AB’de Trump alarmı: “1,7 trilyon dolarlık transatlantik ticareti bitebilir”

“Avrupa dönüm noktasında”

Trump'ın tarife tehdidi, AB'yi endişelendiriyor (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa Birliği’ne (AB) yüzde 30 gümrük vergisi uygulaması halinde Avrupa ülkelerinin ekonomik modelini değiştirmesi gerekebilir. 

Trump, bu hafta yaptığı açıklamada AB’yle Meksika’dan ABD’ye gönderilen ürünlere 1 Ağustos itibarıyla yüzde 30 gümrük vergisi uygulanacağını bildirmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhuriyetçi lider, büyük ticaret açığı vermelerine rağmen AB’yle çalışmayı kabul ettiklerini belirtmiş, bunun ileride daha dengeli ve adil olması gerektiğini savunmuştu.

Reuters’ın analizinde, Trump’ın vergileri hayata geçirmesi durumunda bunun Avrupa ekonomisi için “dönüm noktası” olacağı belirtiliyor. 

Bu adımın 1,7 trilyon dolarlık transatlantik ticaretini ciddi biçimde tehdit ettiği ve Avrupa’nın ihracat odaklı ekonomik modelini yeni baştan düşünmesi gerekebileceği aktarılıyor.

AB Komisyonu’nun ticaretten sorumlu üyesi Maros Sefcovic, bu tehdidin ne denli yıkıcı olacağını şöyle ifade ediyor: 

Transatlantik ilişkilerde alıştığımız şekilde ticareti sürdürmek neredeyse imkansız olacak. Bu hamle pratikte ticareti yasaklıyor.

Sefcovic, dünkü açıklamasında da ABD tarifelerine karşı “dengeleyici önlemler” üzerinde çalıştıklarını söylemiş, “Gerekirse iyi düşünülmüş orantılı önlemler de dahil her şeye hazırız” demişti. Ticaret sorumlusu, Washington’a karşı misilleme yapılacak 72 milyar euroluk bir ürün listesi hazırlandığını bildirmişti. 

Almanya merkezli IW Ekonomik Enstitüsü, yüzde 20 ila yüzde 50’lik bir tarifenin Berlin’e 2028’e kadar 200 milyar eurodan fazla maliyeti olacağını öngörüyor. Bu durum, Almanya Başbakanı Friedrich Merz’in ekonomi politikalarını da sekteye uğratabilir.
 


Analizde, AB’nin ticaretini çeşitlendirme stratejisinde beklenen dönüşümleri yapamadığına işaret ediliyor. Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Avrupa Politika Enstitüsü’nden Varg Folkman, serbest ticaret anlaşmalarının uzun ve karmaşık süreçler gerektirdiğini vurgulayarak şunları söylüyor: 

AB'nin hızlıca yönelip satış yapabileceği alternatif pazarlar bulunmuyor.

Bunlara ek olarak IMF’ye göre, Avrupa’nın kendi içindeki ticaret engelleri, yani serbest dolaşımı kısıtlayan ulusal düzenlemeler ürün ticaretinde yüzde 44, hizmetlerdeyse yüzde 110 oranında fiili tarifelere denk geliyor. Bu da Avrupa ekonomisini dış şoklara karşı daha kırılgan hale getiriyor.

Diğer yandan Trump faiz indirimi için ABD Merkez Bankası’na (FED) uzun süredir baskı yapıyor. Analizde, ek gümrük vergilerinin yarattığı belirsizliğin olası faiz indirimini de zora soktuğuna dikkat çekilerek, Trump’ın bundan ötürü tarife kararından geri adım atabileceği yorumu yapılıyor.  


Independent Türkçe, Reuters, AA

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU