Boris Johnson, Jeremy Corbyn'i Stalin'e benzetti

Muhafazakar lider, "Kar elde etme güdüsüne karşı ta yürekten hissettikleri tiksinti, günümüz İşçi Partisi'nin trajedisidir" iddiasında bulundu

Corbyn seçim kampanyasında "sadece milyarderler için değil herkes için işleyen bir toplum" vadediyor (Kolaj: Independent Türkçe)

Jeremy Corbyn'i komünist diktatör Joseph Stalin'le kıyaslayan Boris Johnson, siyasi rakibini milyarderleri şeytan gibi göstermek ve sözde servet yaratıcılarına karşı "nefret" barındırmakla itham etti.

Başbakan, İşçi Partisi liderini, 1930'larda Sovyet liderin toprak sahiplerine yaptığı zulümden bu yana görülmemiş bir "zevk ve kin"le ülkenin en zenginlerini mağdur etmekle suçladı

Partisinin genel seçim kampanyasını başlatan Johnson, Daily Telgraph'ta yayımlanan yazısında şu iddialarda bulundu:

Günümüz İşçi Partisi'nin trajedisi, kar elde etme güdüsüne karşı ta yürekten hissettikleri tiksinti sebebiyle -vergileri gereksiz yere yükselterek- bu ülkenin refahının en temel kaidesini yok edecek olmalarıdır (...) Nefretleri sadece belirli milyarderlere yönelikmiş gibi davranıyor ve Stalin'in kulaklara (ç.n. Çarlık dönemi Rus zengin toprak sahipleri) zulmünden bu yana görülmemiş bir zevk ve kinle parmaklarıyla bireyleri işaret ediyorlar (...) Gerçekteyse sonunda varacakları nokta herkese vergi koymak olacak: Emekli aylıklarına, işletmelere, mirasa, evlere, bahçelere.

İşçi Partisi seçim kampanyasını başlatan Corbyn ise, "sadece milyarderler için değil herkes için işleyen bir toplum" sunabilmek için "tarihteki halk destekli en büyük kampanya" sözünü verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Corbyn daha sonra Twitter'da paylaştığı mesajındaysa, "14 milyon kişinin yoksulluk içinde yaşadığı Birleşik Krallık'ta (BK) 150 milyarder var (...) Adil bir toplumda milyarder olmaz ve kimse de yoksulluk içinde yaşamaz" ifadelerini kullandı.

Geçen günlerde Lloyd Russell Moyle'un Newsnight'tan Emma Barnett'le yaptığı hararetli tartışma kamuoyunu bu konuda ikiye bölerken, "her milyarder siyasi bir başarısızlıktır" fikri son günlerde bazı milletvekilleri tarafından dile getiriliyor.

İşçi Partisi vergi planlarını ve manifestosunu henüz yayımlamamakla birlikte, odak noktalarının Ulusal Sağlık Sistemi'ni (NHS) korumak ve 10 yıl süren kemer sıkmadan sonra kamu hizmetine yapılan harcamaları artırmak olması bekleniyor.

Servet eşitsizliği, Corbyn yönetimindeki partinin uzun zamandır merkezinde yer alıyor.

İşçi Partisi 2017 genel seçimlerinde yüzde 45 marjinal gelir vergisi oranından ödeme yapmaya haiz kişiler için eşiği, 150 bin sterlinden (yaklaşık 1 milyon 113 bin TL) 80 bin sterline (yaklaşık 594 bin TL) düşürme vaadinde bulunmuştu. Parti, KDV oranlarını ve kişisel ulusal sigorta primleriniyse artırmama sözü vermişti.

 

 

Muhafazakar Başbakan Johnson, aralıkta yapılacak erken genel seçimde iktidarı koruması halinde Muhafazakarların girişimcileri "küçümsemek yerine cesaretlendireceğini" söyledi ve muhalefetin "iş dünyasına ve yatırımlara köstek olacağını, daha da kötüsü Brexit'ten vazgeçeceğini" iddia etti.

Ekim ayında hükümeti uyaran Küçük İşletmeler Federasyonu, binlerce küçük işletmenin Brexit oylamasından bu yana yaşanan "emsali görülmemiş" çöküşün ortasında ayakta kalmakta zorlandığını belirtmişti.

Salı günü Corbyn'e açık bir mektup yazan Johnson, İşçi Partisi'nin Brexit tutumuna ulusun yararı için netlik kazandırılmasını istedi.

Corbyn, "Üç ay içinde muteber bir anlaşma sağlanması. Altı ay içinde, AB'de kalma seçeneği de sunularak son sözü halkın söylemesi. Brexit politikamız budur" yanıtını verdi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU