Selvi: Suriye operasyonu AK Parti milletvekillerini müthiş motive etmiş, yürüyüşleri değişmiş

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, "Sırtını ABD’ye dayayıp Suriye’de bir terör koridoruna sahip olacağını düşünen PKK, bir kez daha anladı ki Erdoğan bitti demeden bu iş bitmez" dedi

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bugün köşesinde “Türkiye bitti demeden bitmez” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Selvi, yazısında Öcalan’ın çözüm sürecinin başında Kandil’den görüş bildirmesini istediğini ancak Kandil’in Türkiye’yle çözüme inanmadığını aktardı:

Kandil, Türkiye ile çözüme inanmadı. Süreci sabote edecek her şeyi yaptı. Sonra da hendek savaşları başlatmak suretiyle çözüm sürecini toprağa gömdü. Çünkü Suriye’de rejimle, ABD ve Rusya ile yaptıkları işbirliği sonucunda bir “garnizon devlet” kuracaklarına inanıyorlardı. Çözüm sürecinde CIA’den Kandil’e giden mesajlarda da Türkiye ile çözüm süreci yürüttükleri takdirde aldatılacakları tezi işleniyor, ABD’nin garantörlüğü öneriliyordu. Üzülerek söyleyeyim ki Türkiye’den de bazı gazetecilerin Kandil’e gönderdikleri mektuplarda, CIA ile birebir aynı metin kullanılıyordu.

Kandil her şeyi hesap etti. Esad rejimiyle işbirliği yaptı. ABD’nin paralı askeri oldu. Rusya ile ilişkiler kurdu. Ama bir şeyi hesap etmediler, o da Türkiye’ydi... Savaş uçaklarımız Resulayn’da PKK’ya ait hedefleri vurduğu anda Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından Barış Pınarı harekâtının başladığını duyurdu. Bu daha başlangıç... Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi parti liderlerini arayıp bilgi vermesi ise devlet temayülü açısından çok yararlı oldu.

Abdulkadir Selvi, dün 16:00 sularında başlatılan Barış Pınarı Harekatı’nın AK Parti milletvekilleri üzerinde oluşturduğu özgüvene de şu sözlerle dikkat çekti:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’le görüşmesinin duyurulduğu sıralarda Meclis’teydim. İktidar kulisinde, “Cumhurbaşkanı harekâtın başlayacağı konusunda Putin’i bilgilendirdi. Harekât başlıyor” yorumu yapıldı. Bu arada bir gözlemimi paylaşayım: Suriye operasyonu AK Parti milletvekillerinin müthiş motive etmiş durumda. Yürüyüşleri değişmiş. Önceden bir araya geldiklerinde AK Parti’yi konuşurlardı. Dün kuliste kulak kabarttım, o psikolojiyi üzerlerinden atmışlar, operasyonu tartışıyorlardı.

Hürriyet yazarı Selvi, Suriye operasyonuna ilişkin üç noktanın altını çizdi:

1- Operasyon sadece PKK-YPG’ye karşı değil. Harekâtın en önemli amaçlarından biri DEAŞ’la mücadele. Cumhurbaşkanı Erdoğan da harekâtın başladığını duyurduğu tweet’inde “PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı harekâtı başlamıştır” dedi.

DEAŞ’la ilgili olarak ABD’nin verdiği rakamlar, birimlerimiz tarafından abartılı bulunuyor. Operasyon bölgesinde 1500 civarında DEAŞ’lıdan söz ediliyor. Ayrıca Türkiye, DEAŞ’a karşı Cerablus’ta Fırat Kalkanı harekâtını düzenleyen bir ülke.

2- Halkımızın güvenliğini ve devletimizin bütünlüğünü tehdit eden PKK-YPG terörünü önlemek.

3- Güvenli bölge oluşturup Suriyeli sığınmacıları buraya yerleştirmek. 500 bin civarında Suriyelinin bu topraklara geri dönmesi hedefleniyor. Çünkü zaten bunların önemli bir kısmı PKK tarafından bölgeden sürülmüş Suriyeliler.

Türkiye, DEAŞ’a karşı Fırat Kalkanı harekâtını gerçekleştirdi. Zeytin Dalı harekâtında ise Afrin’den PKK’yı söküp attık. Irak sınırından başlayıp Akdeniz’e uzanan hatta PKK’ya kurdurulmak istenen terör koridorunu kırmak açısından önemli. Ancak bu operasyonları Rusya’nın bölgesinde yaptı. Barış Pınarı harekâtı ise PKK’nın sırtını dayadığı ABD’nin koruması altındaki Fırat’ın doğusunda gerçekleşiyor. ABD’nin sayesinde Suriye’nin kuzeyinde bir “garnizon devlet” kuracağı hesabını yapan PKK’nın hayalleri bir kez daha toprağa gömülmüş oldu. Bu operasyon o açıdan Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı’ndan daha farklı. PKK’nın rüyası sonra erdi. Sırtını ABD’ye dayayıp Suriye’de bir terör koridoruna sahip olacağını düşünen PKK, bir kez daha anladı ki Erdoğan bitti demeden bu iş bitmez.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU