CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Adalet Bakanı Akın Gürlek’in mal varlığına ilişkin tartışmalar hakkında yaptığı açıklamada, bir soruşturmanın başlatılması amacıyla “basit bir şüpheyi” dile getirdiğini belirtti. Milletvekili sıfatıyla bazı iddialara dikkat çektiğini ifade eden Özel, Gürlek’in görev yaptığı dönemlerde bazı kişilerin mal varlıklarına el konulduğunu, bu malların geri alınabilmesi için itirafçı olmaya zorlandıkları ve belirli paylar verilmesinin istendiği yönünde beyanlar aldığını söyledi. Bu süreçte avukatların aracılık ettiğine dair iddiaların da kendisine iletildiğini dile getiren Özel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iddianamesine atıf yaparak söz konusu sürecin şeffaf biçimde araştırılması gerektiğini vurguladı. Özel, ortaya koyduğu bu şüphelerin giderilmesinin Adalet Bakanı’nın sorumluluğunda olduğunu ifade etti.
Özel, Halk TV’de katıldığı programda ise iddialarına ilişkin somut verilere dayandığını savundu. İddiaların doğrulanmasının kolay olduğunu belirten Özel, tapu kayıtlarının incelenmesiyle meselenin açıklığa kavuşabileceğini söyledi. Kendisinin ortaya attığı bilgilerin “duyuma” dayanmadığını ifade eden Özel, belirli işlem numaralarına işaret ettiğini ve iddialarının denetlenebilir olduğunu dile getirdi. Bazı taşınmazlara ilişkin bilgileri paylaştığını ve bunların yanlış olması halinde bugüne kadar kendisine yönelik bir adım atılmış olacağını öne süren Özel, konunun yargı ve kamuoyu tarafından netleştirilmesi gerektiğini kaydetti.
Özel, şunları kaydetti:
"Biz bu yükü taşıyamayız"
"AK Parti'deki temel duygu 'Biz bu yükü taşıyamayız'. Yargıdaki temel söylem, 'Söyleniyordu, ispatlandı'. Ortak laf, 'Böyle yalanlama olmaz'. 16 tane tapu biriktirmiş adam, ömrü boyunca aldığı bütün maaşların 10 katına kadar daire ya da satılmış daire bulunan... Verdiği mal varlığını açıklasın, benim verdiğim ID'lerin olmadığını bir göstersin. Ben gittim yargıya. İstanbul Başsavcısı'na karşı yargıya gitmenin yolu HSK'ya gitmektir. HSK'ya gittim, yedi tane başvurum varmış bekleyen, işlem yapmadıkları. Herkesin rahatsız olduğu bir yapısı vardı, 'Şimdi bu yükü nasıl taşıyacağız, Erdoğan'a zarar veriyor' diyor AK Partililer. Bu kişi hakkında yaptığımız bütün iddialar HSK'da bekliyordu, bu kişiyi HSK'nın başına getirdiler şimdi Adalet Bakanı yaparak. Davacı, kadı olursa Allah yardımcın olsun derler. Kadı, davacı olmuş şimdi. Hodri meydan diyorum. Eğer bu işten çekinmiyorsa, mahkemeye vereceğim kendisini, iki tane yol var dokunulmazlıktan kurtulması için. Yargılanması için istifa etmesi, yargılanması ve göreve dönmesi lazım. İkincisi daha basit 400 imza lazım. 138 tanesi bizde var, geri kalanını da AK Parti'de var. Madem yargıdan kaçmıyor, madem alnı açık, hadi Anayasa Mahkemesi yargılasın onu Yüce Divan sıfatıyla. Bir bakanın yargılanacağı yer Anayasa Mahkemesi'dir. Mal beyanım ellerinde, onun mal beyanını bir görelim. Örneğin bu ID mal beyanında yoksa, bu malı sattı demektir, o da görülür.
"Ben soruşturma başlasındiye basit bir şüpheyi ifade ediyorum"
Nereden buldun diye kendisine soruyoruz, açıklaması lazım. Ben kendi adıma nereden edindiğimi söylüyorum. Bunun aldığı bazı yerlerde senetle ödendi deniyor, kim ödedi, kim bozdurdu, kim aracılık etti, bunların hepsi izaha muhtaç. Ben bir soruşturma başlasın diye basit bir şüpheyi ifade ediyorum. Milletin vekili olarak şöyle bir basit şüpheye sahibim. Beyefendinin görev yaptığı kritik görevler oldu. Bu görevi sırasında çok sayıda kişi, kendisine mal varlıklarına çöküldüğünü, bu malları geri almak için itirafçı olmalarının telkin edildiğini ve mal varlıklarının bir kısmının verilmesi gerektiğini söylediler. Avukatların aracılık ettiğini söylediler. İBB iddianamesini yazan kalemi tutan, acaba parmağını mı yalamış. Bu basit şüphe. Bu şüpheyi ortadan kaldırmak Adalet Bakanı'nın elinde. Ben soruyorum şimdi, bekleyin Akın Gürlek versin cevabını. Ben basit bir şüpheye sahibim.
AK Parti siyaseti şunu tartışıyor şu anda, bu kadar teşkilata hizmetin hiç mi karşılığı yok, hep atanmışlar, hep atanmışlar... Bir hakkaniyet açısından baktığımızda bir parti bunu kaldıramaz. Akın Gürlek, özel bir durum. Bugün AK Parti, üç kişilik bir heyet kursa, iyi hukukçuları var ellerinde. Bu heyet gitse, İBB tutuklularını dinlese. 'Sana, ailene, kardeşine, çocuğuna şantaj yapıldı mı, tehdit oldu mu' diye bir rapor çıkarsa. Partinin yetkili kurullarına götürsün, Erdoğan'a götürsün... Erdoğan'ı yenme suçundan dolayı, öyle bir işe giriştiler ki, 'İktidarımız el değiştiremez, devir teslim bizim için görevi devredip eve gitmek değildir' diyorlar. İmamoğlu'nu içeride tutmak ve CHP kadrolarına iktidar yüzü göstermemek için büyük bir kumpasın içine girdiler. Girerken bulacağız diye düşünüyorlardı, hiçbir şey bulamadılar.
"Hiç Özgür Özel'i yenebildiniz mi Ömer Bey"
Daha ne belge konacak. Bu daha belge değil de ne? Ömer Çelik, bu belge değilse ben senin alnına ne yapıştırayım. Ona soruyorum, burada 12 tane tapu var hepsi Akın Gürlek'in. Bu belge değilse ne belge? Bu belge sahte diye açıklayaydın. Ömer Çelik'e dediğim şu, size karşı doğruları söyledikçe, saldırıyorsunuz ya. Devam edin kardeşim. 47 yıldır birinci parti olmamıştık, girilen ilk seçimde birinci parti olduk, Ömer Bey'in masasındaki son ankette de birinci partiyiz. Partiyi kurdular, 23 yıldır iktidar oldular. Son seçimi kim kazanmış Ömer Bey? Siz hiç Özgür Özel'i yenebildiniz mi Ömer Bey? Siz hiç Ekrem İmamoğlu'nu yenebildiniz mi Erdoğan?
Partimin oyu kararsızlar dağıtılmadan yüzde 32,4. Son seçimde altı parti yüzde 25 almışız. Bu şartlarda bu parti nasıl sıfırlanacakmış, ne kastediyormuş? Apaçık tehdit ediyor ama millet bunu görüyor. Beni seçimde yenemeyeceğini biliyor Erdoğan, Akın Gürlek yenecek bizi. Buna mı güveniyormuş Ömer Çelik. Adana'nın yiğit evladı butlana mı kalmış, millet seni şutlayacak. Sen bu kadar butlana bel bağlarsan sonunda başına gelen şutlanmak olacak. Millet seni şutlayacak. Yoksa bilek burada, gelsin büksün. Akın'a mı kalmış koskoca AK Parti. Ömer Çelik'in umudu tanktan inip cübbe giyen darbecilerse, orada burada başarı hikayesi anlatmayacak bana.
"Yedi itirafçının 'imzalamak zorunda kaldım' ifadeleri var"
Benim bildiğim 16 tapu vardı, dördünü sattı. Ama ben takısını bilmem, altınını bilmem, pırlantasını bilmem. Ama bunu bilmesi gereken biri var, devlet. Bundan ayrıca ben de Akın Gürlek'in kendi malları dışında eşine ilişkin mallara ilişkin bir döküm yok. RTÜK'te bir emekli polis var. Bu personelin üzerinde çok mal alınmış, çok mal satılmış. Bunun gibi üç kişi var. Burada Çayyolu'nda bir avukatlık bürosu var. Bu konuyla ilgili yağmur gibi ihbar var, somut deliller oldukça takır takır koyarız. Bunun üzerinden de yine oturur, konuşuruz. Önce bana bugünkü durumu bir açıklayacak. Şimdiye kadar benim bildiğim yedi itirafçının, 'Sorgum sırasında benim söylediklerim dışında şeyler yazıldı, imzanı atarsan gidersin, yoksa Silivri'ye dönersin dendiği için imzalamak zorunda kaldım' ifadeleri olduğunu ve bunların İBB yargılamaları sırasında ortaya çıkacağı kuvvetle ihtimal. Bu yedi, 77 olsa şaşırmam."
"HSK'ya sesleniyorum"
"Dört kere direksiyondan indi bu adam, kullanamayacak bu arabayı. HSK'ya sesleniyorum buradan. Çok net bir şey yapmaları lazım. Türkiye'nin en kıdemli üç ağır ceza reisini bu mahkemeye atasınlar, hiç olmazsa bu acemiliklere katlanmak zorunda kalmayız. Bu arada arkadaşlar, arada söyledi, suç duyurusunu hazırlamışlar, yarın ilgililere teslim etmiş olurlar.
Bütün arkadaşlarımız için tutuksuz yargılama istiyoruz. Ekrem İmamoğlu için de tutuksuz yargılama istiyoruz. Betonun üzerinde yatmak yerine evinde daha rahat bir durumda olsun. Ekrem İmamoğlu'nun bu ifadesinden sonra tutuksuz yargılanması gerektiğini düşünüyorum. Bu ifadeye kadar geçen sürenin de büyük bir hak ihlali olduğunu düşünüyorum. Bir yöntem olarak tutuksuz yargılama yerine tutukluluk tedbiri yerine bir diğer tedbir olan ev hapisini vereceklerse bu durumdan iyidir diyorum. Pazarlık etsem, Murat Yetkin üzerinden mi edeceğim pazarlığı. Ben, son derece içim de yanıyor. Ekrem Başkan'ı her çarşamba günü orada bırakıp dönmeye içim yanıyor. İnsani bir şekilde söyledim.
"Bülent Arınç ile gizli görüşmek istesem bin 500 farklı şekilde görüşürüm"
Ben 2009 yılından beri Bülent Arınç ile siyasi rekabet halindeyim. Bu rekabetin de galibi benim. Ben siyasete girdiğimde Manisa'da AK Parti yüzde 60 alıyordu, bugün ben yüzde 60 aldım Manisa'da. Sayın Arınç ile 2009'dan bugüne gelen rekabetimizde CHP yüzde 60'lara çıktı. Müsaade etsinler de Manisa siyasetini nasıl yapacağımı birazcık ben bileyim. Bülent Bey ile böyle bir rekabet içindeyiz ama centilmence bir şeyimiz vardı. Genel Başkan seçilmişim, AK Parti'nin kurucusu kalkmış gelmiş odama beni tebrik etmeye. Kardeşim ölmüş, oğlu cenazeye gelmiş, kendi taziyeye gelmiş. Ben Bülent Arınç ile gizli görüşmek istesem bin 500 farklı şekilde görüşürüm yani. Yanımda Gökhan Günaydın, arkadaşlarımla gittim. Gökhan Bey, hiç girmedi ki çıksın. Bülent Bey ile Manisa'yı konuştuk, asla da bu mevzualara girmedik, girmeyiz de... Tayyip Erdoğan bana bir aracı yollayacaksa, onu Bülent Bey'e yaptırmaz yani. Böyle bir şey yok, böyle bir ihtiyaç varsa Erdoğan'da bunu açık iletişimle de yaparız. Darbeci, darbe yaptığına niye aracı yollasın, yollayacak olsa darbe yapmaz. Adam bize darbe yaptı.
Bu yargılama adaylığa engel olmaz, seçime kadar bu ceza kesinleşmez. O yüzden adaylığa engel değil. Esas mesele diploma burada. Bir idari kararla diplomayı iptal ettiler. Yürütmeyi durdurma talep ettik, yürütmeyi durdurmayı reddetti, esastan görüşecek. Danıştay'ın ilgili dairesi, yürütmeyi durdurma verirse aday olur, vermezse aday olamaz.
"Saraçhane'de yatacağım"
Yarın akşam Saraçhane'de yatacağım ben, yedi gün yattığım odada bir gece daha yatayım ben. Yarın geceyi orada geçireceğim. Sabaha kadar miting sürmez. Yarın Galatasaray'ın 23.00'te maçı başlayacak. 23.00'e doğru işi toparlamaya niyetliyiz. Mitingi makul bir saatte başlatacağız, öğrencilerimiz olacak Boğaziçi Üniversitesi'nden, İTÜ'den, o süreçte oralarda olmuş. Boğaziçi öğrencilerinin dinletisi olacak. Bir yıl boyunca okuduğumuz şiirleri hatırlayacağız, söylediğimiz şarkıları söyleyeceğiz. Ama 'Bekle Bizi İstanbul'u Onur Akın söyleyecek. Buğday Tanesi'ni İlkay Hanım söyleyecek. Şiirlerle, şarkılarla bir yılı hatırlayarak, darbenin birinci yıl dönümünde dimdik ayakta durduğumuzu göstererek, 18'ini 19'una bağlayacağız. Makul bir saatte geceyi sonlandıracağız. Oranın sakin ve barışçıl bir şekilde dağılmasına katkı sağlayacağız. Saraçhane'deki odama geçeceğim ve oradan Galatasaray'ın maçını izleriz. Ertesi gün de Saraçhane'de televizyonlara 19'unu anlatacağız. Yarın İstanbul'da şehit aileleriyle bir iftarımız olacak. 19'unda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin personeli, Belediye Meclis üyeleri ve ADA ile bir iftar yapacağız. İftarla tamamladıktan sonra Saraçhane'den ayrılıp memleketim Manisa'ya gideceğim. Bayramda Manisa'da olacağım. 100'üncü miting bir sonraki cumartesi Çanakkale'de. Mitinglere devam edeceğiz. İkinci yılın birinci mücadele günü 20'sinde başlayacak ve devam edecek. İl mitinglerini durdurmak mümkün değil, söz verdiğimiz 30'dan fazla il var sırada bekleyen. Gece mitinglerini tamamen terk etmiyoruz, bir format arayışımız var. Faydalı, yaratıcı fikirleri konuşuyoruz.
"İnsanlar bizden cevap bekliyor"
İnsanlar bizden mücadelede iyisiniz ama bu ülkeyi nasıl yöneteceksiniz sorusuna cevap bekliyorlar. Mücadeleyi bırakmadan, Türkiye'yi nasıl yöneteceğimizi anlatarak, ev kadınları için, hiçbir geliri olmayanlar için dile getirdiğimiz vatandaşlık temel geliri olmak üzere toplumun tüm kırılgan gruplarıyla ilgili sıkıntıları sahada bol bol anlatmamız lazım. Bu yıl zulme direnmenin yanında, iktidara yürümenin de en net şekilde hissettirildiği bir yıl olması lazım.
Adalet Bakanlığı'nı hiç tenezzül etmediği bir haysiyetsizce tutuma bulaştırılmaya çalışılıyor, bu konuda kendisini şiddetle uyarıyorum. Adalet Bakanlığı'ndan bilgi notları gidiyor, Furkan denen bir edepsiz var. Akın Gürlek, o edepsizi yanında Ankara'da getirmiş. Öyle bilgi notları geçiyor ki, olduğu gibi kullanabilen bir tek Akit gazetesi var. Adalet Bakanlığı burası. Adaletin tesisinin teminatı olacak bir göreve atanmışsın hasbelkader. Hiç olmazsa zarar verme, bir faydan olmayacağı belli. Yanında getirdiğin Furkan denen operasyon kişisini bu işlerde kullanma. Her türlü rezilliğe bulaşan o kişiyi söylüyorum. Tanju Başkan yargılanır, bu yargılamanın sonunda da beraat eder, bunu bildikleri için de haysiyet cellatlığına başvuruyorlar. Aydın'da Ömer Günel, neden dava İstanbul'da. Aydın'ın savcısının eli armut mu topluyor. Amaç, İstanbul'a bağlamak için bir yalan. Bu operasyonu Aydın'da yaptıramadığı için. Aydın'da önceki dönem AK Parti milletvekili bana iki mavi klasör getirdi, 'Bunlar benim Özlem Çerçioğlu'na karşı takip ettiğim dosyalardı, bunlar da çöp oldu' dedi.
"Sanchez rest çekerken..."
İran rejimi, Cumhuriyet Halk Partisi'nin tasvip edebileceği bir rejim değil. Biz İran'ın kadın haklarına saygılı, insan haklarına saygılı bir demokratik cumhuriyet olmasını arzu ederiz. Ama bunun mücadelesini İranlıların vermesi lazım. İsrail'in kendi kırmızı kitabında Suriye'den sonra hedefte İran var. Benim istediğim İran'ı en son İsrail ister. İsrail, İran istikrarsız olsun istiyor. Ben Kürtlerin, Irak'ta da Suriye'de de Türkiye'de de barış içinde tüm haklarını kullanarak zulmetmeden ve ellerinde silah olmadan yaşamalarını arzu ederim. Ülkelerinin eşit yurttaşları olarak yaşamaları lazım. 160 kız öğrenci ölmüş Amerikan füzesiyle, Amerika'da haber olmuyor. Türkiye, burada büyük hayal kırıklığıdır. Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Türkiye'nin tutumunu destekledim. İran'daki tutum doğru değil. Burada taraflar arasında tarafsız olmak güçlüden ve ezenden yana taraf olma noktasına gelmiş. Pedro Sanchez, Amerika ve İsrail'e rest çekerken... Biz İran'ın yanında savaşa gir demiyoruz kimseye ama Amerika ve İsrail'in İran'a yaptıklarına karşı çok daha net bir tutum sergilemek lazım.
Amerika'nın Türkiye'deki üsleri yakıt ikmal uçakları için kullanmak istediği kulağımıza geliyor. Şimdiden böyle bir teklife kapalıyız demeleri lazım. Ya Türkiye'yi savaşa dahil edecekler ya Trump'ı Türkiye'ye düşman edecekler, esas durum bu. Türkiye'nin Adalet ve Kalkınma Partisi ve Erdoğan'ın çıkarları uğruna Trump'ın oğluyla İstanbul'da yaptığı ve ABD'deki görüşmeyi kaptığı pazarlık, kirli bir pazarlıktır. Bu teslimiyet, Amerika'dan aranan bu meşruiyet, İran'da yapılan bu haksız zulme karşı bu sessiz tutum doğru bir tutum değil. Hiç olmazsa Pedro Sanchez kadar İran'da Müslüman kanı dökülmesine karşı çıkması lazım."
ANKA