Erdoğan: Amerika’nın Mazlum kod adlı, kırmızı bültenle aranan teröristi bize teslim etmesi lazım

TRT ortak yayınında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, SDG Komutanı Mazlum Kobani’nin Türkiye’ye teslim edilmesi için Adalet Bakanlığı’nın ABD ile yazışmalar yapacağını söyledi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT ortak yayınındaki "Cumhurbaşkanı Özel" programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Kobani’nin ABD tarafından Türkiye’ye teslim edilmesi gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı, “Mazlum denilen kod adlı, kırmızı bültenle aranan terörist. Amerika'nın bu adamı bize teslim etmesi lazım" diye konuştu. 

Erdoğan, Adalet Bakanlığı’nın konuyla ilgili ABD ile yazışmalar yapacağını ve Kobani’nin isteneceğini belirtti ve şöyle devam etti: 

Trump'ın kendisine bizzat anlattık. ‘Biz şu anda biz size kırgınız, çünkü bir teröristle böyle bir mektup alışverişinde bulunuyorsunuz ve o mektubu kendi mektubunuza ek yapıp bize gönderiyorsunuz’. Hiçbir şey diyemedi. 

Kendisiyle yaptığımız telefon görüşmesinde Bu Amerika gibi bir devletin başkanına bir teröristin mektubunu kendi kapak yazısına ek yapması hiç uygun düşmemiştir, bu tavrı kınıyorum” dedim.

ABD ziyareti 13 Kasım’da

“Sayın Trump, benimle olan münasebetlerinde samimi. Bugüne kadar da mümkün olduğunca dürüst davrandı" diyen Cumhurbaşkanı, Türkiye’ye yönelik yaptırımların kalkmasının ardından Türkiye’den bir heyetin 13 Kasım’da ABD’ye gitmesinde mani kalmadığını söyledi. 

Cumhurbaşkanı, Suriye’deki ağır silahların süratle temizlenmesinin, ve bir NATO üyesi olması nedeniyle silahların, Türkiye’ye teslim edilmesinin gerektiğine vurgu yaptı. 

“IŞİD’lilerin arasında Türkler de var”

Erdoğan, Türk ordusunun, Ayn el Arab ve Münbiç’te bir gözetim ve kontrol durumunun olacağını söyledi ve ekledi: 

Ama en önemlisi de Tel Abyad'dan Cerablus'a doğru oradaki bütün bizim sınırla Suriye tarafında 10 kilometre derinliğinde yine bir barış koridorunu biz şu anda açmış olduk.

Bölgedeki IŞİD’lilerle ilgili de konuşan Erdoğan, aralarında az sayıda da olsa Türk vatandaşlarının da olduğunu söyledi. 

Cumhurbaşkanı, “Bunların hepsinin yargılaması cezaevinde de olabilir veya diyelim ki Türkler ülkemize getirilir burada yargılanır. Bunlar içinde kadınlar, çocuklar var. Bunların üzerinde de hassasiyetle duruyoruz” dedi. 

Milletime hesabı Merkez Bankası mı ödeyecek?

Erdoğan, hazirandaki Başkan değişikliğinin ardından gelen üç para politikası kurulu (PPK) toplantısını da faiz indirimi ile kapatan Merkez Bankası hakkında da değerlendirmelerde bulundu. 

Cumhurbaşkanı, Merkez Bankası’nın bağımsızlığını kaybettiğine yönelik iddialara "Merkez Bankası bağımsızdır derken, milletime hesabı Merkez Bankası mı ödeyecek? Sandığa Merkez Bankası'nın başkanı mı gidiyor? Hesabı biz veriyoruz” yanıtını verdi. 

Erdoğan, tek haneli faiz seviyesine geçildiğinde enflasyonda düşüşün çok daha hızlı olacağını söyledi. 

Merkez Bankası, bugünkü PPK sonrası, politika faizini yüzde 16,50’den yüzde 14’e çektiğini duyurmuştu. 

 "Tek haneliye (faiz) geçtiğimiz anda çok daha seri olarak enflasyonda da ciddi manada düşüşü hep beraber göreceğiz."

AA

DAHA FAZLA HABER OKU