CHP'nin bugün saat 13.30'da düzenlenecek Meclis Grup Toplantısı'nda mahkeme tarafından CHP Genel başkanı olarak görevlendirilen Kemal Kılıçdaroğlu’nun mu yoksa genel başkanlıktan alınan Grup Başkanı Özgür Özel’in mi konuşacağı tartışması sürüyor.
Her iki ismin de konuşma yapacağını açıklamasının ardından grup toplantısına katılmak için gelen partililer sabah erken saatlerde TBMM Dikmen Kapısı önünde beklemeye başladı.
TBMM kapısı önünde "Hain Kemal" sloganları atıldıhttps://t.co/3ZohNmwJ35 pic.twitter.com/2odMbi7kly
— Independent Turkish (@TurkishIndy) June 9, 2026
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Emniyet güçleri Meclis’in Dikmen ve Çankaya kapıları önünde geniş güvenlik önlemi aldı. Girişlere yakın yerlerde çevik kuvvet ekipleri bekliyor. Dikmen Kapısı önünde bekleyen partililerin bazıları Özgür Özel bazıları Kemal Kılıçdaroğlu lehine sloganlar attı, taraflar arasında kısa süreli gerginlik de yaşandı. Gerginliği CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya araya girerek sakinleştirdi.
Grup salonunun 650 kişi kapasiteli olduğu, izleyicilerin Meclis içine saat 11.00 itibarıyla giriş yapabileceği öğrenildi.
Özgür Özel’i destekleyen bazı milletvekilleri sabahın erken saatlerinde toplantının yapılacağı grup salonunda yerini aldı. Milletvekillerin toplantı saatine kadar salonda kalacağı öğrenildi. Bazı milletvekilleri ise salona erken girebilmek için geceyi Meclis’te geçirdi.
Vekiller grup salonunda CHP’li yurttaşlar Meclis önünde bekliyorhttps://t.co/3ZohNmwJ35 pic.twitter.com/sQ7V2bflFV
— Independent Turkish (@TurkishIndy) June 9, 2026
Grup salonuna Ferdi Zeyrek fotoğrafı
Öte yandan CHP Grup Salonu'na geçen bugün yaşamını yitiren Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in fotoğrafı ve karanfiller koyuldu.
Özel Meclis’e geldi
CHP Grup Başkanı Özgür Özel partisinin grup toplantısı öncesi Meclis’e geldi. Özel’i, CHP Grup Başkanvekilleri Gökhan Günaydın, Ali Mahir Başarır ve Murat Emir karşıla
Özel’i CHP Grup Başkanvekilleri Gökhan Günaydın, Ali Mahir Başarır, Murat Emir ile bazı milletvekilleri ve CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik karşıladı.
Yavaş'tan, açık çağrı
TBMM'deki gerginlik sürerken; Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'tan, Kılıçdaroğlu'na açık çağrı geldi.
Yavaş, Kılıçdaroğlu'na "sağduyu" çağrısı yaptı.
Kılıçdaroğlu'na sosyal medyadan seslenen Yavaş, "Bugün yaşanan süreçte de milyonlarca CHP’li, sahip olduğunuz tecrübe ve devlet adamlığı birikimiyle sağduyulu bir yaklaşım göstermenizi beklemektedir" dedi. Yavaş mesajında şu ifadeleri kullandı:
Sayın Kemal Kılıçdaroğlu,
Siz, Cumhuriyet Halk Partimizin uzun yıllar Genel Başkanlığını yapmış, partimizin en zorlu dönemlerinde sorumluluk üstlenmiş önemli bir değerimizsiniz.
Bugün yaşanan süreçte de milyonlarca CHP’li, sahip olduğunuz tecrübe ve devlet adamlığı birikimiyle sağduyulu bir yaklaşım göstermenizi beklemektedir.
Partimizin kurumsal kimliğinin korunması, örgütlerimizin ve seçmenlerimizin daha fazla üzülmemesi, Meclis çatısı altında ve kamuoyu önünde istenmeyen görüntülerin oluşmaması hepimizin ortak sorumluluğudur.
Bu nedenle, CHP’nin birliği, kardeşlik hukuku ve geleceği adına atacağınız her yapıcı adımın toplumda karşılık bulacağına ve partimize güç katacağına inanıyorum.
Cumhuriyet Halk Partisi hepimizin ortak evidir. Bu evin zarar görmemesi için göstereceğiniz hassasiyet, yalnızca partililerimiz tarafından değil, demokrasiye inanan tüm yurttaşlar tarafından da takdirle karşılanacaktır.
Ziyaretçi yasağı getirildi
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş tarafından hem CHP Genel Başkanlığı'na hem de CHP Grup Başkanlığına gönderilen yazıda, grup toplantısına "ciddi güvenlik riski" nedeniyle ziyaretçi alınmayacağı belirtildi.
TBMM Başkanlığı'ndan bugün saat 13.30'daki CHP grup toplantısına ilişkin açıklama yapıldı. Açkılamada, şunlar kaydedildi:
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Sayın Numan Kurtulmuş, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığı ve Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanlığı’na aşağıdaki yazıyı göndermiştir:
Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 164'üncü maddesinin birinci fıkrası 'Başkan, Türkiye Büyük Millet Meclisine ait bina, bahçe ve arsaların iç ve dış güvenliğiyle ilgili tertip ve tedbirleri almakla yükümlüdür' hükmünü amirdir.
Cumhuriyet Halk Partisi Grubu'nun 09.06.2026 tarihinde gerçekleştireceği grup toplantısı öncesinde TBMM Yerleşkesi giriş kapılarında oluşan ciddi güvenlik riski nedeniyle grup toplantınıza İçtüzüğün mezkûr hükmü doğrultusunda ziyaretçi alınmayacaktır.
CHP Grup Toplantısı:
— Independent Turkish (@TurkishIndy) June 9, 2026
Özel Meclis’e geldi
Vekiller grup salonunda yerini aldı
CHP’lilerin Meclis önünde bekleyişi sürüyor https://t.co/aY9WupqJKv pic.twitter.com/FJrRmzVEnb
"Darbeyi TBMM'nin kapısının önünde püskürttünüz"
"Özgür Başkan", "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganları eşliğinde konuşmasına başlayan Özel, "Türkiye benimle değil. Türkiye sizinle gurur duyuyor" dedi. Özel şöyle devam etti:
Siz bugün, Türkiye'nin kurucu partisi, kurtuluşun partisi ve kuruluşun partisi olan CHP'ye bu Meclis'i kurmuş olan CHP'ye karşı onun seçtiği genel başkanına, milletvekiline karşı, AK Parti yargı kollarının girişimiyle yapılmaya çalışılan darbeyi bir kez de şanlı Meclis'in kapıları önünden geri püskürttünüz. Siz olmasaydınız baba ocağımıza bir pazar sabahı 7'de partinin sokağından bile geçmemesi gereken hepiminizin gördüğü o tipler bugün de bu Meclis'in kapısına dayanacak sanki CHP'nin misafiri gibi içeri sokulacak, grup toplantısını sabote edecek ve kürsüyü seçilmiş genel başkana değil, atanmış bir kararla gelen birisine vereceklerdi. Öfkenizi anlıyorum.
Size karşı hem minnet hem de büyük bir mahcubiyet duydum. Meclis Başkanlığı içeride olumsuz görüşmeler olmasın diye ziyaretçi yasağı getirdi. Sizin buradaki varlığınız bir grup toplantısı yaptırmaktan öte, sizin bugün buradaki varlığınız tam olarak partinin hukukuna sandığa hepimizin geleceğine sahip çıkmaktı.
Siz, kendiliğinizden üzerinizi düşeni öyle bir yaptınız ki bu duruşunuz parti tarihinde unutulmayacak bir duruşlardan biri olarak kazınmıştır tarihe. Önce kurultayı yapacağız sonra iktidara yürüyeceğiz
ANKA