Sözcü davasında, 'yargı reformu' ara kararı

Sözcü gazetesi davasında, mahkeme dosyayı savcılığa göndererek, yargı reformu kapsamında mütalaasında bir değişiklik olup olmadığını sordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gazeteyi davet ettiği toplantının haberi de mahkemeye delil olarak sunuldu

Fotoğraf: AA

Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay, yazarları Emin Çölaşan ve Necati Doğru ile genel yayın yönetmeni Metin Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 9 sanığın yargılandığı davada, mahkeme heyeti dosyayı  savcılığa göndererek, Meclis’te kabul edilen Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında mütalaasında bir değişiklik olup olmadığının sorulmasına karar verdi. 

Cumhurbaşkanın toplantısını delil gösterdi

Duruşmada söz alan sanık avukatlarından Ceren Yakışır, 24 Ekim 2019'da Resmi Gazete'de yayımlanan  Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında müvekkillerinin lehine bazı düzenlemelerin mevut olduğunu belirtti. Bu nedenle esasa ilişkin mütalaaya karşı savunmalarını genişletmek istediklerini söyleyen avukat Yakışır şunları söyledi:

Bunun için ek süre talep ediyoruz. Müvekkil Burak Akbay hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasını istiyoruz. Geçen hafta cumhurbaşkanımız tarafından Barış Pınarı Harekatı sebebiyle yayın yönetmenlerine özel bir davet verilmiştir. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz da bu toplantıya davet edilenler arasındadır. Biz buna ilişkin gazete haberlerini de mahkemenize sunuyoruz.

Babasının mezarını ziyaret edebilmesi için…

Sanık avukatları cumhuriyet savcısının Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni dikkate alarak yeni bir mütalaa hazırlamasını ve sanık Burak Akbay hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasını talep etti. Avukatlardan Celal Ülgen Burak Akbay'ın, babasının cenazesine dahi katılamadığı, en azından mezarını ziyaret edebilmesi için hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasını istedi.

Mütalaasında değişiklik olup olmadığı sorulacak

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, 24 Ekim 2019'da yürürlüğe giren Yargı Reformu Strateji Belgesi’ndeki yasa düzenlemesinde “Haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz” maddesinin yer aldığını belirterek, dosyanın yeniden cumhuriyet savcısına gönderilmesine ve mütalaasında bir değişiklik olup olmadığının sorulmasına hükmetti. Heyet, savcının mütalaasında değişiklik olması halinde, sanıklar ve avukatlarına yeniden savunma hazırlamaları için süre verilmesini kararlaştırdı.

Dosya kapsamı, mevcut delil durumu, atılı suçun niteliği, uzun süre yurt dışında firari olmasını gerekçe göstererek, sanık Burak Akbay hakkındaki yakalama kararını kaldırmayan mahkeme, sanık hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına yönelik usulü işlemlerin de aynen devamına karar verdi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU