Müslüman karşıtı Instagram paylaşımıyla birlikte elinde silahla üstsüz resimlerini de paylaşan adam tutuklandı

Jay Davison'ın bir dizi Instagram gönderisinde "heil, heil, heil" yazılıydı

Jay Davison fotoğrafları yüklediğini itiraf etti ama sarhoş olduğunu ve nefreti kışkırtmak istemediğini iddia etti (CPS)

Elinde pompalı tüfekle poz vererek insanları Müslümanlara karşı "ayağa kalkmaya" çağıran adam 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Jay Davison'ın bir dizi Instagram gönderisiyle yorumunda "Aryanlar'dan" bahsetmesi ve "heil, heil, heil" yazması dini nefreti körükleme sebebiyle hüküm giymesine sebep oldu.

Müslümanların inancını hedef alarak Allah'a sinkaflı küfreden başlığıyla yüklenen bir fotoğrafta 38 yaşındaki adam üstsüz şekilde büyük bir pompalı tüfek tutarken görülüyor.

Cardiff Kraliyet Mahkemesi'ndeki duruşmada adamın geçen yıl Ağustos ayında elinde sahte silahla ikinci bir fotoğraf paylaştığı ve ırkçı yorumlar yazdığı dile getirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Hiç beyaz bir adamın baş kestiğini gördünüz mü? Hayır çünkü onlar lanet olası pislikler. Heil, heil, heil, heil” yazılıydı birisinde.

“Bir Aryan ne zaman başka bir adamın kafasını kesti?” diyordu başka bir yorum.

Elektrikçilik yapan Davison geçen ay dini ve ırkçı nefreti körüklemek niyetiyle paylaşım yapmaktan suçlu bulunmuş ve iki tane daha dini nefreti körükleme suçlamasından beraat etmişti.

Pazartesi günü Davison'ı 4 yıla mahkum eden Yargıç Tracey Lloyd-Clarke şöyle dedi:

İnsanlar dövmelerinizi görebilsin diye belinizin üstü çıplak şekilde, elinizde ateşli silahla poz vermişsiniz. (...) Daha sonra bu fotoğrafları, aşırı derecede saldırgan bir dizi yorumla birlikte, ırkçı ve dini nefreti körüklemek niyetiyle Instagram'a koymuşsunuz. (...) Açıkça görülüyor ki kendinizi çalışan bir silaha sahip biri gibi göstermek istemişsiniz.

Davison pompalı tüfeği andıran silahın sahte olduğunu iddia etmiş ama savcılar silahın bulunamadığını ve dolayısıyla asla test edilemediğini belirtmişti.

Jennifer Josephs mahkemeye Rhiwbina, Cardiffli Davison'un ateşli silahı tespit etmede polise yardım etmeyi reddettiğini söyledi.

Josephs, "(Silahın) nerede olduğunu bilmiyoruz” diye de ekledi.

Bunun gerçek bir silah olduğunu iddia etme peşinde değilim ama onun dediklerini de kabul edemeyiz zira sayın hakimin hatırlayacağı üzere hem görüşme hem de duruşma sırasında silahın kime ait olduğunu ve nerede bulunduğunu söylemeyi reddetmişti.

Josephs gönderilerin "büyük üzüntü ve öfke" yaratmasına rağmen herhangi birini "harekete geçmeye teşvik ettiğine" dair bir kanıt olmadığını da söyledi.

Gönderiler 394 takipçisi olan kişisel bir Instagram sayfasında geçen Ağustos paylaşılmıştı ama polis aynı günün ilerleyen saatlerinde gönderilerin ekran görüntüleri bir WhatsApp grubunda paylaşılınca alarma geçmişti.

Günler sonra silahlı memurlar tarafından gözaltına alınan Davison alkol aldığı bir akşamın ardından iletileri paylaştığını kabul etmiş ama ırkçı olmadığını ve nefret kışkırtmaya çalışmadığını iddia etmişti.

Fotoğrafların dekor amaçlı bir silahla bir arkadaşının evinde çekildiğini söylemiş ama arkadaşının ismini vermeyi reddetmişti.

Savunma avukatı Haşim Salman hüküm öncesi bir raporun Davison'ın "ayrımcı bir ideolojinin parçası olan görüşleri benimsemesinin muhtemel olmadığını" tespit ettiğini ve eylemlerini "fevri" diye nitelendirdiğini söyledi.

Salman şöyle ekledi:

Kendisinden tiksindiğini ve utandığını söylüyor.

Dava polisin Birleşik Krallık'ın (BK) karşısındaki en hızlı büyüyen terör tehdidi diye adlandırdığı sağ aşırıcılığa dair endişelerin arttığı bir ortamda patlak verdi.

Geçen hafta verdiği bir basın açıklamasında BK Terörle Mücadele Kuvveti amiri insanları, sevdiklerinin görüşleri hakkındaki endişelerini Önle (Prevent) adlı aşırılık karşıtı programa bildirmeye çağırdı.

Komiser Yardımcısı Neil Basu, “Bu (sağ aşırılıkçılık) yelpazenin herhangi bir yerinde ona karşı savunmasız kişiler bu ideolojinin bir parçasını benimseyip bir terör saldırısı gerçekleştirebilir" dedi.

İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı istatistikler 2017-18 yıllarında rekor sayıda dini motivasyonlu nefret suçunun yarıdan fazlasının Müslümanlara yönelik olduğunu göstermişti.

Sağ aşırılıkçılık şüphesiyle Önle'ye bildirilen kişi sayısı da yüzde 36 oranında artmış bulunuyor.

Britanya İç İstihbarat Teşkilatı IŞİD'den esinlenen grup ve bireylerin BK'ye en büyük tehdidi oluşturduğunu ama 2017 Mart'ından bu yana da yedi sağcı terör planının önüne geçildiğini söylüyor.

PA'dan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/crime

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU