Yeni bataryalar elektrikli otomobillerin şarj süresinde devrim yaratacak

Yüksek hızlı şarj sayesinde dolum süresinin 75 dakikadan 10 dakikaya düşmesi, uzun menzil kaygısını ortadan kaldırıyor

Şu an elektrikli araçların tam olarak şarj edilmesi, bir saatten uzun sürüyor (AFP)

Mühendisler elektrikli arabaları yalnızca 10 dakikada şarj edebilmenin bir yolunu bularak elektrikli araçların önüdeki en büyük engellerden birini atlatmış oldu.

Şu an, elektrikli araçların tam olarak şarj edilmesi bir saatten uzun sürüyor; Tesla'daki Model S'deyse bu süre bir saat 15 dakika.

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar, yüksek sıcaklıkla 10 dakikada şarj edebilen ve elektrikli arabaların menzilini 200 ila 300 mil (yaklaşık 320-480 km) artıran bir lityum-iyon batarya geliştirdi.

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nde makine mühendisi ve araştırmanın kıdemli yazarı Chao-Yang Wang, “Hızlı şarjın yanı sıra, bu tasarım, bataryanın yüksek şarj sıcaklığına maruz kalma süresini azaltabilmemizi sağlıyor, böylece çok uzun bir kullanım ömrü yaratıyor” dedi:

Kilit nokta hızlı ısıtmayı başarmak; aksi takdirde batarya, yüksek sıcaklıklara çok uzun süre maruz kalacaktır; bu da ciddi bozulmalara yol açar... 10 dakikada şarj trendi geleceğe yönelik ve elektrikli araçlara geçilmesinde çok önemli bir adım çünkü menzil kaygısı sorununu çözüyor.

Yüksek hızlı şarj işlemi, bataryaya kayda değer bir zarar vermeden yapılabilir, bu da yarım milyon mil (yaklaşık 800 bin kilometre) seyahate tekabül eden 2 bin 500 şarj döngüsüne dayanabileceği anlamına geliyor. Tipik lityum-iyon bataryalarsa yeni yöntemle sadece yaklaşık 60 defa tekrar şarj edilebilir.

Keşif, ilk lityum-iyon bataryayı yapan mucitlerin 2019 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmasından birkaç hafta sonra gerçekleşti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

John Goodenough, Stanley Whittingham ve Akira Yoshino'nun çalışmalarının birleşimi 1985'te, ticari olarak ilk defa piyasaya sürülen lityum-iyon bataryanın üretilmesini olanaklı kıldı. Şimdi bu bataryalar cep telefonlarından dizüstü bilgisayarlara ve hızla büyüyen elektrikli araba sektörüne kadar her yerde kullanılıyor.

Araştırmacılar şimdi bu şarj süresini sadece 5 dakikaya indirmeyi umuyor.

Wang “Enerji yoğunluğu yüksek bir elektrikli araç bataryasını 5 dakika içinde zarar vermeksizin şarj edebilmek için çalışıyoruz.

Bu, geliştirdiğimiz kendinden ısıtmalı yapıya ek olarak, epey kararlı elektrolitler ve aktif malzemeler gerektirecek” diye konuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU