Türkiye Gazeteciler Cemiyeti: Gazeteci kıyımından endişeliyiz

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Hürriyet Gazetesi’ndeki toplu işten çıkarmayla ilgili yayınladığı basın açıklamasında “Tüm meslektaşlarımızı dayanışmaya, baskılara direnmeye ve örgütlenmeye davet ediyoruz” denildi

Fotoğraf: Unsplash

Hürriyet Gazetesi’nden 45 kişinin işten çıkarılmasının ardından Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden (TGC) bir açıklama geldi. 

“Türkiye’de medya sektörünün gerek baskılar, gerek el değiştirmeler ve olumsuz ekonomik koşullar nedeniyle yaşadığı bunalım geçtiğimiz günlerdeki toplu işten çıkartmalarla yeni bir boyut kazanmıştır” ifadesiyle başlayan açıklamada Hürriyet Gazetesi çalışanları için “Çoğu, gazetenin üretiminde mesleklerinin temel ilkelerine sadık kalarak katkılarda bulunan 45 meslektaşımız çıkarılmışlardır” denildi. 

Demirören Medya Grubu yönetiminin çalışanların evlerine tebligat gönderdiğinin hatırlatıldığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: 

Bu tür toplu işten çıkarmaların ve kullanılan sıra dışı yöntemlerin yaygınlaşması durumunda gazetecilik mesleğinin ülkemizde tüm saygınlığını yitirip artık yapılamaz duruma gelmesinden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak derin endişe ve üzüntü duymaktayız.

Meslektaşlarımızın sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldıkları ileri sürülmektedir. Demokratik ülkelerde sendikalaşma son derece olağan bir çalışan hakkıdır. Bu hakkın gazeteci kıyımına neden olması ise vahim bir olaydır.

İktidar eliyle yeni medya yapılanması haber odaklı gazeteciliği yok saymaktadır ve halkın haber alma hakkını engellemektedir. Bu yapılanma içinde yer alanları, demokrasinin işlemesi için gazetecilerin mesleklerini yapmalarını engelleyen tutumlarından vazgeçmeye çağırıyoruz.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak mesleğin daha fazla itibar yitirmemesi için tüm meslektaşlarımızı dayanışmaya, baskılara direnmeye ve örgütlenmeye davet ediyoruz.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU