoparlörlerden namaz vakitlerinde ezan sesi yükseldiğini, otelin birçok yerinde kıbleyi gösteren işaretlerin bulunduğunu söyledi.

Riyantini, oteli “Ambiyans çok İslamiydi, çok temiz ve bakımlıydı” sözleriyle özetledi.

İkinci otel hakkında da bilgi veren turist, her katta ibadet odası bulunsa da bunların aceleyle hazırlanmış olduğunu ifade etti. Bunun yanında ilk otele nazaran daha az temiz olduğunu aktardı.

İkinci otelin “Muhafazakar görüntü verilmesi için ibadethanelerle donatıldığını” söyleyen Riyantini, buna karşın otelin içindeki havanın “Müslüman dostu” olmadığını savundu.

endo 2 sofyan hotel.jpg
Konaklayanlar için otel odalarında Kuran bulunuyor / Fotoğraf: Sofyan Hotel

 

Endonezya’daki İslami turizm sektörü giderek büyüyor. Ülke, İslami turizm anlamında dünyanın zirvesinde bulunuyor. 

Küresel Müslüman Seyahat Endeksi’nin 2019 raporuna göre Endonezya, İslami turizm alanında 130 ülke arasında birinci konumda.

Dünyanın en büyük Müslüman nüfusuna sahip olan bu ülke, tartışmalara ve itirazlara rağmen sektördeki büyümesini giderek artırıyor.

endo 4 sofyan hotel.jpg
İslami otellerdeki yiyecek ve içecekler helal serfitikalı / Fotoğraf: Sofyan Hotel

 

İslami otel zinciri Airy, Endonezyalıların yüzde 60’ının otellerin “İslami” olmasını tercih ettiğini aktarıyor.

Alvara Araştırma Merkezi’nin verileri ise, bu rakamın 64 olduğunu söylerken, bir yılda 26 milyon turistin İslami otelleri tercih ettiğini kaydediyor.

 

Otellerde konaklayan çiftlerin evli olup olmadığı kontrol ediliyor

Airy firması, otellerini şöyle tanımlıyor:

Şeriat otellerimiz Müslüman dostu bir konaklama imkanı sunuyor. Misafirler, otellerimizde rahat ve endişesiz bir şekilde konaklayabiliyor. İslam merkezli otellere talep her geçen yıl artıyor. Şu sıralar doluluk oranımız yüzde 40 ile yüzde 70 arasında değişiyor

Bu otellerdeki yiyecek ve içecekler helal sertifikalı. Otel personelinin kıyafetleri de İslami değerlere uygun olarak tasarlanıyor.

Bunun yanında otelimizde kalmak isteyen çiftlerin evli olup olmadığını kontrol ettikten sonra kabul ediyoruz

İslami turizm pazarı, 2018’de 189 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Bu rakamın 2024 yılına kadar 274 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU