Iraklı Şii lider Sistani: Hükümet karşıtı gösteriler barışçıl olarak devam etmezse ülke kaosa sürüklenir

Sistani, göstericilere gönderdiği mesajda, "güvenlik güçlerine taş atılmamasını ve kamu malına zarar verilmemesini isterken, güvenlik güçlerinden göstericilere sert müdahalede bulunmamasını" talep etti

Ayetullah Ali Sistani / Fotoğraf: Al Alam TV

Iraklı Şii lider Ayetullah Ali Sistani, ülkedeki gösterilerin barışçıl olarak devam etmesi çağrısında bulunurken, aksi takdirde ülkenin kaosa sürükleneceği uyarısı yaptı.

Sistani’nin Kerbela kentinde temsilciliğini yapan Şeyh Abdulmehdi Kerbelayi, Cuma namazının ardından Iraklı Şii liderin gösterilere ilişkin mektubunu okudu.

Göstericilerin güvenlik güçlerine taş atmaması ve kamu mallarına zarar vermemesi gerektiğini ifade eden Sistani, buna karşın güvenlik güçlerinin de protestoculara karşı hiçbir şekilde şiddet kullanmaması gerektiğini aktardı. 

Sistani, güvenlik güçlerine hitap ederek, “Barışçıl gösterilerin vatandaşlara verilen anayasal hak” olduğunu hatırlatmak isteriz” dedi.

Sistani mesajında, ülkenin zorlu bir dönemden geçtiğine işaret ederek, "Irak'ta gerçek reform ve değişim sivil yöntemlerle olmalı. Devletin kontrolü dışındaki silahlar toplatılmalı. Ülke, bazı bölgesel ve dünya ülkelerinin çıkarlarının çatıştığı alan haline gelmemeli ve bir kaos ve boşluk ortamı oluşmamalı" ifadelerine yer verdi.

Irak hükümetinin, göstericilere yönelik şiddetin araştırıldığı raporunu da eleştiren Sistani, raporun şiddet kullanımındaki gerçekleri ortaya çıkarmadığını belirtti.

Iraklılar işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliği nedeniyle hükümeti protesto etmek amacıyla uzun süredir ülkenin çeşitli bölgelerinde gösteriler düzenliyor.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU