Lübnan Başbakanı Hariri, istifa mektubunu cumhurbaşkanına sundu

13 gündür protesto gösterilerine sahne olan Lübnan'da Başbakan Saad Hariri, istifa mektubunu sundu

Fotoğraf: Reuters

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, ülkedeki protestoların 13. gününde istifa edeceğini duyurmuştu. Hariri, istifa mektubunu Baabda Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Mişel Avn'a sundu.

Lübnanlılar, hükümetin iletişime ve özellikle sosyal iletişim ağı WhatsApp uygulamasına vergi getirme girişimine tepki olarak 17 Ekim'de sokaklara çıktı. Protestoların üzerine Başbakan Saad Hariri, 21 Ekim'de ekonomik krizi hafifletmek amacıyla bir reform paketini Bakanlar Kurulunun onayından geçirmeyi başarmıştı.

afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Hariri’nin reform paketinde, 2020 bütçesinde hiçbir yeni vergiye yer verilmedi. Bakan ve milletvekili maaşları yüzde 50 düşürüldü. Enformasyon Bakanlığı ile bazı kamu kurumlar kapatıldı,  yoksul ailelere destek ve konut kredisine ek kaynak ayrıldı.  Meydanları dolduran büyük kalabalıklar hükümetin bu geri adımına rağmen eylemlerini sona erdirmedi.

2335980800288855.jpg
Fotoğraf: AFP

 

‘Makamlar gelip geçicidir’

Protestolar 13. gününe girerken Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri istifa edeceğini açıkladı. "Makamlar gelip geçicidir" diyen Hariri, ülkenin onur ve güvenliğinin daha önemli olduğunu vurguladı. 

1663511004969218.jpg
Fotoğraf: AP

 

Hariri 2017 yılında da istifa kararı almış fakat kararı duyurduktan 17 gün sonra istifasını geri çektiğini duyurmuştu.

ap.jpg
Fotoğraf: AP

 

İki taraf arasında arbede yaşandı

Bu arada devam gösterilerde protestocularla, Hizbullah ve Emel Hareketi destekçileri karşı karşıya geldi. Görgü tanıklarının iddiasına göre, Beyrut'un doğusu ile batısını ayıran köprüde toplanan göstericiler, Hizbullah ve Emel Hareketi destekçilerinin saldırısına uğradı. İki taraf arasında çıkan arbede de bir gösterici yaralanırken, güvenlik güçleri araya girerek olayların büyümesini engelledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU