Hollanda’da siyah makyaj temalı Noel etkinliği tepki çekti, Lahey’de ırkçılık karşıtı gösteriler düzenlendi

Genellikle beyazların yüzlerini siyaha boyayarak canlandırdığı Siyah Pete karakteri son yıllarda yoğun tartışmalara neden oluyor

Hollandalıların azalan bir çoğunluğu, bayram geleneğini (fotoğrafta yer alan) değiştirmek için bir gerekçe bulunmadığını söylüyor ve bunun zararsız bir eğlence olduğunu düşünüyor (AP)

Irkçılık karşıtı göstericiler, yakında ortaya çıkacak ve geleneksel olarak Aziz Nikolas'a eşlik eden siyah yüzlü karakterin temsillerini protesto etmek için Lahey sokaklarını doldurdu.

Genellikle beyazların siyah yüz boyası, kıvırcık saçlı peruklar ve belirgin kırmızı rujla canlandırdığı Siyah Pete karakteri son yıllarda yoğun tartışmalara ve hatta bazen çatışmalara neden oluyor.

Binlerce kişi Lahey sokaklarını doldurdu ve ülke çapında başka protestolar da planlanıyor.

Hollandalıların azalan bir çoğunluğu bu bayram geleneğini değiştirmek için bir gerekçe bulunmadığını söylüyor ve zararsız bir eğlence olarak görüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşmiş Milletler, Hollanda hükümetine Noel öncesi düzenlenen festivallerden ırkçı ögeleri kaldırması için defalarca çağrı yapsa da hükümet şimdiye kadar adım atmayı geri çevirdi.

Geçen hafta polis Lahey'de Siyah Pete karşıtı aktivistlerin toplandığı binanın camlarını kırarak ve binaya havai fişek fırlatarak saldıran dört kişiyi gözaltına aldı. Saldırının göz dağı vermek amacıyla düzenlendiği görülüyor.

"Siyah Pete'i Defet" hareketi bu olay üzerine ülke çapında birkaç etkinliğini iptal etse de hala 6 şehirde eylem düzenlemeyi planlıyor.

Ulusal televizyonlardan yayımlanan Aziz Nikolas'ın gelişine ev sahipliği yapan Apeldoorn şehri yetkilileri, şehir merkezine ulaşan tüm ana yolların trafiğe kapatılacağını ve ziyaretçilerin kutlamalara katılmak için özel giriş kapılarından geçmek zorunda olduğunu bildirdi.

Yakın zamanda yapılan kamuoyu yoklamaları Hollandalıların yüzde 59'unun siyah yüzlü "Zwarte Piet" geleneğini sürdürmek istediğini gösterirken, geleneğin yavaş yavaş değişmesi gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 26. Protestolar 2011'de başladığında Hollandalıların yalnızca yüzde 7'si Siyah Pete'in değişmesi gerektiğini düşünüyordu.

 

 

O zamandan bu yana, Amsterdam ve Rotterdam gibi büyük şehirler ve ulusal yayıncılar siyah yüzü bir kenara bırakmaya karar verdi. Bunun yerine, çocuklara hediye vermek için girdikleri söylenen bacaların isiyle boyanmış Pete’leri tercih ediyorlar.

Yüzlerce yıldır başlıca sömürgeci güçlerden biri olan, 17,3 milyon nüfuslu Hollanda'nın yaklaşık yüzde 15'ini etnik azınlıklar oluşturuyor.

Reuters'tan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU