Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Dr. Tevfik bin Fevzan er-Rabia, umre ve ziyaretçi deneyimi alanında son yıllarda "eşi benzeri görülmemiş" bir artış yaşandığını açıkladı.
Medine’de düzenlenen "Umre ve Ziyaret Forumu 2026"nın açılışında konuşan Rabia, Krallık dışından gelen umreci sayısının 2022 ile 2025 arasında yüzde 214 artarak 18 milyonu aştığını söyledi. Umreciler arasındaki memnuniyet oranının da 2025 itibarıyla yüzde 94’e yükseldiğini belirtti.
Rabia, bu başarıyı "Haremeyn-i Şerifeyn’in Hizmetkârı" olarak anılan Kral Selman ile Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın desteğine bağladı.
Forum kapsamında düzenlenen fuar, Medine Bölgesi Emiri Prens Selman bin Sultan’ın himayesinde açıldı. Yaklaşık 150 katılımcının yer aldığı etkinlikte, dünyanın farklı bölgelerinden umre ve ziyaret organizasyonu yapan şirketler bir araya geldi. Forumda çok sayıda iş birliği anlaşmasının imzalanması ve sektörün farklı alanlarına odaklanan panellerin düzenlenmesi planlanıyor.
Bakan Rabia, umrecilerin dini ve kültürel deneyimini geliştirmek için atılan adımlara da değindi. Mescid-i Nebevi’deki Ravza-i Mutahhara’nın ziyaret kapasitesinin iki katına çıkarıldığını belirten Rabia, geçen yıl burayı 15,6 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiğini söyledi. Ayrıca tarihî ve kültürel açıdan zenginleştirilen alan sayısının 87’ye ulaştığını ifade etti.
Dijital dönüşüm
Dijital dönüşüm kapsamında geliştirilen Nusuk uygulamasının da önemli bir eşiği aştığını kaydeden Rabia, uygulamanın dünya genelinde 51 milyondan fazla kullanıcıya ulaştığını ve yaklaşık 100 dilde hizmet verdiğini aktardı. 100’den fazla hizmet sunan uygulamanın, özellikle yurtdışından gelen Müslümanlar için seyahat süreçlerini kolaylaştırdığı belirtildi.
Bakan, uluslararası seyahat platformlarıyla kurulan yeni iş birliklerinin de umrecilerin planlama süreçlerini kolaylaştıracağını ve seçeneklerini genişleteceğini söyledi.
Rabia, konuşmasının sonunda umre ekosisteminin olası ani değişimlere karşı "tam hazırlıklı" olduğunu vurguladı. Hac ve Umre Bakanlığı’nın, Sivil Havacılık Genel Otoritesi ve ilgili kurumlarla koordineli şekilde çalışan özel bir operasyon merkezi aracılığıyla tüm sorunlara hızlı çözüm üretildiğini ve umrecilerin güvenliği ile konforunun sağlandığını ifade etti.
© The Independentturkish