“Sivil Sesler” İstanbul’da buluştu

15 yılda dördüncüsü düzenlenen Sivil Sesler Festivali'nde AB Türkiye Delegasyonu Operasyon Bölüm Başkanı Andre Lys, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdür V. Bülent Özcan ve STK'larla bir araya geldik

Avrupa Birliği (AB) Genel Sekreterliği Türkiye Delegasyonu’nun desteğiyle Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) tarafından düzenlenen Sivil Sesler Festivali’nin dördüncüsü 20-22 Eylül tarihlerinde Maslak Uniq Hall’da gerçekleştirildi.

“Sivil Toplum Sensin: Katılım, iyilik, güzellik senin sesinde” mottosuyla düzenlenen ve yüzlerce sivil toplum kuruluşu (STK) ile aktivistleri bir araya getiren festivalde, bireylerin seslerini duyurabilmesi ve güçlü bir sivil toplum oluşturulmasının önemi ele alındı.

Korkut: Sivil toplum insanlığın en etik hali

Açılış konuşmasında sivil toplum için “insanlığın en etik hali” benzetmesini yapan STGM Yönetim Kurulu Başkanı Levent Korkut, sivil toplumun bireylerin tek başlarına yapamayacağı şeyleri gerçekleştirmeleri için şart olduğunu kaydetti.

Desteklerinden ötürü AB Delegasyonu’na teşekkür eden Korkut, hangi kökene sahip olursak olalım, bir hayalimiz, isteğimiz varsa bunu başkalarıyla birlikte yapmamız gerektiğini belirtti.

Özcan: Sivil toplumun desteklenmesi, yasal mevzuatın iyileştirilmesi ve sivil toplum-kamu ilişkisinin güçlendirilmesini hedefliyoruz

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdür V. Bülent Özcan ise şu sözleri söyledi:

Dört temel felsefe, hedef ortaya koyduk. Bunlardan birincisi sivil toplumun bölge, mahalle, ülke genelinde desteklenmesi ve güçlendirilmesi. İkincisi, sivil topluma ilişkin yasal mevzuatın iyileştirilmesi. Üçüncüsü sivil toplum kamu ilişkisinin güçlendirilmesi. Dördüncüsü ise sivil toplumun kendi içerisindeki ilişkisini güçlendirmek, örgütlülüğün güçlendirilmesi. Türkiye’deki STK’ların AB’deki muadilleriyle işbirliği yapmasını sağlamak.

Desteklerinden ötürü AB Komisyonu ve AB Delegasyonu’na teşekkür eden Özcan, ”Birlikte hareket etmemiz lazım. Mali anlamın yanı sıra bir perspektif sağlama, bir üçüncü göz olma bakımından birliktelik önemli” dedi.

Özcan, kazanımları da şöyle özetledi:

Sivil toplumun 11. Kalkınma Planı içinde yer alması başarısı sağlandı. Bu durum, sivil toplumun güçlendirilmesi adına önemliydi. AB desteklerinin sistematik şekilde STK’lara (Sivil Toplum Kuruluşları) kullandırılması sağlandı. Her yıl bu kaynaklara ulaşmak yönünde de önemli bir mesafe kat ettik.

Özcan, AB ve Türkiye arasında zaman zaman oluşan siyasi çatışmaların ilişkileri etkilemesine izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Yapılan çalışmalara değinen Bülent Özcan, 17 Eylül’de sivil toplum destek programının ilk ayağını tamamladıklarını, 12 Kasım’da son başvuruların alınacağını, 17 Ekim tarihinde ise Ankara’da “gönüllülük” temalı bir toplantı gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.

Bülent Özcan, Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada da “Açılış konuşmasında da belirttiğim gibi bizim dört hedefimiz var ve çalışmalarımızı bu hedefler doğrultusunda yoğun şekilde sürdürüyoruz. Kamu-sivil toplum ilişkisinin güçlendirilmesi konusu çok önemli. Hem İçişleri Bakanlığı hem Avrupa Birliği Bakanlığı hem de Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından bu ilişkiyi güçlendirmek için çalışmalar sürdürülüyor” ifadelerini kullandı.

Lys: AB açısından güçlü bir sivil toplum, demokratikleşme için vazgeçilmez

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Operasyon Bölüm Başkanı Andre Lys ise ortak değerler oluşturmanın ve sivil toplumu güçlendirmenin önemine değindi. AB olarak güçlü bir sivil toplumun demokratikleşme için vazgeçilmez olduğunu kaydeden Lys,  bu sayede farklılıkların temsilinin mümkün olduğunu kaydetti.

Sivil Sesler Festivali’nin dört yıl aranın ardından düzenlendiğini belirten Andre Lys, siyasi diyaloğun önemine de değindi. İnsan hakları konusu başta olmak üzere pek çok alanda finansman sağladıklarını belirten Lys, sivil toplumun giderek daha etkin olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin mülteci konusundaki çalışmalarına değinen AB Türkiye Delegasyonu Operasyon Bölüm Başkanı, bu konuda destek devam edeceklerini belirtti. “Biz bürokratlarız” diyen Lys, fikir ve yaratıcılık içeren projeler beklediklerini de kaydetti.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Operasyon Bölüm Başkanı Andre Lys, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada ise hükümetler ve parlamentonun sivil toplumun ihtiyaçlarına yanıt vermesi için onun (sivil toplumun) bir gözlemci rolü oynadığını belirtti.

"Vatandaşlar seslerini duyuruyor, biz de AB olarak mesajın ne olduğunu görmek ve sivil toplumdaki bireylere daha iyi nasıl hizmet edeceğimizi görmek istiyoruz"

Andre Lys sözlerini şöyle sürdürdü:

Sivil toplumun kendini ifade edebilecek alana sahip olduğundan ve bireylerin kendi haklarını ve ihtiyaçlarını nerede olursa olsun savunabilecek kapasitede olduğundan emin olmaya çalışıyoruz.

Organizasyona yoğun ilginin kendisini etkilediğini söyleyen Andre Lys, "Vatandaşlar seslerini duyuruyor, biz (AB) de onları dinliyoruz. Biz, AB olarak mesajın ne olduğunu görmek ve sivil toplumdaki bireylere daha iyi nasıl hizmet edeceğimizi görmek istiyoruz" dedi.

İki gün süren Sivil Sesler Festivali'nde sivil toplum kuruluşları, faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Çeşitli oturumlar ve atölye çalışmalarıyla bireylerin sesini duyurabilmelerinin ve güçlü bir sivil toplum oluşturulmasının önemi ele alındı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU