Avrupa'nın en uzun şehir içi teleferiği hizmete girdi

Bu yenilikçi proje, şehrin toplu taşıma açısından yetersiz hizmet alan güneydoğu bölgesini birbirine bağlayacak

Paris'in yeni teleferiği, şehrin yoğun otoyollarının üzerinde süzülüyor (AFP)

Avrupa'nın en uzun teleferiği, ilk kez gündeme gelmesinden 17 yıl sonra Paris'te açıldı.

Teleferik, kentin toplu taşıma hizmetlerinin yetersiz olduğu güneydoğu banliyölerinde, Créteil'deki Metro Hattı 9'la Villeneuve-Saint-Georges'daki Villa Nova'yı birbirine bağlıyor.

Fransa'nın başkentinde türünün ilk örneği olan, C1 teleferik veya Paris Téléphérique diye bilinen 4,5 kilometre uzunluğundaki bu hizmet, 138 milyon euroya mal oldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her biri en fazla 10 kişi alabilen 105 telekabinin, yoğun Paris sokakları üzerinde günde 11 binden fazla yolcu taşıması bekleniyor.

Saatte yaklaşık 22 km hızla hareket eden teleferik, yerel otobüsle en az 35 dakika süren yolculuğu toplamda 18 dakikada tamamlayacak.

Teleferikler istasyonlara 23 ila 37 saniye aralıklarla gelecek ve tekerlekli sandalyeler, bebek arabaları ve bisikletleri taşıyabilecek.
 

Teleferik hattı
Paris'in yeni C1 teleferik hizmetinin haritası (Île-de-France)


Günlük seferler sabah 05.30’da başlayıp 23.30’da sona ererken, cumartesi günleri son sefer gece 00.30'da yapılacak.

Bu uygun fiyatlı hizmete Navigo kartıyla (Paris ve Île-de-France toplu taşıma araçlarında kullanılan yükleme yapılabilir akıllı kart) erişilebilecek.

Kartı olmayan yolcular sadece 2 euro ödeyecek.

Île-de-France bölge meclisinin ulaşımdan sorumlu başkan yardımcısı Grégoire de Lasteyrie projenin, izole mahalleleri birbirine bağlamak için metro inşa etmekten daha ucuz bir alternatif olduğunu söylüyor.

Yeraltı metrosu, hiçbir zaman hayata geçirilemezdi çünkü 1 milyar eurodan fazla olan bütçesi asla finanse edilemezdi.

Hattın işletmesi, Birleşik Krallık ve ABD dahil 17 ülkede faaliyet gösteren uluslararası toplu taşıma şirketi Transdev tarafından yönetiliyor.

15 yerel otobüs hattının işletmecisi olması nedeniyle, teleferiğin çalışmadığı gece vaktinde, rüzgarın hızı saatte 90 kilometreyi aştığında, arıza durumunda veya her yıl ağustosta iki hafta süren yıllık bakım çalışmaları sırasında otobüsler yedek hizmet sağlayacak.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU