Trump’ın gözaltındaki göçmen çocuklarla ilgili kararına federal mahkemeden engel

Los Angeles Bölge Mahkemesi, Trump yönetiminin aldığı kararın göçmen çocukların koşullarını düzenleyen Flores Uzlaşması’na uymadığına hükmetti

ABD'de göçmen ailelerin sınırsız süreyle alıkonması ve çocukların gözaltı merkezlerine yerleştirmesine dair tepkiler sürüyor (AP)

ABD’de federal bir mahkeme, Donald Trump yönetiminin göçmen ailelerin sınırsız süreyle gözaltında tutulmasına izin veren kararını durdururken, söz konusu uygulamanın ülkede gözaltında bulunan göçmen çocuklarının koşullarını düzenleyen onlarca yıllık mahkeme kararıyla tutarsız olduğuna hükmetti.

1985’te 15 yaşındaki Salvadorlu göçmen Jenny L. Flores adına yapılan bir başvuru sonrası varılan 1997 tarihli Flores Uzlaşması, gözaltındaki çocukların insani muamele görmesine dair standartları belirliyor ve çoğu durumda derhal serbest bırakılmalarını zorunlu kılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Los Angeles Bölge Mahkemesi Yargıcı Dolly Gee, Trump yönetiminin aldığı kararın, yönetimin sınırda yakalanan göçmen çocukları mümkün olan en kısa sürede ABD’deki akrabalarına teslim etmesini gerektiren Flores Uzlaşması’na uymadığını belirtirken, bu çocukların yalnızca devlet ruhsatına sahip tesislerde tutulabileceğini kaydetti.

Flores Uzlaşması’nın yürürlükte kalacağını ve ABD gözetimindeki tüm göçmen çocuklarına (aileleriyle birlikte olanlar dahil) uygulanacağını vurgulayan Yargıç Gee karar metninde şu ifadelere yer verdi:

Bu uzlaşma, ABD sınırlarına ulaşan küçük çocukların gözaltına alınması ve serbest bırakılmasına dair standartların korunmasında kamu yararı için gerekli, amacına uygun ve kritiktir. Davalılar, gözaltındaki tüm küçük çocuklar için bu standartlara uyulmasını memnuniyetle müzakere etti. Son düzenlemeler veya değişen koşullar Flores Uzlaşması'nın feshini gerektirmiyor.

Gözaltına alınan göçmen çocukları temsil eden avukatlar, Gee'nin vardığı hükmü memnuniyetle karşılarken, Trump yönetiminin küçük yaşta çocukları, çaresiz şartlardan kaçan göçmenleri ABD'de sığınma talep etmekten caydırmaya çalışmak için kullanmalarına izin vermeyeceklerini söyledi.

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU