Çavuşoğlu: Türkiye ve ABD, Bağdadi'nin etkisiz hale getirilmesinde bir iş birliği içinde olmuştur

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'nin Bağdadi'yi etkisiz hale getirdiği operasyon öncesinde Türkiye ve ABD’nin bilgilendirme ve görüş alışverişinde bulunulduğunu söyledi. Çavuşoğlu, “Türkiye ve ABD, işbirliği içinde olmuştur’ dedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gine-Bissau Dışişleri Bakanı Suzi Carla Barbosa ile görüştü. İki bakan daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi / Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ve Gine-Bissau Dışişleri Bakanı Suzi Carla Barbosa, Dışişleri Bakanlığı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye müttefiklik ruhuyla hareket etti

ABD'nin IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'yi öldürdüğü operasyonla ilgili değerlendirmeler yaptı. ABD Başkanı Donald Trump'ın da bu konuda gerekli açıklamayı yaptığını belirten Çavuşoğlu, "Türkiye ve ABD, Bağdadi'nin etkisiz hale getirilmesinde bir iş birliği içinde olmuştur" dedi. Bakan Çavuşoğlu şöyle devam etti:

Milli Savunma Bakanlığımız da Trump'ın açıklamasından önce, bu konudaki iş birliğiyle ilgili açıklama yaptı. Terörle mücadele anlayışımız çerçevesinde ve ayrıca müttefiklik ve stratejik iş birliği ruhuyla Türkiye de burada hareket etmiştir. Öncesinden bilgilendirme ve görüş alışverişinde bulunulmuştur. Zaten detaylarıyla ilgili açıklamayı da Milli Savunma Bakanlığımız ve istihbaratımız yapıyor. Bu nedenle Trump Türkiye'ye teşekkür etmiştir. 

Rus heyeti Türkiye’ye geliyor

Bakan Çavuşoğlu, Suriye'ye ilişkin Rusya ile varılan mutabakatın ardından bölgede yaşananları şöyle anlattı:

Çekilenler var. Rejim unsurları da bunu teyit ediyor, Rusya da teyit ediyor. Ama henüz tamamının çekildiğini söylemek mümkün değil. Bu konuda zaten askerlerimiz arasında temaslar var. Şimdi Rusya'dan bir askeri heyet de geliyor. Hem bu çekilme konusunda son durum nedir, bunu ele alacak arkadaşlarımız. Hem de 150 saat sonunda biliyorsunuz, 10 kilometrelik bir derinlikte Fırat Nehri'nden Irak sınırına kadar Kamışlı hariç devriyeler nasıl olacak, birlikte neler yapacağız, hangi adımları atacağız tüm bunları görüşmek üzere Rusya'dan da askeri bir heyet ülkemize geliyor.

Sahada biz varız, çekilmedik

"YPG'lilerin Barış Pınarı Harekatı'nı da bahane ederek DEAŞ'lıları para karşılığında serbest bıraktığına dair duyumlar geliyor. Zaten bir terör örgütünden de başka bir şey beklenmez" diyen Çavuşolu, mutabakatlar kapsamında süren YPG’nin çekilmesi ile ilgili ise, "Varsa çıkmayan, bunu temizleriz. Bu anlamda, ‘harekata ara verdik ya da o bildirimden sonra durdurduk’ demek, burada kalan teröristlere karşı hiçbir şey yapmayacağız anlamına gelmez. Zaten sahada biz varız, askerimiz orada, geri çekilme yok" ifadelerini kullandı.

Çıkmayanları temizleyeceğiz

Çavuşoğlu Türkiye-ABD mutabakatı ile ilgili olarak ise şu değerlendirmeyi yaptı:

Hem ara verdiğimiz dönemde hem de daha sonra ABD'lilerle Cumhurbaşkanımızın başkanlığında yaptığımız müzakerelerde ise hep şunu söyledik, ABD'liler de bunu söyledi: 'Eğer çıkmayan biri varsa ya da o dönemde 40'a yakın taciz oldu biliyorsunuz, herhangi bir taciz olursa Türkiye'nin onları vurma hakkı vardır.' Şimdi, teröristlerin tek tük çıkmadıklarını görüyoruz. En son drone ile de saldırdılar, bir şehidimiz de var Allah rahmet eylesin. Biz de bu teröristleri, bundan sonra yine çıkmayan varsa onları da etkisiz hale getireceğiz.

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU