EURO 2020 yolundaki Türkiye'nin ihtiyar delikanlısı: Emre Belözoğlu

Şenol Güneş önderliğinde EURO 2020 finallerini garantileyen A Milli Takım kadrosunda yer alan ancak dönem dönem sakatlık sebebiyle oynayamayan 39 yaşındaki Emre Belözoğlu, genç arkadaşlarına hem kaptanlık hem de ağabeylik yapmaya devam ediyor

Emre Belözoğlu / Fotoğraf: AA

A Milli Futbol Takımı, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'ndan (EURO 2016) sonra Rusya'da düzenlenen 2018 Dünya Kupası finallerini kaçırmasından sonra Fatih Terim ve Mircea Lucescu'nun ardından 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2020) elemelerine Şenol Güneş önderliğinde başladı.

Mircea Lucescu döneminde A Milli Takım aday kadrosuna davet edilmeyen 39 yaşındaki Emre Belözoğlu, Şenol Güneş'in gençlerle tecrübelileri harmanladığı 22-25 Mart 2019'da oynanacak Arnavutluk ve Moldova maçları aday kadrosuna kadrosuna dahil edildiğinde, 17 ay aradan sonra ay-yıldızlı formayı giyme şansı yakaladı.

 

Emre Belözoğlu-1AA.jpg
Emre Belözoğlu / Fotoğraf: AA

 

Emre, kendisini ilerleyen yaşına rağmen kadroya davet eden Güneş'in güvenini boşa çıkarmadı ve Arnavutluk maçındaki etkili oyununu 55. dakikada Hakan Çalhanoğlu'na yaptığı asistle süsleyerek "Ben hala buradayım" dedi.

Şenol Güneş'in ikinci dönemindeki A Milli Takım'ın en önemli oyuncusu olduğunu ispat eden tecrübeli futbolcu, Güneş yönetimindeki milli takımda oynamasa bile takımdaki birlik-beraberliği sağlayabilmek adına kadroda yerini alıyor.

Kariyerine Zeytinburnuspor'da başlayan, Galatasaray, Inter, Newcastle United, Atletico Madrid, Medipol Başakşehir gibi kulüplerde forma giyen Emre, şu anda Fenerbahçe'de futbol yaşantısına devam ediyor.

 

Emre Belözoğlu-AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

Emre Belözoğlu, 7 Eylül 1980'de İstanbul'da doğdu. Güneşspor'da ilk antrenmanlarına çıkmaya başladığında henüz 7 yaşındaydı. Burada geçen 3 yılın ardından o dönem Süper Lig'de ikinci sezonunu geçiren Zeytinburnuspor'un altyapısına transfer oldu.

1990'dan 1995 yılına kadar Zeytinburnuspor altyapısında mücadele eden Emre'yi o dönemki hocası rahmetli Mehmet Kaya (Cücük Mehmet) şöyle anlatıyordu:

11 yaşındaki çocuk muz orta yapar mı? Pres yapar mı? Bu çocuk yapıyor. O, futbolun dahi çocuğu.

Emre, Zeytinburnuspor'daki başarılı performansıyla Galatasaray'ın dikkatinden kaçmamıştı. Dönemin başarılı antrenörleri Müfit Erkasap ve Salih Bulgurlu'nun takip ettiği Emre, dönemin Galatasaray yöneticisi Adnan Sezgin'in de araya girmesiyle Galatasaray'a transfer olduğunda tarihler 12 Temmuz 1995'i gösteriyordu.

 

Emre Belözoğlu Milliyet gazetesi-Twitter.jpg
Milliyet gazetesi Emre'nin transferini böyle duyurmuştu / Fotoğraf: Twitter

 

"Total futbolun gerçeklerini, topu kazanmak için yapmam gerekenleri, takımdaki sistemle birlikte hareket etmeyi öğrendim" dediği "Hiç hayal etmediğim noktalar" olarak tabir ettiği Galatasaray'da, Avrupa'da, Fenerbahçe'de oynamak için, sarı-kırmızılı kulübe adımını attı.

O dönem Galatasaray kadrosunda yer alan Gheorge Hagi gibi yıldız futbolculardan birçok şey öğrenen Emre, 17 Mayıs 1997'de ilk kez Galatasaray formasıyla sahaya çıktı.

Bu tarih Emre için bir kırılma noktasıydı ve bu tarihten sonra artık "Ben de varım" diyecekti.

 

Emre Belözoğlu-9AA.jpg
Emre Belözoğlu, Galatasaray'da oynadığı dönemde Fenerbahçe'ye karşı / Fotoğraf: AA

 

"Bana da çok sert davranırdı ama bir baba şefkati de vardı. Çok iyi bir motivasyon ustasıdır ve genç oyunculardan ne alabileceğini çok iyi bilir" dediği Fatih Terim’in takımında 1 Mart 1998'de Galatasaray'ın Beşiktaş'ı 3-2 yendiği maçta attığı golle takımına galibiyeti getiren Emre, artık takımın vazgeçilmezleri arasında yerini alır.

Tam 5 sezon formasını giydiği sarı-kırmızılı takımda, belki de Türkiye'den çok az sayıda futbolcuya nasip olacak 4 Süper Lig, 2 Türkiye Kupası, 1 Türkiye Süper Kupası, 1 UEFA Kupası ve 1 kez de UEFA Süper Kupa şampiyonluğu yaşadı.

Sarı-kırmızılı forma altında 132 maç oynayan genç futbolcu, 14 gol, 12 asistlik performans sergiledi.

Galatasaray'da kazandığı başarılarla kısa sürede adını Avrupa’da duyuran Emre, İtalya'nın Inter Kulübü'nden teklif aldı.

Dönemin başkanı Faruk Süren, Emre'ye gelen bu teklif için "Gitmesi için çok erken, taş yerinde ağırdır" dese de, genç futbolcu İtalya'nın yolunu tuttu.

 

Emre interr.jpg
Fotoğraf: inter.it

 

Emre Belözoğlu, Inter Kulübüyle sözleşme imzaladığında henüz 23 yaşındaydı.

4 sezon formasını giydiği lacivert-siyahlı formayla 115 maça çıkan Emre, 5 gol, 4 asistlik performansına, İtalya Kupası şampiyonluğu ekledi.

 

Emre Belözoğlu Newcastle.jpg
Fotoğraf: nufc.co.uk

 

İtalya'da aradığı ortamı bulamayan ve sakatlıklarla boğuşan Emre, Newcastle United'dan gelen teklifi kabul ederek rotasını İngiltere'ye çevirdi.

Sakatlıklar İngiltere'de de Emre'nin peşini bırakmadı ve 3 sezon oynadığı Newcastle United'da 80 maçta, 6 gol, 8 asist üretti.

8 yıllık Avrupa serüveninde istediğini bulamayan Emre, ailesinin isteği ve dönemin Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da yoğun talebiyle Türkiye'ye geri dönmeye karar verdi.

Emre, o dönem "daha önce söz verdiği" gerekçesiyle önce dönemin Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat'la görüştüğünü ancak olumsuz yanıt almasının ardından Fenerbahçe ile anlaştığını açıklamıştı. 

Emre'nin Fenerbahçe'ye transferi o dönem çok konuşuldu.

Tarihler 23 Temmuz 2008'i gösterdiğinde Emre Belözoğlu, kendisini Fenerbahçeli Emre yapacak kontrata imzayı attı.

 

Emre imzayı attı - Twitter.jpg
Fotoğraf: Twitter

 

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nın basın toplantı odasında düzenlenen ve kulüp başkanı Aziz Yıldırım ile genel sekreter Vedat Olcay'ın da katıldığı imza töreninde konuşan Emre, "Fenerbahçe'de uzun yıllar forma giymek istiyorum. Bütün gücümle savaşıp elimden gelenin en iyisini Fenerbahçe'ye vereceğim" açıklamasında bulundu.

İmza töreninin ardından stada inerek basın mensuplarına 5 numaralı formasıyla poz veren Emre, artık Fenerbahçeli Emre olmuştu.

 

Emre Belözoğlu Saracoğlunda.jpg
Fotoğraf: Twitter

 

Emre'nin Fenerbahçe'ye transferi öyle ses getirmişti ki Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), "Fenerbahçe Emre'yi yanına aldı" manşetiyle duyurmuştu. Emre'nin Galatasaray'la olan bağından da bahsedilen haberde, "Emre, Galatasaray’dan Inter için ayrıldıktan sonra Türkiye’de başka kulüpte oynamadı" ifadelerine yer verildi.

Galatasaraylı taraftarların takımda oynadığı dönemde yeni Hagi olarak gördükleri, ancak kulüpten sorunlu ayrılarak Avrupa'nın yolunu tutan Emre'ye olan kırgınlıkları, Fenerbahçe ile anlaşmasıyla zirveye çıktı.

Öyle ki Emre'nin Yedikule'de isminin verildiği parkta yer alan heykelin gözleri oyuldu. Emre, Four-Four-Two'ya verdiği röportajda olayı şöyle anlatıyor:

Bunu pek kimse bilmiyor. Yedikule'de ilk kez top oynamaya başladığım parka adım verildi ve bir de heykelimi yaptılar. O zaman Inter'de oynuyordum. Birçok futbolcu artık PR şirketleriyle çalışıyor, bir tweet bile atacak olsalar onaydan geçiyor. Ben o zaman da olduğum gibi davrandığımdan gazeteci falan çağırmamıştım. Açılışını belediye çalışanları ve ailemle yaptık. Fenerbahçe'ye transfer olduğumda gözlerimi oymuşlar! Mermer heykelin gözlerini! Canları sağ olsun. Sonra belediye restore etti.

Galatasaraylı taraftarlar Emre'nin Fenerbahçe'ye transfer olmasını öyle büyük bir mesele haline getirmişlerdi ki milli takım kampında bile sözlü sataşmalara maruz kaldı.

Emre, sarı-lacivertli formayı giydiği günden sonra sürekli sarı-kırmızılı taraftarların hedefinde yer aldı. Stadyumda top Emre'ye her geldiğinde ıslık sesleri ve protesto içeren tezahüratlar söylendi.

 

Emre Belözoğlu-2AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

Fenerbahçeli Emre, 12 Nisan 2009'da Süper Lig'in 27. haftasında Ali Sami Yen Stadı'nda Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçta sarı-lacivertli formayla ilk kez eski takımına karşı oynadı.

Galatasaraylı taraftarlar tepkili oldukları Emre'ye, üzerinde fotoğrafının yer aldığı dolar şeklinde hazırladıkları kağıtları atarak "Emre paraya" diye tezahüratta bulundu.

Emre'nin Fenerbahçe formasıyla ilk kez çıktığı Ali Sami Yen Stadı'ndaki maç 0-0 sonra erdi.

Emre Belözoğlu'nun 2008'de başlayan serüveni 4 yıl sürdü.

Sarı-lacivertli formayla 4 sezon geçiren Emre, oynadığı 138 maçta 21 gol, 17 asistlik performans sergiledi.

Tarihler 1 Temmuz 2012'yi gösterdiğinde Emre, Fenerbahçe'den ayrılarak rotasını yeniden Avrupa'ya çevirdi.

 

Emre Atleticomadrid.jpg
Fotoğraf: atleticodemadrid.com

 

Bu kez yolculuk İspanya'nın başkenti Madrid'eydi.

Atletico Madrid'de Arda Turan'la birlikte oynayan ikinci Türk olan ve kırmızı-beyazlı formayla 17 karşılaşmaya çıkan Emre, 1 gol, 4 asistlik performansına 1 İspanya Kupası 1 de UEFA Süper Kupa şampiyonluğu ekledi.

Atletico Madrid'den sonra yeniden Fenerbahçe'ye dönen Emre, 2015 yazına kadar takımdan ayrılmadı. Bu süreçte 64 karşılaşmada forma giyen Emre, takımına 14 gol, 7 asistlik katkı sağladı.

Tarihler 9 Temmuz 2015'i gösterdiğinde Emre'nin yolu bir kez daha Fenerbahçe ile ayrıldı.

 

Emre Belözoğlu-4AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

Tecrübeli futbolcu 2 Süper Lig, 2 Türkiye Kupası ve 2 Türkiye Süper Kupası kazandığı Fenerbahçe'den ayrılarak, Medipol Başakşehir Kulübü ile anlaşma sağladı.

Emre Belözoğlu, Medipol Başakşehir'e gittiğinde 34 yaşındaydı ve futbol kamuoyunda son yılı olacağı konuşuluyordu.

Gösterdiği performansı, duruşu ve ağırlığıyla sahada yapması gerekeni yapmaktan geri durmayacağını gösteren Emre, tam 4 sezon Başakşehir forması giydi.

Turuncu-lacivertli formayla çıktığı 128 karşılaşmada, 15 gol, 20 asistlik performans sergileyen Emre, 2016-17 sezonunda Beşiktaş'a, 2017-18 ve 2018-19 sezonunda da Galatasaray'a karşı şampiyonluk kovaladı.

 

Emre Belözoğlu - AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

Herkesin artık bitti futbolu bırakacak gözüyle baktığı Emre, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç'un da isteğiyle yeniden Fenerbahçe'ye döndü.

Tecrübeli futbolcu, 11 haftası geride kalan Süper Lig'de 9 karşılaşmada forma giyerken, 1 gol, 3 asistlik performans sergiledi.

A Milli Futbol Takımı'nın da değişmezleri arasında yer alan Emre, EURO 2020 finallerine kalmayı garantileyen Türk Milli Takımı'nın ve Fenerbahçe'nin en önemli birleştirici gücü olarak görülmekte.

 

Emre Belözoğlu-7AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

19 yıl önce de milli takımdaydı yine milli takımda

Futbol kariyeri başarılarla dolu olan Emre Belözoğlu, milli formayı 14 yaş 3 aylıkken 7 Aralık 1994’te 15 Yaş Altı Milli Takımı ile giydi.

15, 16, 17, 18 ve 21 yaş altı kategorilerinde toplam 71 kez milli olan Emre, A Milli Futbol Takımı formasını ilk kez 23 Şubat 2000’de Mustafa Denizli’nin teknik direktörlüğü döneminde Norveç’e karşı giydi.

Dakikalar 68’i gösterdiğinde 1-0 mağlup durumda olan Türkiye’de Tugay Kerimoğlu’nun yerine oyuna dahil olan Emre, ilk A Milli Takım deneyiminde mağlubiyetle tanıştı.

Emre, Türkiye formasıyla ilk golünü ise 2 Eylül 2000’de Ali Sami Yen Stadı’nda oynanan 2002 Dünya Kupası Elemeleri 4. Grup maçında Moldova karşısında 75. dakikada attı. Türkiye, maçı 2-0 kazanmasının yanında orta sahasında uzun yıllar mücadele edecek dinamosunu da bulmuş oldu. Emre Belözoğlu, söz konusu maçta takımın ilk golünü atan Galatasaray’da birlikte oynadığı Okan Buruk’la uzun yıllar milli takımda da mücadele edecekti.

O tarihten sonra ay-yıldızlı formayla Türk Milli Takımı ile Japonya ve Güney Kore’nin ortaklaşa düzenlediği 2002 Dünya Kupası finallerinde ve Avusturya-İsviçre ortaklığında gerçekleştirilen EURO 2008 finallerinde A Milli Takım’da yer aldı.

Toplamda Türkiye Milli Takımı’yla 101 karşılaşmaya çıkan yıldız futbolcu, 9 gol atmasının yanı sıra 8 asistle takımına katkı verdi.

Emre Belözoğlu, önümüzdeki yaz 12 ülkenin ortaklaşa düzenleyeceği EURO 2020 finallerinden önce futbolu bırakmazsa, A Milli Futbol Takımı ile üçüncü büyük turnuvasına katılmaya hak kazanacak.

 

Emre Belözoğlu-8AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

Futbolu kadar yaşadıklarıyla da gündeme geldi

Emre Belözoğlu, başarılarla dolu kariyerinde saha içinde yaşadığı olumsuzluklarla da gündemi uzun süre meşgul etti.

Onu tanıyan hemen hemen herkesin medyaya verdiği demeçlerde “Dışarıda çok iyi çocuk” demesi dillerde söylene dursun…

Hafızalarımızı tazeleyerek Emre’nin vukuatlarını hatırlayalım

2015’te Türkiye’nin İsviçre ile oynadığı oynadığı maçın ardından yaşanan olaylar gerekçesiyle futbolcular arasında en ağır cezayı Emre Belözoğlu aldı.

UEFA, tecrübeli futbolcuya önce 6 maç daha sonra indirime giderek 4 maç ceza verdi.

Basın tribününe “el-kol” hareketi

12 Eylül 2007’de Fİ Yapı İnönü Stadı’nda EURO 2008 grup eleme maçında Türkiye, Macaristan’ı konuk ettiği maçı 3-0 kazanmasına rağmen Emre Belözoğlu, yaptığı “el-kol” hareketiyle geceye damgasını vurdu.

Emre Belözoğlu, milli takımın attığı gollerden sonra basın tribününün önüne gelerek “el-kol” hareketi yapması çok fazla tepki çekti.

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD), Profesyonel Futbolcular Derneği (PFD) ve birçok kesimden gelen tepkiler üzerine Emre Belözoğlu bir açıklama yaptı:

Dün akşam oynadığımız milli maçta gol sonrası yaptığım hareket hiçbir şekilde Türk basınına ve basın tribününe yönelik bir hareket değildir. Bu hareket genel olarak o tribündeki bir kişiye yapılan hareketti ve o kişi kendini biliyor. Bugüne kadar ve özellikle yurt dışındaki haklı mücadelemde beni yalnız bırakmayan ve desteğini esirgemeyen çok değerli spor basınına, TSYD yönetim kadrosu ve üyelerine, spor yazarlarına böyle bir davranış içinde bulunmam söz konusu bile olamaz. Böyle bir yanlış anlaşılmadan dolayı çok özür dilerim.

 

Emre Bunu da yazın.jpg
Görüntü beIN Sports'tan alınmıştır

 

Türk Telekom Stadı’nda “Bunu da yazın” hareketi

15 Nisan 2018’de Spor Toto Süper Lig'in 29. haftasında Türk Telekom Stadı’nda oynanan Galatasaray-Medipol Başakşehir maçında, konuk takımın kaptanı Emre Belözoğlu, karşılaşmanın 45. dakikasında gördüğü sarı karttan sonra basın tribününe dönerek elleriyle “Bunu da yazın” hareketi yaptı.

Yapılan hareketin muhatabının kim olduğu tartışılırken, karşılaşmanın ardından açıklamalarda bulunan Emre, şöyle konuştu:

Genelde bize (Arda Turan’ı kastederek) yapılan konuşulmaz. Ama benim etmediğim küfür bir hafta konuşulur gibisinden yaptım. Tekmeyi ben atsam olay olur. Ancak tekmeyi Emre, Arda yerse sıkıntı yok!

 

Emre Belözoğlu - AA1.jpg
Fotoğraf: AA

 

“Irkçı saldırı” iddiaları

Emre Belözoğlu, İngiltere'nin Newcastle United takımında oynadığı dönemde futbol dışı bir olayla gündeme geldi.

Newcastle United’ın Everton ile oynadığı maçta Emre Belözoğlu’nun Yobo’ya ırkçı sözler sarf ettiği iddia edilmişti.

İngiltere serüveninin ardından Fenerbahçe’ye transfer olan Emre, bu kez Türkiye’de “ırkçı saldırı” iddiasıyla gündeme geldi.

Fenerbahçe’nin Trabzonspor ile oynadığı maçta rakibi Zokora’ya yönelik sarf ettiği ırkçı sözler nedeniyle mahkemelik olmuştu.

Belözoğlu’nun sözlerini yargılayan mahkeme futbolcuya, “din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet veya mazhep farkı gözeterek hakaret” suçundan 2 ay 15 gün hapis cezası vermişti.

Cangele’ye “Boğaz kesme” işareti

Emre Belözoğlu’nun, 8 Mart 2009’da Kayserispor ile oynadıkları ve 2-0 kazandıkları maçta kendisine faul yapan rakip takım oyuncusu Cangele’ye “boğaz kesme” işareti yapması, o dönem çokça eleştirilmesine neden olmuştu.

Sabri-Emre kavgası

12 Nisan 2009’da Ali Sami Yen Stadı’nda oynanan ve 0-0 beraberlikle sona Galatasaray-Fenerbahçe karşılaşmasında Galatasaraylı Sabri Sarıoğlu ile Fenerbahçeli Emre Belözoğlu arasında tartışma yaşandı.

Karşılaşmanın ardından açıklamalarda bulunan Sabri, Emre’nin kendisine “Seni öldürürüm” dediğini iddia etmişti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU