Trump, Çin’e Hong Kong protestolarına dair sessiz kalacağını söylemiş

Beyaz Saray'ın yüksek güvenlikli veri tabanında saklanan konuşmada, ABD başkanının, siyasi rakipleri Biden ve Warren’dan bahsettiği söylendi

Donald Trump'la Şi Cinping arasındaki telefon görüşmesinde Hong Kong'daki olayların gündeme geldiği belirtiliyor (AP)

Washington ve Pekin arasındaki ticaret görüşmeleri devam ederken, Donald Trump'ın Çin devlet başkanına Hong Kong’taki protesto gösterileri için sessiz kalacağını söylediği iddia edildi.

CNN'in haberine göre ABD başkanı, Şi Cinping'le gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Çin topraklarında aylardır devam çalkantılarla ilgili konuşmama sözü verdi ve aynı zamanda siyasi rakipleri Joe Biden ve Elizabeth Warren'ı tartıştı.

Haber, Trump’ın Çin’i Demokratların 2020 seçimleri için öne çıkan aday adayı Biden’ı ve oğlu Hunter’ı açıkça soruşturmaya çağırmasının ardından geldi.

Beyaz Saray önünde gazetecilerle bir araya gelen Trump, kendi isteğiyle, “Çin, Bidenlar hakkında soruşturma başlatmalıdır” demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu talep, başkanın Ukrayna'yı Demokratlar hakkında doğrulanmamış yolsuzluk iddialarını soruşturması için zorladığı suçlamaları üzerine kongrenin başlattığı azil soruşturmasından sadece günler sonra gelmişti.

Trump; Barack Obama'nın başkan yardımcısı hakkında Çin'den daha önce soruştuma talep etmediğini ısrarla belirtmiş ancak bunu "kesinlikle üzerine düşünmeye başlayabileceğimiz bir şey" diye nitelemişti.

Ancak isimsiz iki kaynağın söylediklerini aktaran CNN, Trump'ın daha önce, 18 Haziran'da, Şi'yle yaptığı telefon görüşmesi sırasında Biden'ı gündeme getirdiğini yazdı.

Habere göre başkan ayrıca, o dönem anketlerde tırmanışa geçen diğer Demokrat aday adayı Warren konusunu da açtı.

Kaynaklar görüşmelerin içeriğine dair ayrıntı vermezken, Beyaz Saray'ın kaydettiği arama kayıtlarının Trump ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'le arasındaki kötü anılan telefon konuşmasıyla aynı yüksek güvenlikli elektronik veri tabanında saklandığını ifade etti.

 

 

Warren, kamuya açıklamak üzere Amerikan ve Çin liderleri arasındaki telefon görüşmesinin yazılı dökümünü talep etti.

Warren attığı tweet'te şöyle yazdı:

“Trump benimle ilgili ne isterse söyleyebilir ancak bir başkanın kapalı kapılar arkasında Hong Kong halkını satması çok çirkin."

Trump'ın, Hong Kong'daki eylemcilere yönelik şiddetli baskıya sessiz kalırken, bu haftanın başında Çin'in Komünist Parti yönetiminin 70. yılı için Şi'yi tweet atarak kutlaması eleştirilerle karşılaşmıştı.

Trump'ın Çin’den Biden’ı soruşturma talep etmesi, gelecek hafta Washington’da gerçekleşecek yüksek ticaret müzakereleri öncesine denk geldi.

ABD başkanı Twitter'da yaptığı yorumlarda, "yolsuzluğu soruşturmanın kendisi için kesin bir hak, hatta belki de bir görev" olduğuna ve "bunun başka ülkelerden yardım talep etmeyi veya önermeyi de kapsadığına" dair ısrar etti.

Trump, Hunter Biden’ı yatırımları için Çin’in mali desteğini sağlamak üzere babasının nüfuzunu kullanmakla suçladı ancak herhangi bir suistimalle ilgili hiçbir kanıt göstermedi.

Biden'ın seçim ekibi; başkanın, dikkatleri azil soruşturmalarından başka yöne çekmek ve Beyaz Saray'da ikinci dönem arayışına payanda yapmak için "bağımsız, güvenilir haber kuruluşlarının çürüttüğü ve boşa çıkarttığı komplo teorilerine umutsuzca sarıldığını" söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU