İsrail’de hükümet kurma yetkisi 10 yıl sonra Netanyahu dışında bir lidere verildi

Cumhurbaşkanı Rivlin, Netanyahu’nun başarısız olmasının ardından Mavi-Beyaz İttifakı’nın lideri Benny Gantz’ı görevlendirdi

Hükümet kurma yetkisi verilen Gantz, Cumhurbaşkanı Rivlin'le kameralar karşısında el sıkıştı (AFP)

İsrail’de 17 Eylül’de gerçekleştirilen genel seçimler sonrası Likud Partisi’nin lideri Başbakan Binyamin Netanyahu’nun hükümet kurma görevini yerine getirememesinin ardından gözler başlıca rakibi Benny Gantz’a çevrildi.

Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, partisi seçimde 32 sandalyeyle ikinci sırada gelen ancak yaptığı müzakerelere rağmen koalisyon için yeterli desteği alamayan Netanyahu’nun kendisine verilen görevi iade etmesinden iki gün sonra bu vazife için Mavi-Beyaz İttifak’ın lideri Gantz’ı yetkilendirdi.

İsrailli Yediot Ahronot gazetesi, bu gelişmeyle birlikte 10 yılı aşkın sürede ilk kez Netanyahu dışında bir liderin hükümet kurmakla görevlendirildiğine dikkati çekti.

Gantz, “Seçmenlerime söz verdiğim gibi liberal bir birlik hükümeti kurmaya kararlıyım” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Netanyahu gibi Gantz’ın da 120 üyeli İsrail parlamentosu Knesset’te koalisyon kurmak için 61 çoğunluğu yakalaması zor görünüyor.

Bir dönem İsrail’in genelkurmay başkanı olarak görev yapan Gantz’ın önünde koalisyon hükümeti kurmak için 28 gün bulunuyor.

Yisrael Beiteinu (İsrail Evimiz) partisi lideri Avigdor Liberman defalarca yaptığı çağrıda, Likud Partisi ve Mavi-Beyaz İttifak’ın yanı sıra parlamentoda 8 sandalye kazanan partisinin dahil olduğu bir birlik hükümeti kurulması niyetini gündeme getirmişti.

17 Eylül'deki seçimlerde 33 sandalye kazanan Mavi-Beyaz İttifakı yarışı önde tamamlamamış ancak Cumhurbaşkanı Rivlin hükümeti kurması için ilk olarak Netanyahu’yu görevlendirmişti.

Times of Israel sitesiyse Rivlin’den yetkiyi devralan Gantz’ın ulusal uzlaşı hükümeti kurma sözünü verdiğini ve bunun bir parçası olması için Netanyahu’yu davet edeceğini belirtti.

Ultra-Ortodoks partilere de elini uzatan Gantz, “Tüm ulus, siyasi kördüğümün sona ermesiyle rahat bir nefes almayı bekliyor” ifadelerini kullandı.

 

 

Likud kaynakları: Netanyahu işbirliğini engellemeye niyetli

Bu arada Yediot Ahronot’a konuşan Likud Partisi içinden bazı kaynaklara göre Netanyahu’nun karşısında şimdi Gantz idaresinde oluşturulması muhtemel azınlık hükümetiyle vereceği bir mücadele duruyor.

Söz konusu kaynaklar, “En kötü senaryo, ülkeyi hakkıyla yönetme amacı taşımayan ancak Netanyahu’yu başbakanlık görevinden indirmeyi amaçlayan bir azınlık hükümetidir” dedi.

İsrail gazetesine göre bu tür bir hükümetin oluşumunu tamamen siyasi bir kampanya yürüterek engelleme arayışındaki Netanyahu’nun niyetleri arasında kamuoyunu etkilemek ve böyle bir koalisyonla işbirliğine girmemeleri için siyasi aktörler üzerinde baskı oluşturmak da yer alıyor.

Likud liderinin ayrıca sağ kanat bloktaki birliği güçlendirme ve partisi içindeki konumunu daha da pekiştirmeyi amaçladığı belirtiliyor.

1996-1999 yıllarında başbakanlık yapan Netanyahu, Mart 2009’da 10 yıl aradan sonra bir kez daha bu göreve getirilmişti.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU