Franco’nun mezarı taşınıyor, diktatör eşinin yanına gömülecek

İspanya’nın eski diktatörü Franco’nun mezarı perşembe günü taşınacak. Franco’nun kalıntıları Şehitler Vadisi'ndeki anıt mezardan çıkartılarak eşinin bulunduğu mezarlığa defnedilecek

Fotoğraf: AFP

İspanya’da eski diktatör Francisco Franco'nun mezarı, sosyalist azınlık hükümetinin çıkarttığı kanun hükmünde kararnameyle taşınıyor. Franco’nun kalıntıları perşembe günü Şehitler Vadisi'ndeki anıt mezardan çıkartılarak El Pardo'daki Mingorrubio Mezarlığı'ndaki aile mezarlığına nakledilecek.

Ekran Alıntısı1.JPG
Diktatör Franco ve eşi Carmen Polo / Fotoğraf: Reuters

 

İspanya hükümeti, Franco'nun kalıntılarının, kapalı bir anıtın içinde olan eşi Carmen Polo'nun yanına gömüleceğini, defin işleminin "diktatörün ailesine saygı ve onur kapsamında" yürütüleceğini açıkladı.

Açıklamada, törenin basına ve halka kapalı yapılacağı, mezarlıkta sadece Franco’nun torunlarından oluşan aile üyeleri, noter ve Adalet Bakanı Dolores Delgado'nun bulunacağı bilgisi verildi.

2156746476293021.jpg
Fotoğraf: AFP

 

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in, diktatör Franco'nun mezarının taşınması için "İspanyol demokrasisini saran bir çemberin sembolik olarak kapatılması" değerlendirmesini yaptığı belirtildi. 

Yüksek Mahkeme onayladı

İspanya'da geçen yıl iktidara gelen sosyalist azınlık hükümeti, 2007'de çıkartılan Tarihi Bellek Yasası'nın uygulanması gerekçesiyle diktatör Franco'nun mezar yerinin değiştirilmesi için kanun hükmünde kararname çıkarmıştı. Franco’nun torunlarının itirazı üzerine karar yargıya taşınmış, hükümeti haklı bulan Yüksek Mahkeme diktatörün mezar yerinin değiştirilmesi için onay vermişti.

9550138956914015.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Vasiyeti üzerine anıt mezara defnedilmişti

İspanya'da iç savaş ve sonrasında, 1936-1975 döneminde ülkeyi yöneten diktatör General Francisco Franco'nun kemikleri, vasiyeti doğrultusunda Madrid'in 52 kilometre kuzeyindeki Valle de los Caidos'daki (Şehitler Vadisi) bazilikanın içine defnedilmişti. Bazilikada, diktatör Franco'nun yanında faşist Falange partisinin kurucusu Jose Antonio Primo de Rivera'nın ve İspanya İç Savaşı'nda hayatını kaybeden 33 binden fazla kişinin toplu mezarı da bulunuyor. Hükümet, bu mezarların da açılıp cesetlerin kimlik tespitlerinin yapılmasının ardından ailelerine teslim edilmesini planlıyor.

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU