Yüzünü makyajla siyahlaştırdığı fotoğrafı ortaya çıkan Trudeau: Bunun ırkçılık olduğunu bilmiyordum, şimdi çok pişmanım

Muhalif liderler, ırkçılıkla suçlayıp topa tuttukları Kanada Başbakanı için “bu ülkenin en büyük ikiyüzlüsü” ifadesini kullandı. Trudeau ise gazetecilerin “ABD’de bunları yapanların istifası istenir, siz bunu düşündünüz mü?” sorusunu geçiştirdi

2000-2001 okul yıllığına ait karede siyah makyajlı haldeki Justin Trudeau'yu görenler tanımakta zorluk çekti (Time)

2001’de başına türban dolayıp, yüzünü ve ellerini makyajla kararttığı bir fotoğrafı ortaya çıkan Kanada Başbakanı Justin Trudeau yaptıklarından dolayı “derin pişmanlık duyduğunu” söyleyerek özür diledi.

Trudeau’nun 29 yaşındayken 2000-2001 eğitim öğretim yılı sonunda yapılan bir okul partisinde çekilen ve Time dergisi tarafından paylaşılan fotoğrafları Kanada gündeminin ilk sırasına yerleşti.

Fotoğraf, siyasete atılmadan önce öğretmenlik yapan Trudeau’nun görev yaptığı West Point Grey Akademisi’nde “Arap Geceleri” temalı bir galada çekilmişti. Fotoğrafın kayıtlara geçtiği sıralarda Trudeau’nun babası Pierre Trudeau başbakanlık koltuğunda oturuyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son anketler Kanada liderinin başkanlık ettiği Liberal Parti’yi 21 Ekim’de yapılacak seçimlerde çetin bir rekabetin beklediğini gösterirken, yıllar öncesinden yeni gün yüzüne çıkan fotoğraf Trudeau’yu zor durumda bıraktı.

Trudeau seçim kampanyası sırasında uçağındaki gazetecilere bir basın açıklaması yaparak, “O zamanlar bunun ırkçılık olduğunu düşünememiştim ancak şimdi öyle olduğunu kabul ediyorum” dedi.

Vancouver’daki partide masal karakteri Alaaddin gibi giyinip böyle bir makyaj yaptığını belirten Trudeau, “Bunu yapmamalıydım. Daha iyi biliyor olmalıydım ancak bilmiyordum ve son derece üzgünüm. Özür diliyorum” dedi.

Siyasi hayatı öncesinin ilk icraatı değil

Gazetecilerin “Bu hareketi Liberal Parti’nin adaylarından herhangi biri yapmış olsaydı bu kişiden istifasını ister miydiniz?” sorusu üzerine Kanada Başbakanı, “Bu hayatta hata yapan insanlar olur ve bu kişilerin yaptıklarıyla ilgili ve hadisenin içeriğine göre kararlar verirsiniz” diye devam etti.

 

AP.PNG
Kanada lideri tartışmalara uçakta yaptığı basın açıklamasıyla yanıt verdi (AP)

 

Trudeau, yaşananların siyaset öncesi hayatına dair ilk hadise olmadığını da itiraf etti.

Daha önce böyle bir davranışta bulunup bulunmadığına dair yöneltilen soru üzerine Trudeau, “Lisedeyken bir yetenek şovuna katılmış gibi giyinmiş ve ‘Day O’yu (Jamaikalıların muzları teknelere yükleyen insanlarla ilgili söylediği geleneksel şarkıyı) söylemiştim” dedi.

“Kanadalılardan beni affetmelerini isteyeceğim”

Kanada Başbakanı, gazetecilerden birinin “ABD’de böyle olaylar yaşandığında bu kişilerin istifası istenir. İstifa etmeyi düşündünüz mü?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

Bunu yapma kararımla ilgili sorumluluk alıyorum. Bu, o zaman ırkçı olduğunu düşünmediğim bir şeydi ancak şimdi bunun ırkçı olduğunu kabul ediyorum. Bundan dolayı son derece üzgünüm. Bu gece birçok arkadaşımı ve meslektaşımı aradım ve çok daha fazlasını da arayacağım.

Bu olayın ardından "neden aday olarak kaldığı” yönündeki soru karşısında Trudeau, “Yaptığım şeyden dolayı Kanadalıların beni affetmesini isteyeceğim. Aptalca bir şeydi. Kendimi hayal kırıklığına uğrattım, yaptıklarımdan dolayı kendime kızıyorum” dedi.

Time’ın yayımladığı fotoğraf ülke içi siyasetteki tartışmaları ve Trudeau karşıtı söylemi de şiddetlendirdi.

Muhafazakar Parti lideri: Ülkeyi yönetmeye uygun değil

Seçimlerde Trudeau’nun en yakın rakibi olarak görülen Muhafazakar Parti lideri Andrew Scheer, “Kanadalıların, doğru düşünüp karar verme yetisinden ve dürüstlükten tamamen yoksun birinin bu ülkeyi yönetmeye haiz olmadığını gördüğünü” söyledi.

Kanada Başbakanı’na bir başka eleştiri de anketlerin üçüncü sırada gösterdiği Yeni Demokrat Parti’nin Başkanı Jagmeet Singh’den geldi.

 

Time yıllık.jpg
Trudeau'nun yer aldığı 2000-2001 yıllığından bir kare (Time)

 

Türban takan bir Sih olan muhalif lider, “Bu görüntüyü gören çocuklar, insanlar kimlikleri yüzünden her zaman kendileriyle dalga geçildiğini, incindiklerini, saldırıya uğradıklarını, hakarete maruz kaldıklarını ve daha önemsiz görüldüklerini düşünecektir” diye konuştu.

Yeşiller Partisi Başkanı Elizabeth May de “Trudeau’nun yol açtığı hasardan dolayı özür dilemesini” istedi.

“Herkesi beyaz üstünlükçülükle suçlarken…”

Justin Trudeau, daha fazla göçmen kabul ederek güney komşusu ABD’nin Donald Trump yönetiminde tam tersi yönde bir adım attığı bir zamanda ilerici politikalarıyla dünya çapında birçok kişinin hayranlığını kazanmıştı.

Bu konuya göndermede bulunan İnsanların Partisi’nin Başkanı Maxime Bernier, “Liberaller, herkesin beyaz üstünlükçü olduğu suçlamasıyla ayları geçirdi. O (Trudeau) bu ülkenin kesinlikle en büyük ikiyüzlüsüdür” ifadelerini kullandı.

CBS kanalının yaptığı son anketler, gelecek seçimde Liberal Parti’nin muhtemelen 34,2, Muhafazakar Parti’ninse yüzde 34,4 oy alabileceğini öngörüyor. Üçüncü sırada görülen Yeni Demokratlar içinse tahminler yüzde 13,5’te kalıyor.

The Independent’tan da yararlanılmıştır

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU