Celal Şengör: Depremi önceden bilmek mümkün değil, Büyük İstanbul depremi maksimum 7,6 büyüklüğünde olacak

Deprem uzmanı üç profesör canlı yayına katıldı. Celal Şengör: Büyük deprem maksimum 7,8 büyüklüğünde olacak. Sinan Özeren: İstanbul’da öyle alanlar var ki ne olacağını tahmin etmek istemiyorum. Ziyadin Çakır: Son deprem yeni bir deprem riskini artırdı

Fotoğraf: AA

İstanbul’da hissedilen ve merkez üssü Silivri olan 5,8 şiddetindeki depremle ilgili konuşan Prof. Dr. Celal Şengör, depremin önceden tahmin edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Habertürk’te Fatih Altaylı’nın sunduğu yayına katılan İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Celal Şengör, Prof. Dr. Sinan Özeren ve İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, İstanbul’daki depreme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şengör, İstanbul’daki fay hatlarında tehlikeli bir durumun olduğunu söyledi.

Geçmiş yıllara ait depremleri yorumlayan Şengör, “Deniz altında yapılan çalışmalar gösterdi ki, hareket etmiyor bu fay. Bu çok tehlikeli” sözlerini kullandı.

Şengör şunları söyledi:

Haritadaki kırmızılar deprem merkez üslerini gösteriyor. Son 10-15 yılda olan depremler. Fakat şurada çok dikkat edilecek bir şey var. Silivri ile Küçükçekmece arasındaki alanda mikrodeprem bile yok. Çok az var. Bu fayın kilitlendiğini gösteriyor. Deprem olmaması demek mutlaka kilitlendiği anlamına gelmez. Fakat deniz altında yapılan çalışmalar gösterdi ki; hareket etmiyor bu fay. Bu çok tehlikeli". Şengör, depremi önceden bilmenin mümkün olmadığını söyledi.

“Büyük İstanbul depremi maksimum 7,6 büyüklüğünde olacak”

Şengör, depremlerin büyüklüklerinin verilerle tahmin edilebileceğini belirtirken, "Büyük İstanbul depremi maksimum 7,6 büyüklüğünde olacak. Büyüklüğünü tahmin edebiliyoruz ama sınır vererek" ifadesini kullandı.

Marmara Fayı'na ilişkin konuşan İTÜ Jeoloji Bölümü Başkanı Prof. Ziyadin Çakır, "Son deprem, 1999’dan beri beklenen İstanbul depremini etkileyen ve öne çeken en büyük deprem. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne elimizdeki verileri verebiliriz, dedim, isteyen olmadı" dedi.

“Son deprem yeni bir deprem riskini son derece artırdı”

Depremin nerede başladığının çok önemli olduğunu aktaran Çakır, “California'da 6,4 büyüklüğünde deprem oldu, bir sonraki gün 7,3 büyüklüğünde oldu. Son deprem yeni bir deprem riskini son derece artırdı. Şu an riski bu kadar artıran bir deprem mevcut değil. Son deprem, 1999’dan beri beklenen İstanbul depremini etkileyen ve öne çeken en büyük deprem. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne elimizdeki verileri verebiliriz, dedim, benden bu verileri istemediler” şeklinde konuştu.

Özeren: İstanbul’da öyle alanlar var ki ne olacağını tahmin etmek istemiyorum

Büyük İstanbul depreminin gerçekleşme ihtimaline ilişkin konuşan Prof. Dr. M. Sinan Özeren, "Deprem için, doğal felaketler için hep olasılık hesaplanıyor. 99 depreminden sonra bir uzman o anki verilerden yola çıkarak bir model geliştirmişti. Önümüzdeki 30 yıl içerisinde 7'den büyük bir deprem için yüzde 67'lik bir değer hesaplamıştı. Bütün olasılık hesapları yeniden yapılmalı. Yer zikretmeyelim ama İstanbul'da öyle alanlar var ki ne olacağını tahmin etmek istemiyorum" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU