Türkiye, İran ve Rusya dışişleri bakanları bir araya gelecek

BM Özel Temsilci Pedersen, Suriye Anayasa Komitesi hakkında konuştu. Komite üyelerinin Cenevre'ye gelmeye başladığını belirten Pedersen, "Anayasa Komitesi, Suriye hükümeti ve muhalifler arasındaki ilk siyasi anlaşma olma özelliğini taşıyor" dedi

Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında Suriye Anayasa Komitesi toplantıları hakkında bilgi verdi.

Türkiye, İran ve Rusya dışişleri bakanları bir araya gelecek

BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, yarın akşam Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile Cenevre'de bir araya geleceğini bildirdi.

BM Cenevre Ofisi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Pedersen, Suriye'nin yeni anayasasını yazacak komitenin 150 üyesinin Cenevre'ye gelmeye başladığını aktardı.

Muhaliflerle rejim arasında ilk anlaşma

Anayasa Komitesi toplantılarının resmi açılışının 30 Ekim'de BM Cenevre Ofisi'nde gerçekleştirileceğini belirten Pedersen, "Anayasa Komitesi'nin oluşturulmasına yönelik anlaşma, Suriye hükümeti ve muhalifler arasındaki ilk siyasi anlaşma olma özelliğini taşıyor" dedi.

‘Şu gerçeğin oldukça farkındayız ki Anayasa Komitesi tek başına Suriye'deki ihtilafları çözemez, çözmeyecek’ diye konuşan Pedersen, “Anayasa Komitesi sadece doğru istikamete, bu savaşın zorlu yoluna ve yeni Suriye'ye giden bir adım olması açısından önem taşıyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Kaçırılan siviller gündeme gelecek

Cenevre'deki toplantılarda Suriye'deki tutukluların, kaçırılan ve kaybolan sivillerin durumumun da ele alınması gerektiğini aktaran Pedersen, "On binlerce Suriyeli hala esir, kaçırıldı veya kayıp. Öncelikle kadın ve çocukların serbest bırakılması çağrısında bulunuyorum. Eğer bu gerçekleşirse yeni sürecin başlangıcı için Komite üyelerinin ciddi olduklarına dair çok güçlü bir sinyal verileceğine inanıyorum" ifadesini kullandı. 

Yeni Anayasa'nın Suriye halkınca onaylanması gerektiğine dikkati çeken Pedersen, Cenevre'deki toplantılarda Komite üyelerinin kararlarının oy birliği veya bu olmaz ise yüzde 75 çoğunluk aranarak alınacağını anlattı.

Özel Temsilci Pedersen, çarşamba günü Komite'nin resmi açılışında sadece Komite üyeleriyle BM yetkililerinin bir araya geleceğini, ülkelerden temsilci bulunmayacağını kaydetti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU