Öneş: Suriye ile SDG’nin anlaşması Türkiye’nin lehine

Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, SDG’nin Suriye yönetimiyle anlaşmasının bağımsızlık ve federasyon taleplerinden vazgeçmelerine neden olacağı için Türkiye’nin lehine olacağını öne sürdü

Fotoğraf: Globe and Mail

Suriye Demokratik Güçleri’nin (SGD) Beşar Esad yönetimiyle anlaşması halinde olası sonuçları tartışılırken MİT Eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş’ten farklı bir yaklaşım geldi.

Independent Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Öneş, SDG’nin Esad yönetimiyle anlaşmasının Türkiye’nin lehine sonuçlar doğuracağını söyleyerek bu iddiasını şu gerekçeye dayandırdı.

Suriye, SDG ile anlaşacaksa bu yapının silahsızlanmasını isteyecektir. Suriye ile anlaşma yolunu seçen SDG, ABD’nin Suriye’yi bölme hedefli politikasından uzaklaşacak ve bağımsızlık, federasyon gibi iddialarından vazgeçmek zorunda kalacaktır.

SDG İdlib Operasyonu’na katılırsa ne olur?

Öneş, SDG ile Suriye’nin anlaşarak SDG’nin Suriye Ordusu’nun beklenen İdlib harekatına destek vermesinin olası sonuçlarıyla ilgili de şunu söyledi.

Şayet Suriye Ordusu ile sadece cihatçıları hedef alır Türk hedeflerine yönelmezlerse Türkiye açısından bir sorun teşkil etmez. Ancak tabii ki Türkiye’ye ait noktaları da hedef alırlarsa bu Türkiye açısından yeni bir sorun yaratabilir.

"ABD’nin çekilmesi SGD’nin direncini azalttı"

TSK’nın operasyonunda fazla dirençle karşılaşmamasının sevindirici olduğunu söyleyen Öneş bunu Rusya ile ABD’nin anlaşmasına ve ABD’nin askerlerini sınırdan geriye doğru çekmesine bağladı. ABD’nin çekildiğini gören SGD’nin fazla zarar görmemek için asıl güçlerini daha geride tuttuğunu belirten Öneş, sözlerini şöyle tamamladı:

Şu an asıl mesele 30 km. derinliğe çekildiklerinde SGD güçleri burada da ABD tarafından himaye görüp görmeyeceği. Bu ihtimale karşı Rusya ve Suriye ile temaslarını güçlendirdikleri söyleniyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU