Asya ülkeleri, İsrail ve İran'daki vatandaşlarını tahliye etmek için harekete geçti

İsrail'in İran'a saldırısına, İran'ın misilleme saldırılarıyla karşılık vermesi üzerine, bazı Asya ülkeleri vatandaşlarının bölgeden tahliye sürecine başlarken bazıları ise teyakkuza geçti

Fotoğraf: AA

İsrail'in İran'a saldırısına, İran'ın misilleme saldırılarıyla karşılık vermesi üzerine, bazı Asya ülkeleri vatandaşlarının bölgeden tahliye sürecine başlarken bazıları ise teyakkuza geçti.

İsrail ve İran arasındaki gerilim her geçen gün artarken Asya ülkeleri, bölgedeki vatandaşlarını tahliye için aksiyon almaya başladı.

Hindustan Times'ın haberine göre hükümet, "Sindhu Operasyonu" kapsamında İran'daki 110 Hint vatandaşı öğrencinin tahliye edildiğini bildirdi.

Hindistan: “Sindhu Operasyonu” ile 110 öğrenci tahliye edildi

Hindustan Times’ın haberine göre Hindistan hükümeti, İran’daki vatandaşlarını tahliye etmeye başladı. “Sindhu Operasyonu” adı verilen plan kapsamında İran’da bulunan 110 Hintli öğrenci ülkeye geri getirildi.

Filipinler: 150 vatandaş tahliye talebinde bulundu

Philstar’a göre Filipinler Dışişleri Bakanlığı, 26 vatandaşının İsrail’den ayrılacağını duyurdu. Tahliye talebinde bulunan Filipinli sayısının 150 olduğu belirtildi.

Japonya: İran ve İsrail’deki vatandaşlar için plan hazır

Kyodo News, Japon hükümetinin İran’da bulunan 90 vatandaşını ve ailelerini tahliye etmeyi planladığını yazdı. Aynı zamanda İsrail’deki vatandaşlar için de tahliye hazırlıkları yapıldığı bildirildi.

Nepal: 5 bin kişilik planlama

The Kathmandu Post’un haberine göre Nepal hükümeti, İsrail’deki 5 binden fazla vatandaşını tahliye edebilmek için gerekli tüm hazırlıkları yaptı. Gelişmelere göre tüm tahliye mekanizmalarının devreye alınacağı açıklandı.

Malezya: İran'dan tahliye başlıyor

Free Malaysia Today, İran’daki Malezya vatandaşlarının güvenliği için tahliye sürecinin başlatıldığını duyurdu. Güvenlik gerekçesiyle detay verilmezken, tahliyelerin birkaç gün içinde tamamlanmasının planlandığı aktarıldı.

Endonezya: 580 vatandaş takip altında

Jakarta Globe’a göre Endonezya Dışişleri Bakanlığı, İran’da 386, İsrail’de ise 194 Endonezya vatandaşının bulunduğunu bildirdi. Gerekmesi halinde tahliye için hazırlıkların yapıldığı ifade edildi.

Çin: 791 vatandaş güvenli bölgelere nakledildi

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Guo Ciakun, Pekin’de düzenlenen basın toplantısında, Çin’in Tahran Büyükelçiliği ve İran’daki konsolosluklarının, komşu ülkelerin desteğiyle İran’daki 791 Çin vatandaşını güvenli bölgelere naklettiğini duyurdu.

Gerilimin fitilini ateşleyen saldırılar

İsrail, 13 Haziran'da İran’ın çeşitli kentlerindeki nükleer tesisleri ve askeri üsleri hedef alan büyük çaplı bir saldırı düzenlemişti. Bu saldırıda İran Genelkurmay Başkanı, Devrim Muhafızları Komutanı ve dokuz nükleer bilim insanı hayatını kaybetti. Toplam sivil kaybı ise 224 olarak açıklandı.

İran ordusu, saldırıya balistik füzelerle karşılık verdi. İsrail'e yönelik misillemede 24 kişi yaşamını yitirirken, 500'den fazla kişi yaralandı.

Uluslararası tepkiler

Saldırıların ardından başta Türkiye olmak üzere birçok ülke, İsrail’in saldırılarını kınadı. Bölgedeki artan gerilimin küresel güvenlik açısından tehlike oluşturduğu uyarıları yapılıyor. Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası aktörler, taraflara itidal çağrısında bulunuyor.

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU