Rusya dış dünyadan kopuyor: Kremlin’e göre "siber tatbikat", eleştirmenlere göre "izolasyon" planı

Yönetim internet kesintisiyle yapılacak testi potansiyel saldırıları önlemeye dair savunma amaçlı bir girişim olarak görüyor. Uygulamaya karşı çıkanlarsa denemeleri "Rusları dünyadan soyutlama çabasının parçası" olarak yorumluyor

Rusya lideri Vladimir Putin, ulusal güvenlik gerekçesiyle internet özgürlüğünü kısıtlamakla suçlanıyor (AP)

Rusya’nın "internet üzerinden gelebilecek saldırılara karşı kendini korumak" adına "siber tatbikat" kapsamında bir süreliğine dünyayla bağlantısını kesme kararı aldığı belirtiliyor.

D-Russia adlı haber sitesine göre, Rusların bugün bir süreliğine yapılacak kesinti sırasında “RuNet” adı verilen ve diğer ülkelerin bağlantılarından ayrılan kendi internet ağını kullanacağı kaydedildi.

Sitenin haberinde, “Hükümet Rusya Federasyonu'ndaki internet ve kamu iletişim ağlarının istikrarlı, güvenli ve bütünsel bir şekilde çalışmasını sağlamak için tatbikatlar yapılması konusundaki hükmünü pazartesi günü onayladı. Tatbikatlar federal ve bölgesel seviyelerde yapılacak” ifadelerine yer verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Defense One sitesine konuşan Amerikan Dış Politika Konseyi’nden (AFPC) Samuel Bendett, söz konusu tatbikatla Rusya’nın Batılı bilişim teknolojilerine bağımlılığı azaltmayı hedeflediğini söyledi.

Bendett, “Hükümet, kamu ve özel sektörde birçok ağda yabancı teknoloji kullanırken, Rus yönetimi bu teknolojide internet erişiminin nasıl yapıldığına dair bir kontrol ölçüsü koymaya çalışıyor” dedi.

Kremlin yönetimi, testin Rus sistemlerini potansiyel bir siber saldırıya karşı koruma amaçlı olduğunu iddia ederken, eleştirmenlerse denemelerin Rus yurttaşları dünyadan izole etme girişiminin bir parçası olduğunu öne sürüyor.

 

 

Rus resmi makamlarının ülkeye yönelik internet üzerinden olası küresel tehditlere karşı bir dizi önlem alacağı haberi şubat ayından bu yana konuşuluyordu.

Söz konusu önlemlerin belirlenmesi için Rusya'nın küresel internetle bağlantısının bir süreliğine kesilmesi planlanırken, deneme kapsamında Rus yurttaşları ve kurumları arasında paylaşılan verilerin, uluslararası internette dolaşıma girmeden ülke içerisinde tutulmasının hedeflendiği belirtilmişti.

Kremlin’in böylelikle ülkede interneti küresel internet sağlayıcılarından bağımsız bir şekilde çalışacak hale getirerek olası siber saldırılardan korunmayı planladığı yorumları yapılmıştı.

Ancak bazı uzmanlar, siber güvenlik açısından yapılacağı belirtilen girişimin başarıya ulaşması halinde, ülkedeki internet sansürünün Çin'de olduğu gibi "katı" bir hale geleceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU