Sezai Temelli: Eş başkanlık mor çizgimizdir

HDP Eş Başkanı Sezai Temelli, “Meclis başkanına çağrı yapıyorum. Bu kürsülerde savaş çağrılarını yapanlara yer vermeyin” dedi

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli parti grup toplantısında konuştu / Fotoğraf: AA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin grup toplantısında konuştu. HDP’nin grup toplantısına yerine kayyum atanan belediye başkanları Bedia Özgökçe Ertan ile Ahmet Türk’ün de aralarında olduğu tüm belediye eş başkanları katıldı.

Söze belediye eş başkanlarını selamlayarak başlayan ve kayyumu kabul etmeyeceklerini belirten Temelli, “Bu çatı altında yan yana gelerek bize dayatılan bu rejime karşı aslında ne denli güçlü olduğumuzu bir kez daha hep birlikte haykırıyoruz.  Adalet ve demokrasi arıyoruz. Hep birlikte mutlaka başaracağız. Erdoğan rejiminin elinde bir tek şiddet kalmıştır” dedi.

İstanbul’da aldığı seçim yenilgisinin acısını partilerinden çıkarılmaya çalışıldığını ifade eden Temelli, kayyumun şiddet ve şiddete karşı mücadelenin borç olduğunu söyledi.

Görevden alınan belediye başkanlarının görevlerine atanana kadar mücadelelerine devam edeceğini kaydeden Temelli, “Oldubittiye getirerek yine bir komplo ile Kulp ve Karayazı’ya kayyum atadılar. Arkadaşlarımız göreve dönene kadar direnişimizi sürdüreceğiz. Bunu anlamaktan aciz olanlar kadına düşman olanlar kadını çalışma hayatında sosyal yaşamda görmek isteyenler eş başkanlığı adeta bir suç gibi topluma yansıtmaya çalışıyorlar. Eş başkanlık sistemi mor çizgimizdir asla vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

“AKP, anneleri il binamızın önüne gönderdi”

Cumartesi Anneleri, Barış Anneleri, Harbiye Annelerini ve Şehit Annelerini Meclise davet eden Temelli, devamında şunları söyledi:

AKP anneleri il binamızın önüne gönderdi. O kayyımları atayan sözde İçişleri Bakanı HDP il binasının önüne geldi siyaseten tükenmiş hallerinin fotoğrafını verdi. Bu kayyımcı savaştan beslenen bu zihniyet, anneleri kendi siyasi emelleri için kullanma peşindeler.

Buradan bütün annelere çağrı yapıyoruz. Bugün Diyarbakır İl Binası önünde oturan annelere de oraya ulaşamayanlara da Cumartesi Anneleri’ne de Barış Anneleri’ne de, Harbiye Anneleri’ne de sesleniyoruz. Sizi Meclis’e bekliyoruz.

8’indeki grup toplantımıza Şehit Anneleri de dahil olmak üzere hepsini buraya bekliyoruz. Çözümün adresi Meclis’tir. Madem acılarımız ortak o zaman mutlaka ama mutlaka ortak çözümü de birlikte üreteceğiz.


Temelli’nin konuşmasının bazı satır başları şöyle: 

“TMK’dan kurtulmadan bu ülkede yargı adına atılacak bir adım yok”

Biliyorsunuz mayıs ayıydı yanılmıyorsam, Cumhurbaşkanı çıktı Yargı Reformu Strateji Belgesi açıkladı. Anlattı, anlattı, anlattı. Yalandan kim ölmüş. Sonra bu paket geldi. Pakete baktık tam bir fiyasko. Pakette siyasetçilere özgürlük yok evrensel özgürlük yok.

Bu bir reform paketi değil bir göz boyama paketi. Gerçek anlamda bir yargı reformuna ihtiyacımız var. Bu gelen paketle reform filan söz konusu değil bu bir göz boyama gerçek bir reform için HDP’ye kulak vermek lazım.

Bir yol temizliğine ihtiyaç var. Bunu yapabilmek içinde TMK'den başlamamız gerekiyor. TMK’den kurtulmadan bu ülkede yargı adına atılacak bir adım yok. 

“Şiddet ve savaş dayatan bir iktidar anlayışı var”

Adalet yoksa hukuk devleti yoksa hukuksuzluk her yeri kaplamışsa iktidar da savaş politikalarında ısrar eder, öyle de oluyor. Bu hukuksuzluk ortamında insanlara şiddet ve savaşı yegane seçenek olarak dayatan bir iktidar anlayışı var. İşte Suriye meselesi buna örnek bir meseledir.

Dünkü konuşmasında da Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı sıfatı ile konuşuyor ama bir partinin genel başkanı olarak konuşuyor. Suriye meselesini ele aldı. Daha önce BM'de de konuştu. Orada bir harita gösterdi. Dünyaya bir harita gösterdi o harita Suriye haritası.

Suriye haritasının bir bölümünü çizip aldıkları bölümü üzerine neler yapacaklarını anlatıyor. Cumhurbaşkanı değil sanki emlak ofisi. Yok, köy yapacakmış, yok bina yapacakmış. Tahammülümüz kalmadı diyorlar. Bence tahammülü kalmayan müteahhitler battıkça müteahhitlere alan açmaya çalışan bir devlet. Böyle bir iktidar olabilir mi?


“Çözümsüzlüğün nedeni Cumhurbaşkanı hükümet sistemidir”

Demokratik bir cumhuriyete ulaşmak için hiç geç kalmadan bir anayasa çalışması yapmak zorundayız. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi denilen bu uydurma sistemle yol almamız mümkün değil. Bunu bin kez biz söylesek diyecekler HDP söylüyor. Kendileri de söylüyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi hasta, ölmüş neyi rehabilite edeceksiniz.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi sadece Türkiye’nin değil bütün çevremizde Suriye’de, Irak’ta çözümsüzlüğün nedeni de bu sistemdir. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU