Aramco saldırısının ardından ABD İran’a gizli bir siber saldırı düzenlemiş

Tahran saldırının herhangi bir hasar oluşturmadığını öne sürse de bir yetkili siber harekatın “fiziksel donanımı” etkilediğini söyledi

Suudi petrol tesislerine 14 Eylül'de gerçekleştirilen İHA saldırısından İran'ın soumlu olduğu öne sürülmüştü (Reuters)

Donald Trump yönetiminin eylülde Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine insansız hava araçlarıyla (İHA) düzenlenen saldırıdan Tahran’ı sorumlu tutmasından kısa bir süre sonra, ABD İran’a karşı gizli bir siber harekat düzenledi.

İsmini vermek istemeyen iki yetkilinin Reuters’a verdiği demeçte saldırı eylülün sonunda gerçekleştirildi ve Tahran’ın propaganda yayma kabiliyetini etkilemesi amacıyla planlandı. 

Yetkililerden biri saldırının fiziksel donanımı etkilediğini belirtse de olaya dair daha fazla detay vermedi.

Siber saldırı, Trump yönetiminin İran’ın saldırganlığına karşı daha geniş bir çatışmaya mahal vermeden nasıl karşılık vermeye çalıştığının altını çiziyor. 

Fars haber ajansının aktardığına göre, İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Cevad Azari-Jahromi çarşamba günü Reuters’ın haberine dair sorulan soruya, “Rüya görüyor olmalılar” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD’nin siber saldırısı, haziranda İran’ın ABD’ye ait bir İHA’yı düşürmesi ve İran Devrim Muhafızları’nın mayısta körfezde bir petrol tankerine saldırı düzenlediği iddiasına karşı düzenlenen sınırlı bir operasyon olarak görünüyor. 

İran, Aramco’nun iki rafinerisine düzenlenen saldırıda herhangi bir dahli olmadığını belirtse de ABD, Suudi Arabistan, Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya 14 Eylül’de gerçekleşen saldırıdan İran’ı sorumlu tutmuştu.

Pentagon, binlerce ek birlik göndererek Suudi savunmasını desteklediğini açıklayarak karşılık vermişti. 

 

 

Pentagon sözcüsü Elissa Smith, “Politikamız ve harekat emniyeti gereği, siber uzay saldırılarına, istihbarata ve planlamaya dair yorum yapmayız” dedi. 

Eğer saldırısı herhangi bir hasar oluşturduysa tespit etmesi aylar sürebilir fakat siber saldırılar savaşın eşiğine gelmektense daha az tahrik edici bir seçenek olarak görülüyor. 

Eylülün sonunda gerçekleştirilen saldırı dışında ABD’nin başka herhangi bir siber saldırı gerçekleştirip gerçekleştirmediği belirsizliğini koruyor. 

Ajanslardan yararlanılmıştır

DAHA FAZLA HABER OKU