Rus medyasına konuşan Beşar Esad: Kürtlerin ayrılma taleplerini kabul etmeyeceğiz

Şam yönetimi başkanı Beşar Esad, Kürtlerin ayrılma taleplerini hiçbir zaman kabul etmeyeceklerini söyledi

Beşar Esad / Fotoğraf: Reuters

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Kürtlerin Türkiye'ye karşı birlikte mücadele etme tekliflerini kabul etmediklerini iddia ederek, “Devlet ve halk olarak, Kürtlerin ayrılma taleplerini ne bugün ne de yarın kabul etmeyeceğiz” dedi.

Rus haber ajansı RIA Novosti ile haber kanalı Rossiya 24'e konuşan Esad, Suriye Savunma Bakanlığı'nın, 22 Ekim'de Rusya ile Türkiye arasında varılan "tampon bölge" anlaşmasının ardından, Kürt askeri birliklerine mensup kişileri orduya kabul etmeye hazır olduğu yönünde açıklama yaptığını hatırlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kürtler, Suriye ordusuna katılmak istemiyor"

“Kürtler Suriye ordusuna katılmak istemiyorlar, silahlarını muhafaza etme niyetindeler” diyen Esad, “Kürt askeri birliklerini, Türkiye'nin eylemleri sonucu Kuzey Suriye'de kaybedilen toprakların geri alınması için alınacak doğru tutumun, Suriye ordusuna katılmaları ve işgalci Türklere karşı savaşmaları olduğu konusunda ikna etmeye çalışıyoruz” dedi.

Esad: Kürtler, Rojava'da azınlık

Kürtlerin, Rojava bölgesinde azınlık olduğunu öne süren Esad, “Şayet federal ayrılmadan söz edilse dahi bu federal bir Arap federalizmi olacaktır” diye konuştu.

Şam yönetiminin Türkiye ile Rusya arasında yaptığı anlaşmaya olumlu baktığını dile getiren Esad, iddialarını şöyle sürdürdü:

Ancak Türkiye’ye inanmıyoruz, çünkü Türkiye ne Astana’da ne de başka bir mecrada yaptığı mutabakatlara bağlı kalmadı. Rusya’nın bu konuya dahil olması ise birçok yönden oldukça olumlu bir durumdur.

"ABD, Nazi rejimi gibi"

ABD yönetimini Nazi rejimine benzeten ve ABD’yi “Suriye'den petrol çalmakla" suçlayan Esad, "ABD bir devlet değil, kendi çıkarlarını gözeten şirketler tarafından lideri atanan bir rejimdir. ABD'yi haydut olarak tanımlamaktan daha ciddi olan önemli bir noktayı hatırlatmak isterim: İkinci Dünya Savaşı'nda Hitler'i Sovyetler Birliği'ne saldırmaya yönelten en önemli faktörlerden biri petroldü” dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU