ABD Büyükelçiliği gazeteci Ergun Babahan'ın 'Bahçelisiz siyaset' tweetini beğendi

Babahan'ın 4 Ekim'de yazdığı "Türkiye halkları Bahçeli'siz bir siyaset dönemine hazır olmalı" tweetini Amerikan Büyükelçiliği 'yanlışlıkla' beğendi. MHP, AK Parti ve Cumhurbaşkanlığı'ndan gelen tepki üzerine büyükelçilik iki ayrı özür mesajı yayınladı

Fotoğraf: AA

ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği'nin Twitter hesabı, gazeteci Ergun Babahan'ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile ilgili attığı twitter mesajını beğendi.

Babahan 4 Ekim'de paylaştığı twitter mesajında "Türkiye halkları Bahçeli'siz bir siyaset dönemine hazır olmalı" demişti.
 

Ekran Alıntısı.JPG
Görsel: Twitter @ebabahan

 

Elçilik, konuya ilişkin MHP'den gelen tepkilerin ardından tweetin 'yanlışlıkla' beğenildiğini açıkladı.

 

babahan tweet.JPG
Görsel: Twitter @USEmbassyTurkey

 

Elçilik "Söz konusu hatadan ve yaratmış olabileceği kafa karışıklığından dolayı özür diliyoruz." ifadesine yer verdi.

 

 

ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği Twitter hesabı aralarında Ergun Babahan'ın da olduğu 665 kişi ve kuruluşu takip ediyor.

 

abd.JPG
Görsel: Twitter @USEmbassyTurkey


MHP ve AK Parti'den tepki 

Konuya ilişkin Twitter hesabından açıklama yapan MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, "ABD'nin Ankara Büyükelçiliği firari FETÖ tetikçisi Ergün Babahan'ın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi hedef alan twetini beğendi. 12 Eylül 1980'de ABD'nin Türkiye büyükelçisi olan James Spain görevi sonrası verdiği bir mülakatta 'Türkiye'yi Türkeş'e teslim etmedik' itirafında bulunmuştu. Dün Türkeşsiz Türk milliyetçiliği planını devreye sokanlar, bugün aleni bir şekilde Bahçelisiz MHP hesapları yapıyor. Dün olduğu gibi bugün de avuçlarını yalayacaklardır. Ayrıca Türkiye'de Türkiye halkları yoktur, büyük Türk milleti vardır. Türk milletinin lideri de Sayın Devlet Bahçeli'dir. Çok şükür başımızdadır. Dosta güven düşmana korku vermektedir" diye yazdı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ise hem Babahan'ın Twitter mesajına hem elçiliğin söz konusu mesajı beğenmesine tepki gösterdi.

Yalçın, Bahçeli'nin sağlığının yerinde olduğunu belirtti, "MHP Lideri Devlet Bahçeli’siz bir siyaset hayali kuruyorsunuz ya, daha çok beklersiniz!" diye yazdı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı, "Bahçeli'nin mevtini (ölümünü) bekleyen siyasi mevtalarla emperyalist ağababaları, hayal kırıklığına uğrayacaksınız!" dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de söz konusu tweet ve ABD Büyükelçiliği'nin beğenisine tepki gösterenler arasındaydı. 

Çelik paylaşımında şunları söyledi: 

ABD Ankara Büyükelçiliği'nin sosyal medya hesabının, MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli'nin sağlığına ilişkin insani açıdan kabul edilemez, diplomatik teamüllere tamamen aykırı 'beğeni'sini şiddetle kınıyoruz. Bu hadise, bir yandan Büyükelçiliğin Türkiye gerçekliğine hangi 'ilgisiz' ve 'yanlış' kişileri takip ederek yabancılaştığını, diğer yönüyle nasıl bir istihdam politikası izlediklerini göstermesi bakımından ibretliktir... Konu, kuru bir özürle geçiştirilecek bir konu değildir. İnsani açıdan kabul edilemez olduğu gibi içişlerimize çirkin bir müdahale çabasıdır. Büyükelçilikte istihdam edilen bazı kişilerin iki ülke ilişkilerine zarar vermek için özel bir gayret içinde olduğunu göstermektedir. Kafa karışıklığının ötesinde bir durum vardır. ABD Dışişleri Bakanlığının ve ABD Büyükelçiliğinin konuyu ciddi şekilde soruşturmasını ve gereğini yapmasını bekliyoruz. ABD Büyükelçiliği Türkiye’yi terör örgütleriyle bağlantılı kişiler üzerinden değil, doğru analiz yapabilen kişiler üzerinden anlamaya çalışmalıdır. İnsani konularda hassas olunması ise izah gerektirmeyen bir durumdur.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı: ABD Dışişleri olayı soruşturmalı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Twitter hesabından konuyla ilgili bir mesaj paylaştı.

Altun "Amerikan Elçiliği'nin Türkiye'nin içişlerine karışmak gibi bir işi yoktur. ABD Dışişleri Bakanlığı bu olayı soruşturmalı ve sorumlular hakkında gerekenleri yapmalıdır." ifadeleriyle tepki gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

ABD Büyükelçiliği tepkilerin ardından Twitter hesabı üzerinden ikinci bir özür mesajı yayınladı. 

Mesajda "Dün Twitter hesabımızda gerçekleşen hatadan dolayı özür dileriz. Ergun Babahan ile bir ilişiğimiz olmadığı gibi, attığı tweet’in içeriğini de onaylamıyoruz ve kabul etmiyoruz. Söz konusu hatadan üzüntü duyduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz." cümlelerine yer verildi.
 

 

Yurtdışında bulunan Ergun Babahan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na 25 Ağustos 2016'da Artvin'in Yanıklı bölgesinde konvoyuna düzenlenen saldırı sonrası Twitter hesabından "Faşizme destek veren herkes bedelini ödeyecektir. Buna Kılıçdaroğlu da dahil. Bu henüz başlangıç!"  yazmış, hakkında "suçu ve suçluyu övmek gerekçesiyle soruşturma başlatılmış, sonrasında gözaltı kararı verilmişti. 

Babahan o dönem Twitter'dan yaptığı açıklamada yanlış anlaşıldığını söylemiş, "Savcılar ifademi almak için OHAL'in bitmesini bekleyecekler" demişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU