Bulgaristan, Türkiye’de fabrika kurma kararını erteleyen Volkswagen’e teklifini ikiye katladı

Barış Pınarı Harekatı’nı gerekçe göstererek Manisa’da fabrika kurulup kurulmayacağına dair kararını ertelediğini açıklayan Volkswagen’e Bulgaristan’dan yeni teklif geldi. Ülke, önceki yatırım teşviğini ikiye katlamaya hazırlanıyor

Volkswagen'in Almanya Wolfsburg'taki fabrikası/ Fotoğraf: Wikimedia 

Alman otomotiv devi Volkswagen’in Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna gerçekleştirdiği operasyon sonrası “endişeliyiz” açıklaması yaparak, Manisa’da fabrika kurma kararını bekletmesinin ardından Bulgaristan’dan yeni hamle geldi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fabrika için yer arama sürecinden Türkiye’nin en yakın “rakibi” olan Bulgaristan, Volkswagen’ edaha önce yaptığı yatırım teşvikini ikiye katlamaya hazırlanıyor. 

Bulgaristan Otomotiv Grubu’nun yönetim kurulu üyesi, ülkenin eski cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, BNR radyoya verdiği röportajda Sofya yönetiminin 135 milyon euroluk teşviği 260 milyon euroya çıkarmaya hazır olduğunu söyledi. 

Volkswagen’in açıklaması için “iyi bir başlangıç” diyen Plevneliev, “Ancak son kararı görmeden önce gidilecek çok yol var. Bulgaristan, mükemmel bir teklif hazırladı. Teklif, Avrupa Birliği yasaları kapsamında olabileceklerin en yükseği” ifadelerini kullandı. 

Volkswagen ile ortaklık alanlarını genişletebileceklerini aktaran eski Bulgaristan Cumhurbaşkanı, “Bulgaristan, elektrikli arabalar için altyapı hazırlıyor. Volkswagen’i ilave altyapı ve eğitimlerle desteklemek konusunda bazı fikirl3erimiz var” dedi.

Otomotiv sektöründen 54 firmayı bünyesinde bulunduran Bulgaristan Otomotiv Grubu, Bulgaristan’ın teklifi için sürdürülen lobi çalışmalarında da önemli rol oynamıştı. 

Ülkenin Ekonomi Bakanlığı’ndan Reuters’a konuşan bir yetkili, “Son karar verilene kadar Bulgaristan ve Türkiye rakiptir” açıklamasını yaptı. 

Alman basınında yer alan habere göre Volskwagen dün, Türkiye'deki yeni fabrikayla ilgili kararın şirket yönetim kurulu tarafından ertelendiğini açıklamıştı. 


Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU