Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, Associated Press’e (AP) yaptığı açıklamalarda, 7 Ekim’de Şam’da Suriye geçici hükümeti Cumhurbaşkanı Ahmed el Şara ve bazı bakanlarla gerçekleştirdikleri görüşmenin detaylarını paylaştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ankara, PKK ile olan bağları nedeniyle SDG'yi terörist örgüt olarak görüyor. Mazlum Abdi, "Biz Suriyeliler, şu anda olduğu gibi, anlaşırsak, Türkiye'nin Suriye'ye müdahale etmek için hiçbir bahanesi kalmayacağına inanıyorum," dedi ve ekledi: "SDG'nin Suriye ordusuna katılımı konusunda Türkiye'nin tutumunda bir miktar esneklik gördük" diye konuştu.
Şam’da kritik görüşme
7 Ekim’de Şam’da düzenlenen toplantıya, SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi, YPJ Genel Komutanlık üyesi Rojhilat Efrin ve Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı İlham Ahmed katıldı. Şam yönetimini ise geçici Cumhurbaşkanı Ahmed el Şara, Dışişleri Bakanı Esad el Şeybani ve Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra temsil etti. Görüşmelerde ABD’li yetkililerin de hazır bulunduğu bildirildi. Görüşmeden kısa süre önce, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) Brad Cooper ile ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, hem Özerk Bölge’yi hem de Şam’ı ziyaret etmişti.
“Prensipte anlaşmaya vardık”
SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi, Suriye geçici hükümeti yetkilileriyle yaptıkları görüşmede, SDG’nin Suriye ordusuna katılma mekanizması konusunda “prensipte anlaşmaya vardıklarını” söyledi.
Abdi, “On binlerce asker ve binlerce iç güvenlik gücünden oluşan büyük bir sayıdan bahsediyoruz. Bu güçler, diğer küçük gruplar gibi Suriye ordusuna tek başlarına katılamazlar. Aksine, Savunma Bakanlığı’nın kurallarına göre oluşturulmuş büyük askeri oluşumlar halinde katılacaklar,” ifadelerini kullandı. Abdi ayrıca, Savunma Bakanı ve diğer askeri yetkililerle birlikte “uygun mekanizmaları” belirlemek üzere bir komite kurduklarını da söyledi.
Komiteler arasındaki ilk görüşme 13 Ekim’de yapıldı. SDG Genel Komutanlık üyeleri Sipan Hemo ve Sozdar Heci ile komutanlar Ebcer Dawud ve Şakir Deyrezor’dan oluşan SDG heyeti, Şam’da temaslarda bulundu. Görüşmelerin olumlu geçtiği belirtildi.
“SDG komutanları saygın bir yer edinecekler”
Abdi, ulusal orduya katılacak SDG mensupları ve komutanlarının Savunma Bakanlığı ve ordu komutanlıklarında iyi görevler almasını beklediğini dile getirdi. “Tecrübeleri ve uzun süreli hizmetleri sayesinde Suriye ordusunda saygın bir yer edinecekler,” diyen Abdi, bu deneyimin “ordunun güçlenmesine yardımcı olacağını” da vurguladı.
Abdi, Kuzey ve Doğu Suriye'deki iç güvenlik güçlerinin de Suriye’nin güvenlik kurumlarıyla birleştirileceğini belirtti.
10 Mart Mutabakatı ve mezhepsel saldırılar
Mazlum Abdi, Suriye geçici hükümeti Cumhurbaşkanı Ahmed el Şara ile imzaladıkları 10 Mart Mutabakatı hakkında da konuştu. Mutabakatın uygulanması konusunda bazı tereddütler bulunduğunu belirten Abdi, Mart ayında sahil kesiminde Alevilere, Temmuz’da ise Süveyda’da Dürzilere yönelik saldırıları hatırlatarak, bu olayların halk arasında anlaşmanın hayata geçebileceğine dair kuşkular yarattığını söyledi.
“Bu, 10 Mart anlaşmasının uygulanmasındaki gecikmeye katkıda bulunan nedenlerden biriydi. Ancak, Mart anlaşmasında ilerleme kaydedilir ve tüm hükümleri fiilen uygulanırsa, bu tür olayların tekrarlanmasını önleyebileceğimize inanıyoruz,” ifadelerini kullandı.
“Ademi merkeziyetçi bir yönetimi savunuyoruz”
Abdi, benzer mezhepsel saldırıların tekrar yaşanmaması için tüm Suriyelilerin eşit haklara sahip olduğu, herkesin devletin yeniden inşasına katıldığı bir mutabakatın gerekliliğini vurguladı.
Birleşik bir devlet içinde “yetkilerin merkez ve iller arasında dağıtıldığı ademi merkeziyetçi bir yönetim biçimini” savunduklarını söyleyen Abdi, Mart ayında varılan mutabakatın hayata geçmesiyle Özerk Bölge’deki tüm sivil, ekonomik ve askeri kurumların Şam merkezli otorite altında birleşeceğini belirtti.
AP, Numedya