Sekiz yaşındaki kız, Trump'ın "tırmanılamaz" dediği sınır duvarına birkaç saniyede tırmandı

Tırmanma meraklıları ve amatörler, ABD başkanının "adeta aşılmaz" yapısının kopyasının üstesinden gelmek için sıraya girdi

Acemi tırmanıcıların Donald Trump'ın sınır duvarının 5,5 metre yüksekliğindeki kopyasına tırmanması için saniyeler yetiyor. Bu tırmanışçılar arasında 8 yaşında bir kız çocuğu ve yeni denemesini bir elinde iki top çevirirken yapan bir adam da yer alıyor.

ABD Başkanı, eylülde ABD-Meksika sınırına yaptığı bir ziyarette duvarını “adeta aşılmaz” diyerek nitelendirmiş ve “birinci sınıf” 20 dağcının inşa edilmek üzere seçilen dağ örneğinin tırmanılmasının zor olduğunu söylediğini ileri sürmüştü.

Trump şu ifadeleri kullanmıştı:

20 dağcı vardı. Tek yaptıkları bu, dağlara tırmanmayı çok seviyorlar… bazıları şampiyondu. Onlara farklı duvar örnekleri verdik ve tırmanması en zor olanı buydu… bu duvar tırmanılamaz.

Kentucky'deki Muir Vadisi isimli bir kaya tırmanışı ve doğa koruma parkının kurucularından 75 yaşındaki Rick Weber, bu açıklamayı bir meydan okuma olarak gördü.

Time dergisine konuşan Weber, “Hakiki bir kaya tırmanışçısına bir şeyin tırmanılmasının imkansız olduğunu söyleyemezsiniz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Emekli mühendis olan Weber, resmi ölçüleri ve yapının güncel fotoğraflarını kullanarak Trump'ın duvarının bir kopyasını yapmaya karar verdi.

Popüler tırmanış dergilerinden Rock & Ice'da yazarak, ABD'deki tırmanışçıların bir araya geldiği en geniş katılımlı yıllık etkinliklerden Rocktoberfest'in tarihleriyle denk gelecek biçimde, 11 ve 12 Ekim'de gerçekleşen tırmanış yarışmasını duyurdu.

Weber, “Bizim tırmanma topluluğumuzda hiç kimse bu 20 dağcıdan birini tanımıyor" diye yazdı.

Var olduklarından şüpheliyim. Daha da önemlisi, bir şeyin tırmanılmasının imkansız olduğunu ilan etmek hakiki bir kaya tırmanıcısı için mücadeleye davettir. Bu nedenle (duvarın) birebir kopyasını inşa etmeye ve bir yarışma düzenlemeye karar verdim.

Resmi yarışma yaklaşırken, birçok kişi çoktan duvara tırmanmayı başarmıştı.

Bu kişilerin arasında sekiz yaşındaki Lucy Hancock da vardı ve duvarın kopyasına emniyet ipi kullanarak tırmandı. Bu ipin tırmanmaya yardımcı bir etkisi bulunmuyor ve güvenlik önlemi olarak kullanılıyor. Videoda küçük kız duvarın büyük kısmını bir dakikadan biraz daha uzun bir sürede tırmanırken görülüyor.

 

 

The Courier Journal'a konuşan Muir Vadisi'nin mülk yöneticisi ve tırmanış rehberi 29 yaşındaki Erik Kloeker, 9 yıldır tırmandığını ve bir gösteri sırasında bu yapıya yaklaşık 30 saniyede tırmandığını söyledi.

Bir elinde farklı nesneleri çevirerek duvara tırmanma denemeleri yapan Kloeker, “İnşa ettikleri bu sınır duvarı kolaylıkla tırmanılabilir" dedi.

Başkan Trump'ın 5,5 metre ve 10 metre yüksekliğinde inşa edilecek sınır duvarında, tek sıra direkler ve onların tepesinde geniş bir levha bulunuyor.

Time'a konuşan Weber, bu geniş tepe levhalarının iki yükseklikteki duvarda da aynı boyutta olduğunu ve 5,5 metrelik duvardaki direklerde yükselmeyi başarabilen bir tırmanışçı için fazladan mesafenin hiçbir zorluk yaratmayacağını dile getirdi.

Weber gerçek tasarımda da duvarın her bir bölümü arasında boşluklar bulunduğunu öne sürerek tırmanışçıların tepedeki levhanın kenarına tutunmasına müsaade etmeye karar verdi.

Emekli mühendis, direkleri olmasaydı bu duvara tırmanmanın çok daha zor olacağını söylüyor ve şunları ekliyor:

Güvenli bir sınırın bulunmaması gerektiği gibi bir fikri savunmuyorum. Asla böyle bir şey yapmıyorum. Yapmaya çalıştığım şey, tırmanılamayacağını düşündüğü aptalca ve anlamsız bir şeyi inşa etmek için boş yere para saçmadığımızdan emin olmak. Çünkü yapılabilir. Ve yapılacak da.

Trump eylülde San Diego sınırına yaptığı ziyaret sırasında tasarımın üst levhasıyla mücadele etmek isteyen umutlu tırmanışçıların yanlarında "hortum ve su getirmeleri gerektiğini" çünkü bu kısmın "yumurta pişirmeye" yetecek kadar ısı tutacak şekilde tasarlandığını öne sürdü.

Başkan Trump, yakın bir zamanda sınır boyunca timsah ve yılanlarla dolu bir hendek oluşturma yönünde inceleme yapıldığını reddetmişti.

Her ne kadar Meksika'nın da bu yapı için ödeme yapacağı sözleri üzerinden kampanya yürütülmüş olsa da, ABD Savunma Bakanlığı askeri bütçeden 3,6 milyar dolar (yaklaşık 21 milyar TL) ayırmaya zorlandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU