Bill Gates’ten daha 'zengin' olan çocuk

Fotoğraf: AFP

Bir kardeşimden “WhatsApp” mesajı geldi. Arkadaşım bu mesajın hayatında okuduğu en güzel yazı olduğunu ifade etti. Mesaj şöyle;

"Kendisine 'Sizden daha zengin biri var mı?' diye sorulan Bill Gates, 'Evet benden daha zengin biri var' cevabını verir. Tekrar 'Kim' diye sorarlar. 

Bill Gates, 'Yıllar önce eğitimimi tamamladığımda Microsoft projesi için kafamda birtakım fikirler vardı. O sırada bir seyahat için New York havaalanında bulunuyordum. Bir dergi satıcısı gözüme ilişti. Dergilerden birinin başlığı hoşuma gitmişti. Dergiyi satın almak için elimi cebime attım, gel gör ki cebimde tek kuruş bile yoktu. Küçük siyahi bir çocuk olan dergi satıcısı, 'Buyrun, bu benden' dedi. Bu olaydan tam üç ay sonra aynı olay tekrar başıma geldi. Çocuğa, 'Sen parası çıkışmayan herkese dergiyi bedava mı veriyorsun?' diye sordum, 'Evet, birisine kalbimden gelerek karşılıksız bir şey verdiğim zaman içimi bir sevinç kaplıyor' yanıtını verdi."

19 yıl sonra, maddi anlamda en tepeye ulaştığımda bu çocuğu bulup, ona yaptığı iyiliğin karşılığını vermek istedim. Onu bulmak için bir ekip oluşturdum. Bir buçuk sene sonra onu buldular. Bir tiyatroda güvenlik görevlisi olarak çalışıyormuş. Onu ofisime davet ettim. Beni tanıyıp tanımadığını sordum.

"Evet, siz bay Bill Gates’siniz. Sizi herkes tanır" dedi. "Bundan yıllar önce, küçükken dergi satıcılığı yaptığın sırada bana iki dergi hediye etmiştin, bunu niye yaptın?" diye sordum. "Bunun belirli bir sebebi yok, karşılıksız bir şey verdiğim zaman huzurlu ve mutlu oluyorum" dedi. Ona, "Yaptığın iyiliğin karşılığını vermek istiyorum, dile benden ne dilersen" dedim, “Nasıl!” diye cevap verdi. Ben de "Ne istersen vereceğim" dedim.

Gülerek, "Teşekkürler efendim ancak benim bir şeye ihtiyacım yok" dedi. Ben de "Bir şey istemelisin, yaptığın iyiliğin karşılığını vermek istiyorum" dedim. Bana, "Her şeyi verecek gücünüz var ama benim yaptığım iyiliğin karşılığını veremezsiniz" dedi. Ona, neyi kastettiğini sordum. Bana "Benimle sizin aranızda fark var, ben yoksulluk ve fakirliğin zirvesindeyken size bu iyiliği yapmıştım, siz ise zenginliğinizin ve gücünüzün zirvesindeyken benim iyiliğime karşılık vermek istiyorsunuz. Yine de nezaketinizden dolayı size çok teşekkür ediyorum" yanıtını verdi.

Mesaj, Bill Gates'in “Bu söyledikleri bana, onun benden daha zengin olduğunu hissettirdi” sözleriyle bitiyor.

Ben o gencin yerinde olsaydım vereceği tepkiyi görmek için Bill Gates’e, "Servetinizin yarısını bana vermenizi istiyorum" derdim. (Çok bilmiş!)

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU