Bağdadi’nin öldürülmesi Trump ve 2020 seçimleri için ne anlama geliyor?

Analiz: IŞİD liderinin ölümü Başkan Trump’ın işine yarayabilir fakat ona ikinci dönem başkanlığı kazandırıp kazandırmayacağı belirsiz

Trump, pazar günü dünyanın merakla beklediği açıklamasında IŞİD lideri Bağdadi'nin öldürüldüğünü duyurmuştu (AP) 

2011 ilkbaharında bir Amerikan başkanı dünyanın en çok aranan adamının öldürüldüğünü açıkladı. 

Usame Bin Ladin’in yerinin Pakistan’da saptandığı ve ardından öldürüldüğü haberlerinin ortaya çıktığı sırada televizyon ekranlarına çıkan Barack Obama, “Bundan yaklaşık 10 yıl önce, güneşli bir eylül günü, Amerikan halkına karşı tarihin en kötü saldırısıyla karardı. 11 Eylül’ün görüntüleri ulusal hafızamıza kazındı” dedi. 

Bir yıl sonraysa, yeniden seçilme atmosferinde, Obama ve yardımcısı Joe Biden seçim kampanyası reklamında özel kuvvetlerin operasyonunu kullandığı için eleştirilecek, Biden, Obama’nın rakibi Mitt Romney’nin yüksek riskli operasyon emri vermek için gerekenlere sahip olup olmadığını sorgulayacak kadar da ileri gidecekti.

2020 ABD başkanlık seçimlerinde Donald Trump'la yarışmak isteyenlerin arasında yer alan Biden, o dönem bir konuşmasında “Bu önemli meselede Başkan Obama’nın ne yaptığını biliyoruz. Vali Romney’nin (Obama’nın yerinde olsa) ne yapabileceğiniyse kesin olarak söyleyemeyiz” demiş ve yeniden seçimde sloganlarının “Bin Ladin öldü, General Motors yaşıyor” olması gerektiği önerisinde bulunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump’ın IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin Suriye’de Amerikan askerlerinin baskınında öldürüldüğünü açıklamasındaki şartlar, Obama’nınkilerle birçok açıdan benzerlik gösteriyor.

Biçimsel olarak bazı farklılık noktaları var: Obama “ağlamak” kelimesini 6 defa kullanmadı ve operasyon sırrını saklamada güvenilemeyecek farklı bir sözde müttefik vardı, bu ülke Türkiye’den ziyade Pakistan’dı. Bin Ladin, ABD Donanması Özel Kuvvetleri (Navy SEAL) tarafından vurulurken, Bağdadi’yse Delta Force kuvvetlerinin etrafını kuşattığı sırada kendini öldürdü.

Benzer noktaysa, tıpkı Obama’nın El Kaide liderinin öldürülmesinde yaptığı gibi, Trump’ın yeniden seçilme şansını artırmak için IŞİD liderinin ölümünü kullanacak olması. Zaten Beyaz Saray, tıpkı Obama’nın yaptığı gibi, operasyonu üst düzey generallerle sert yüz ifadesiyle izleyen Trump’ın görüntüsünü paylaştı.

Trump pazar günü Beyaz Saray Diplomatik Resepsiyon Odası’nda “ABD Bağdadi’yi aramaya yıllardır devam ediyordu (...) Bağdadi’yi ölü ya da diri ele geçirmek yönetimimin bir numaralı ulusal güvenlik önceliğiydi” dedi.

Trump, “Bağdadi yıllardır kaçıyordu, ben göreve gelmeden çok önceleri de firardaydı. Fakat ABD başkomutanı olarak emrimle bu yılın mart ayında hilafetini yüzde 100 yok ettik” diye ekledi.

Bağdadi’nin öldürülmesi, Trump’ın yeniden seçilme teşebbüsüne şüphesiz katkı sunuyor. Ordunun başını çektiği sert terörle mücadele duruşu, birçok Amerikalıya hitap ediyor, bilhassa 4 Amerikan rehinesini öldürerek bu dehşeti internette yayımlayan bir örgütün liderinin ölümüyle sonuçlanan bir tutumu.

Trump, kendisine 2016’da oy veren çok sayıda Evanjeliki selamlar gibi, konuşmasında IŞİD’in Ortadoğu’da Hristiyan ve diğer dini azınlıklardan çok sayıda kişinin ölümünden sorumlu olduğuna dikkati çekerken itinalı davrandı.

Dahası Trump, Cumhuriyetçilerin öfkeli olduğu Suriye’nin kuzeyinden Amerikan askerlerini çekme ve Kürt müttefikleri terk etme yönündeki kararından ötürü duyduğu sıkıntıyı biraz olsun gidermek için Bağdadi’nin yerinin saptanmasında Suriyeli Kürtlerin rolünü övdü. (Trump ayrıca Rusya, Suriye, Türkiye ve Irak hükümetlerinden de övgüyle söz etti. Moskova pazartesi günü yaptığı açıklamada operasyonun Trump için kazanç olacağını ifade etti.)

 

 

Daha az belirgin olan noktaysa, Bağdadi’nin ölümünün Trump’ın 2020 şansına ne kadar katkı sunacağı. Real Clear Politics tarafından harmanlanan verilere göre Trump’ın onaylanma oranı sadece 41, bu da bir başkanın yeniden seçilmesi için tehlikeli derecede düşük bir rakam. Yeni anketlerin yansıttığı üzere, bunun birkaç puan yukarı çıkmasını bekleyebiliriz.

Başkan Trump için sorun şu ki çoğu Amerikalı kendisi hakkındaki kararı zaten vermiş durumda ve ikna edip kazanılacak bağımsız seçmen sayısı da az.

Yine de Trump kuzey orta bölgesi eyaletleri Wisconsin, Michigan ve Pensilvanya’da yaklaşık 70 bin oyla kıl payı kazandı. Trump ve seçim kampanyası menajeri Brad Parscale her bir oyu kazanmak için yüz milyonlarca dolar harcıyor ve Bağdadi’nin ölümüne de büyük olasılıkla bu kampanyada yer verilecek.

Bu açıdan bakıldığında izleyeceklerimiz, 2012'de Obama'nın takip ettiği yeniden seçilme stratejisinden ziyade George W. Bush'un 2004'teki stratejisine benzeyebilir. Öyle ki Cumhuriyetçilerin yabancı isimleri parçalarına ayıran o zamanki adayının yanında, Trump “Ebubekir Bağdadi” telaffuzuyla BBC haber sunucusu gibi kalırdı.

Bush, Demokrat rakibi John Kerry’nin aksine, orduda aktif görev kaydı bulunan, Ortadoğu’da popüler olmayan bir savaş başlatan, son derece ayrılık yaratan bir başkandı. Siyasi danışmanı Karl Rove’un güdümü altında olması ve Bin Ladin’i “ölü ya da diri” yakalama yemini, onu yüzde 48’e karşı 51 oranıyla bitiş çizgisine zaferle ulaştırdı.

Trump da aynı şeyi yapabileceğini ve Rove’un sihrinin kendisine bulaşacağını umuyor olacaktır.

Trump pazar günü şunları söyledi:

Dün gece ABD ve dünya için harika bir geceydi. Çok fazla meşakkat ve ölüme neden olan acımaz bir katil şiddetli bir biçimde ortadan kaldırıldı. Başka masum erkeklere, kadınlara ve çocuklara asla zarar veremeyecek. Bir köpek gibi öldü. Bir korkak gibi öldü. Dünya şimdi daha güvenli bir yer.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU