Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi imar planları durduruldu

İstanbul Mimarlar Odası ile Şehir Plancıları Odası’nın açtığı davada durdurma kararının gerekçesi: Şehircilik ve planlama ilkelerine aykırılık

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi alanı

İstanbul 6. İdare Mahkemesi, TMMOB İstanbul Büyük Kent Şubesi ile Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı verdi. 

Kararda, bilirkişi raporu ve dosyadaki bilgi, belgeye göre dava konusu planda büyük bir sağlık tesisinin insan ve araç sirkülasyonu yaratacağı trafiğin büyüklüğünün, plan raporu ve plan hükümlerinde açıklanmadığı belirtildi.

Kararda, “Tahsislerle ilgili belirsizliğin, yapılaşma hakkı artışı için kullanılmasının alan içindeki yapılaşma yoğunluğunu arttıracağı” tespiti yapıldı.

800 bin metrekarenin üzerinde bir yapılaşmış alana sahip olacak sağlık tesisinin yaratacağı trafik çekiminin, planlarda gösterilen karayolu sistemine dayandırılmasının uygun olmadığı da kararda vurgulanıyor.

“Bu büyüklüklerdeki kullanımlar için henüz planlama aşamasında kapsamlı bir ulaşım analizi yapılmasının gerekli olduğu, planda öngörülen büyüklüklerde bir yeni sağlık tesisi alanı hizmete girdiğinde, hizmet etki alanı içindeki imar planlarında önerilmiş diğer yeni sağlık tesis alanlarının durumunun ne olacağının Bakanlık düzeyinde belirli plan, program ve politikalara bağlanması ve ilgili nazım ve uygulama imar planlarında sağlık tesis alanlarının yeniden gözden geçirilmesi, zorunluluk görülmesi halinde, fonksiyonlarda değişiklik önerilerinin gündeme getirilmesinin gerekli olduğu…”

"Şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı" 

Kararda planların sadece belirli bir parselle ilgili kullanım ve yapılaşma kararları getirdiği belirtilerek şöyle denildi:

“Bu yaklaşımın planlama teknikleri, şehircilik ilkeleri ve genel olarak kentin arazi kullanımı için uygun olmadığı, kamu kaynaklarının (6428 sayılı kanunda belirtilen yapım şeklinden bağımsız olarak kamuya ait taşınmaz açısından) etkin ve verimli bir şekilde kullanılmadığı anlaşıldığından, dava konusu planlarda kamu yararına, şehircilik ve planlama ilkelerine uyarlık görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle, hukuka aykırılığı açık olan ve uygulanmasına devam edilmesi halinde telafisi güç ve imkansız zararlar doğurabilecek nitelikte bulunan dava konusu işlemin teminat alınmaksızın dava sonuna kadar yürütülmesinin durdurulmasına oy birliğiyle karar verildi…”

Şehir hastaneleri listesinde yok ama!

Plana Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ile yakınında bulunan Türkiye’nin en büyük spor salonu Sinan Erdem Spor Salonu’nun da içinde bulunduğu yaklaşık 1 milyon metrekarelik alan dahil.

Alanda Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Lepra Deri ve Zührevi Hastalıkları Hastanesi, İÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu bulunuyor.

Sinan Erdem Spor Salonu’nun bulunduğu parselde ise Ahmet Cömert Spor Salonu, Olimpiyat Evi, Türkiye Su Topu Federasyonu Olimpik Yüzme Havuzu ile Gençlik ve Spor il Müdürlüğü havuzu gibi önemli spor tesisleri yer alıyor.

İstanbul Mimarlar Odası Sekreteri Ali Hacıalioğlu, hastane planının şehir hastanesi planı olduğunu, mevcut yapıların ihyasından öte çok büyük bir alanda yapılaşma getirdiğini söyledi.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde öngörülen tesis planı, Sağlık Bakanlığı'nın 2020 yılına kadar inşası planlanan şehir hastaneleri listesinde bulunmuyor.

DAHA FAZLA HABER OKU