Bilim insanları evrenin farklı parçalarını birbirine bağlayan solucan deliğini nasıl tespit edeceklerini açıkladı

Bu gizemli fenomen tamamen farklı bir evrenle de bağlantı kuruyor olabilir

(NASA)

Bilim insanları başka bir evrene açılacak solucan deliklerini nasıl tespit edeceklerini açıkladı.

Solucan delikleri uzay-zamanın farklı yerlerini birleştiren bir tünele benziyor ve evrenin iki farklı zaman veya mekanı arasında ya da tamamen başka bir evrenle bağlantı kurma olasılığı taşıyor.

Ancak gerçekten var olup olmadıkları henüz kesin değil. Bilim kurguda önemli bir yer tutmasına ve bilim insanları için hummalı bir araştırma konusu olmasına rağmen fenomenin varlığı, henüz doğrulanmadı.

Öte yandan astronomlar, solucan deliklerini (gerçekten de varsa) görmemize imkan tanıyabilecek yeni bir yöntem önerdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, Samanyolu Galaksisi'nin merkezinde yer alan Sagittarius A* diye bilinen süper kütleli kara deliğin yakınında bir solucan deliği tespit etmeyi umuyor. Bu kara deliğin bir solucan deliğine sahip olduğunu düşünmek için özel bir neden yok. Ancak araştırmacılar bir süper kütleli kara deliğin ekstrem ve girdaplı yerçekimsel koşullarının, solucan deliği bulmak için uygun ortam olduğunu düşünüyor.

Araştırmacılara göre, galaksimizin merkezinde gizlenmiş bir solucan deliği varsa Samanyolu'ndaki yıldızlar, deliğin diğer tarafındaki yıldızların yer çekiminden etkileniyor olmalı. Bu da olası bir solucan deliğini, yakınındaki yıldızların yörüngelerindeki hafif sapmaları inceleyerek, dolaylı yoldan belirlememizi sağlayabilir.

Buffalo Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi'nden fizik profesörü Dejan Stojkovic, "Eğer bir solucan deliğinin iki tarafında bulunan iki yıldız varsa bizim tarafımızdaki yıldızın diğer taraftakinin yerçekimsel etkisini hissetmesi gerekir. Yerçekimsel akım bu solucan deliği aracılığıyla aktarılacaktır" diye konuştu:

Dolayısıyla Sagittarius A* etrafındaki bir yıldızın beklenen yörüngesini haritalandırırsanız, yörüngedeki sapmaları da görebilirsiniz. Tabii diğer tarafında yıldız barındıran bir solucan deliği varsa...

Ne yazık ki bilim insanları, görece yakın bir solucan deliği bulunsa bile içinden geçmemizin ve kendimizi evrenin başka bir yerinde bulmamızın mümkün olmayacağını söylüyor.

Dr. Stojkoviç, "Bir solucan deliği, içinden geçilebilir olsa bile insanlar ve uzay gemileri büyük olasılıkla geçmeyecekler" dedi:

Gerçekçi konuşursak, bir solucan deliğini açık tutmak için negatif bir enerji kaynağına ihtiyaç var ve bunun nasıl yapılabileceğini bilmiyoruz. Devasa ve istikrarlı bir solucan deliği oluşturmak için biraz büyüye ihtiyacınız var.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU